Premi a la qualitat de la llet per a un ramader de Salitja

Els Ser­veis de Millora i Expansió Rama­dera i Genètica Apli­cada (Semega) de la Dipu­tació van entre­gar ahir a Monells els pre­mis a la qua­li­tat de la llet i a la pro­ducció del far­ratge. Cal Car­re­ter, de Salitja, va ser el gua­nya­dor en la cate­go­ria de la llet, i Mas Boa­des, de Fran­ciac, i Can Noguer, de Cis­te­lla, en les de blat de moro ensit­jat (far­ratge d'estiu) i raigràs ensit­jat (far­ratge d'hivern i de pri­ma­vera). El pre­si­dent de Semega, Joan Pluma, va lloar l'esforç dels rama­ders per inno­var en temps de crisi. La resta de pre­mi­ats van ser els següents: en la cate­go­ria de la llet, la segona i ter­cera posició van ser per a Can Palau, de Cassà de la Selva, i Cal Cusí, de Sant Joan de Mollet; en la de blat de moro ensit­jat, Agrícola Masó, de Sant Jordi Des­valls, i Mas Bes, d'Aigua­viva, van que­dar segon i ter­cer, res­pec­ti­va­ment; i en la cate­go­ria de raigràs ensit­jat, els altres dos pre­mi­ats van ser SAT Mas Magret, de Pera­lada, i Can Ala­bau, de Llabià.En els pre­mis a la qua­li­tat de la llet es valora la qua­li­tat sanitària del pro­ducte, expres­sada en dos paràmetres que tenen un caràcter no desit­ja­ble: les cèl·lules somàtiques i els bac­te­ris pre­sents a la llet. Les dades per ator­gar els pre­mis pro­ve­nen del Labo­ra­tori Inter­pro­fes­si­o­nal Lle­ter de Cabrils i s'extre­uen de totes les explo­ta­ci­ons de la demar­cació de Girona que repre­sen­ten la mit­jana de llet produïda el 2008. Els clas­si­fi­cats són els rama­ders que, un cop sumats els dos paràmetres, tenen menys caràcters no desit­ja­bles en la seva pro­ducció.Pel que fa als pre­mis de la qua­li­tat del far­ratge, les mos­tres les obte­nen els con­tro­la­dors de Semega dels far­rat­ges ensit­jats dels rama­ders i després les por­ten a a ana­lit­zar al labo­ra­tori del DAR de Cabrils. Per clas­si­fi­car els far­rat­ges i deci­dir els clas­si­fi­cats es fan ser­vir les uni­tats far­rat­ge­res. Una uni­tat far­rat­gera és l'equi­va­lent energètic d'un quilo de civada (quan­ti­tat d'ener­gia que neces­sita una vaca per pro­duir un quilo de llet).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.