Economia

El benestar de l'aigua

A la Selva hi ha quatre centres que ofereixen els beneficis d'aigües mineromedicinals

Són espais acollidors, de repòs i benestar i que atrauen persones de totes les edats que busquen des de relax a tractaments personals

El descobrimentdels beneficis de les aigües termals es remunta a segles enrere

Fa temps que es va dei­xar enrere la visió del bal­ne­ari com un espai asso­ciat a la vellesa per pas­sar a la d'un indret aco­lli­dor, de repòs i benes­tar, que atrau per­so­nes que bus­quen des de relax a trac­ta­ments per­so­na­lit­zats, sem­pre sota super­visió mèdica, o un turisme dife­rent, entre d'altres. De les comar­ques giro­ni­nes, si n'hi ha una que des­taca per la presència d'aquests esta­bli­ments és la Selva i, tal com reco­neix el pre­si­dent de l'asso­ci­ació de turisme La Selva Comarca de l'Aigua i alcalde de Sant Hilari, Robert Fau­ria, l'aigua és el punt d'unió d'una “comarca més aviat dis­persa”. Ubi­cats en edi­fi­cis emblemàtics, els qua­tre bal­ne­a­ris que hi ha repar­tits en tres muni­ci­pis són, segons Fau­ria, un plus per al turisme que arriba a la comarca bus­cant natura i salut.

El des­co­bri­ment dels bene­fi­cis de les aigües ter­mals es remunta a segles enrere. En el cas del bal­ne­ari Ter­mes Orion de Santa Coloma de Far­ners, Domènec Cam­peny, que va com­prar i reha­bi­li­tar l'edi­fici el 1978, recorda com els page­sos que tre­ba­lla­ven el cànem a les bas­ses calen­tes d'aigua que hi havia a la zona van des­co­brir les pro­pi­e­tats benèfiques d'una aigua que, en aquest cas, es carac­te­ritza per acti­var la cir­cu­lació. Aigües bicar­bo­na­ta­des sòdiques amb una quan­ti­tat de fluor i sílice que s'ofe­rei­xen encara avui no només en aquest bal­ne­ari sinó també en el cen­tre Magma, que per­tany al mateix grup.

El bal­ne­ari Prats, a Cal­des de Mala­ve­lla, és també un dels més antics de la comarca. Una fac­tura demos­tra que l'any 1896 els banys d'Esteve Prats ja ofe­rien les pro­pi­e­tats diges­ti­ves de l'aigua als cli­ents. L'actual edi­fici moder­nista, que data del 1912 i va ser refor­mat l'any 2009, des­taca per la pis­cina exte­rior d'aigua calenta, la mateixa aigua bicar­bo­na­tada sòdica que s'uti­litza en els trac­ta­ments del cen­tre ter­mal. El bal­ne­ari, pro­pi­e­tat de la família Quin­tana, manté un tracte fami­liar entre els cli­ents habi­tu­als, però s'ha adap­tat també a les noves neces­si­tats i ofe­reix diver­si­tat en el tipus d'allot­ja­ment.

Dins el mateix muni­cipi també hi ha el bal­ne­ari Vichy Cata­lan, inau­gu­rat el 12 de juny del 1898, que té una gran capa­ci­tat d'allot­ja­ment. Les seves aigües sòdiques i bicar­bo­na­ta­des que emer­gei­xen a 60 º C són cone­gu­des gràcies a la popu­lar beguda d'aigua gasi­fi­cada embo­te­llada a la planta que per­tany al mateix grup. S'embo­te­llen fins a 30.000 enva­sos de litre a l'hora, 35.000 enva­sos de mig litre i 40.000 de quart de litre.

El més nou de la colla, l'hotel bal­ne­ari Font Vella, a Sant Hilari Sacalm, situat en un edi­fici històric com­ple­ta­ment reha­bi­li­tat (Villa Jose­fina) i dos edi­fi­cis més de nova cons­trucció, es va inau­gu­rar ara fa tres anys. És un hotel de qua­tre estre­lles que compta amb espais amplis, còmodes, “sense renun­ciar a l'elegància i la sere­ni­tat d'un hotel con­ce­but ínte­gra­ment per al relax i el benes­tar dels seus cli­ents”, segons asse­gura el seu direc­tor, Ignasi Avilés. L'esta­bli­ment manté un tracte fami­liar i des­taca pel seu cir­cuit ter­mal, gratuït per a les per­so­nes que s'allot­gen a l'hotel, i per tota mena de pro­gra­mes adap­tats a les neces­si­tats del cli­ents. A més, poten­cia la gas­tro­no­mia de qua­li­tat.

Edificis emblemàtics
Els quatre balnearis de la Selva s'ubiquen en edificis patrimonials construïts entre final del segle XIX i principi del XX.
XIX
A finals
del segle XIX, ja funcionaven a la Selva els banys dels posteriors balnearis.
60º
La temperatura
amb què emergeix l'aigua varia segons la font.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.