Economia

En la bona direcció

Sis experts veuen com a positives les decisions de Merkel i Sarkozy però creuen que s'ha fet esperar La taxa Tobin genera dubtes pràctics

S'ha fet espe­rar una reacció del potent eix fran­co­a­le­many per posar ordre econòmic a l'euro­zona però, encara que hagi cal­gut que els mer­cats ata­ques­sin les seves eco­no­mies perquè es deci­dis­sin, per fi ho han fet. I les deci­si­ons pre­ses en la reunió de dimarts d'Angela Merkel i Nico­las Sarkozy a l'Elisi van en la bona direcció. Aquesta és l'opinió dels sis experts con­sul­tats per aquest diari, però cre­uen que algu­nes mesu­res seran difícils de por­tar a terme.

“Per fi sem­bla que l'eix fran­co­a­le­many agafa les reg­nes, i quan això passa, Europa avança”, creu Raül Ramos Lobo, pro­fes­sor d'Eco­no­mia Apli­cada de la UB, i afe­geix: “La fallida de Grècia va posar de mani­fest que hi ha unes man­can­ces tre­men­des en el govern econòmic de la zona euro”. Coin­ci­deix amb Joan Car­les Amaro, pro­fes­sor del depar­ta­ment de Direcció i Con­trol Finan­cer d'Esade: “Va en la línia ade­quada. Ja s'ha vist que no es pot fun­ci­o­nar amb un sis­tema mone­tari únic sense uni­tat fis­cal”. Emili Val­dero, pro­fes­sor de la UB, opina que “calia pren­dre mesu­res” i que “és posi­tiu que es facin pro­pos­tes con­cre­tes”. “Els països més rics de l'euro s'han afar­tat de sal­var els altres, amb els seus impos­tos no poden pagar aquesta festa”, afe­geix.

Ramon Alfonso, pro­fes­sor de finan­ces d'Eada, dife­ren­cia entre l'efecte de les mesu­res en l'eco­no­mia real i en els mer­cats finan­cers, que estan mar­cant l'agenda econòmica les dar­re­res set­ma­nes: “Les mesu­res són cor­rec­tes però no agra­den als mer­cats, que des­comp­ten ja que cre­uen que no ser­vi­ran per a res”. El con­sul­tor Jaume Arge­rich també opina que “va pel bon camí però no és la res­posta que volen els mer­cats, que és que Ale­ma­nya garan­teixi el deute dels països que estan en el punt de mira, amb els euro­bons”. Més crític, el pro­fes­sor de l'Iese José Ramón Pin Arbo­le­das creu que “les pro­pos­tes eren espe­ra­bles i són una mica dece­be­do­res” perquè “és com­pli­cat imple­men­tar-les”.

Una mesura en què coin­ci­dei­xen que serà difícil que fun­ci­oni és la taxa Tobin que gravi les transac­ci­ons finan­ce­res. Cre­uen que si només es fa a la zona euro no ser­virà de res perquè les enti­tats ope­ra­ran des d'altres països. Només Arge­rich defensa la taxa Tobin: “Es recap­ten impos­tos molt més com­ple­xos, ningú sap si fun­ci­o­narà o no”. Admet, però, que “com més països l'adop­tin, millor”. Limi­tar el dèficit dels dis­set estats de l'euro en les seves cons­ti­tu­ci­ons també genera dub­tes de si a la pràctica ser­virà, però cre­uen que cal més con­trol sobre les finan­ces dels països en difi­cul­tats.

L'har­mo­nit­zació fis­cal és el camí que ha d'aga­far l'euro­zona. Arge­rich opina que “cal posar uns límits al dúmping que fan alguns estats, com Irlanda”. Per Alfonso, “l'espe­rit és aca­bar cre­ant una mena d'Estats Units d'Europa” i aposta per igua­lar tots els impos­tos però no a curt ter­mini. Tant ell com Pin Arbo­le­das i Amaro cre­uen que és d'hora per fer-ho perquè el nivell de desen­vo­lu­pa­ment dels dife­rents estats és molt dife­rent. Per Val­dero, en canvi, “la com­petència entre estats amb la mateixa moneda no és bona”.

Els euro­bons, des­car­tats de moment per Merkel i Sarkozy, són una bona mesura pels experts, que dis­cre­pen, però, sobre el moment ade­quat per crear-los. “Han d'aca­bar exis­tint. Dub­ten per una qüestió de timing de mer­cat. En una situ­ació nor­mal ja hi hau­ria emis­si­ons”, diu Alfonso. Per Amaro no és gaire just perquè “és com un apro­vat gene­ral”, i coin­ci­deix amb Ramos, Arge­rich i Val­dero que s'ha de fer quan hi hagi dis­ci­plina pres­su­postària perquè es gene­ra­lit­za­ran els ris­cos.

Amb els impostos dels països més rics de la zona euro no podem pagar aquesta festa
Emili Valdero
Professor de la UB
Les propostes eren esperables i són una mica decebedores perquè és complicat implementar-les
José Ramón Pin Arboledas
Professor de l'IESE
Ja s'ha vist que no es pot funcionar amb un sistema monetari únic sense unitat fiscal
Joan Carles Amaro
professor del departament de direcció i control financer d'Esade
Els mercats volen que Alemanya garanteixi el deute dels països en dificultats, amb els eurobons
Jaume Argerich
Consultor d'empreses
Els eurobons han d'acabar existint. En una situació normal als mercats, ja hi hauria emissions
Ramon Alfonso
Professor de finances d'EADA
La fallida de Grècia va posar de manifest les mancances en el govern econòmic de la zona euro
Raül Ramos Lobo
professor d'Economia Aplicada de la UB


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.