Empreses

Vins per un tub

Wineintube comercialitza des de terres tarragonines vi i sangria amb un peculiar envasat que manté intactes els sabors i les propietats del licor fins a un mes i mig després d'haver-lo encetat

Als anys noranta, un grup de rock que feia música en català va esbom­bar una cançó que por­tava per títol Terra de vents. Es feien dir Sang­traït i van tas­tar l'èxit perquè, ori­gi­na­ris de l'Alt Empordà com eren, de vent en sabien una estona. Al sud del país, a la comarca de l'Alt Camp, en un dels mar­ges del riu Gaià, hi abun­den les vinyes que ali­men­ten la DO Tar­ra­gona. Aquesta és “Terra de vins”, i la seva gent, ni que sigui per tra­dició, en vins diuen que hi ente­nen bas­tant. Així, no és estrany tro­bar-hi qui, en la recerca de l'èxit, no està dis­po­sat a des­a­pro­fi­tar ni una gota dels conei­xe­ments que li dóna el terròs i idea fórmu­les ima­gi­na­ti­ves per treure'n el suc.

És el cas de Fran­cesc Padró i de Jaume Duran, dos empre­ne­dors que han llançat al mer­cat la marca Winein­tube, un pro­jecte que aposta per comer­ci­a­lit­zar vi i licors en tubs de cartró.

Padró, veí de Bràfim, i el seu soci, natu­ral d'Alió -muni­ci­pis situ­ats a una desena de quilòmetres de Valls i que entre tots dos no sumen 1.000 habi­tants-, tenen vin­cles fami­li­ars i pro­fes­si­o­nals amb el món de la vinya i el vi i el 2008, obvi­ant els estralls que ja feia la crisi econòmica, van deci­dir-se a pro­var sort amb l'encar­tro­na­ment de vi. El Winein­tube és una vari­ació estètica del for­mat bag in box (bossa en capsa) amb què des de fa anys es comer­ci­a­lit­zen alguns vins i licors de pala­dar modest. Com des­cri­uen ells, “el bag in box con­sis­teix en una bossa tan­cada i hermètica amb una aixeta que com­pleix les fun­ci­ons de dosi­fi­ca­dor i que va introduïda dins una capsa”. L'avan­tatge d'aquest tipus d'envàs és que opti­mitza el pro­ducte ja que, a mesura que el líquid es va con­su­mint, la bossa es con­trau i això evita que el con­tin­gut es mal­meti en entrar en con­tacte amb l'aire. Alhora, la capsa de cartró que reco­breix la bossa aïlla i pro­te­geix de la llum el pro­ducte. Tot ple­gat pos­si­bi­lita que, un cop ence­tat, el licor aguanti fins a un mes i mig en bon estat.

Els dos socis de seguida van tenir clar que no serien pro­fe­tes a la seva terra però que la pro­posta sí que podia arre­lar en països del nord d'Europa. Ho explica Fran­cesc Padró: “És clar que aquí, com a tots els països pro­duc­tors, com poden ser França i Itàlia, la idea del vi en bossa no agrada perquè asso­ciem beure vi a des­ta­par una ampo­lla de vidre. Ens pot el roman­ti­cisme”. Però en canvi la idea sí que ha tin­gut bona aco­llida sobre­tot en lati­tuds més fre­des: “El nos­tre prin­ci­pal mer­cat són els països nòrdics. Suècia, Noru­ega, Finlàndia o Bèlgica són països que sí que tenen tra­dició dels for­mats bag in box.” Duran afe­geix que el 70% de la seva pro­ducció va des­ti­nada a expor­tació i que el con­cepte s'escampa. Així, els tubs de licor volen ja també cap al Canadà i països asiàtics com ara la Xina, el Japó i Sin­ga­pur.

VI COM ESCUMA.

L'evo­lució i el crei­xe­ment de l'empresa ha estat cons­tant, ja que els 60.000 euros de fac­tu­ració amb què van estre­nar el pri­mer exer­cici es van mul­ti­pli­car l'any pas­sat fins a arri­bar als 400.000 euros. A Duran no li agrada fer pre­vi­si­ons, però el crei­xe­ment es man­tindrà enguany i superarà el mig milió d'euros, ja que al setem­bre la fac­tu­ració ja iguala la xifra acon­se­guida el desem­bre del 2010. Els bons resul­tats no els fan aban­do­nar la prudència: “Sovint el que puja de pressa també cau de pressa”, alerta Duran. Però les ins­tal·laci­ons del viver d'empre­ses de Valls els van que­dar peti­tes tan bon punt “els tubs van començar a tenir volada” i va cal­dre tras­lla­dar-se a una nau a Vila-rodona.

Fran­cesc Padró nega l'asso­ci­ació d'aquest for­mat amb vins de baixa qua­li­tat i, quan se li demana sobre el residu que genera l'envàs en com­pa­ració amb la sim­pli­ci­tat d'una ampo­lla de vidre, des­taca que “és reci­cla­ble 100%”: “Has de sepa­rar el cartró de la part de plàstic i de l'alu­mini, però, de fet, amb les ampo­lles també llen­ces el paper de l'eti­queta i l'alu­mini de la càpsula.”

Vermut al migdia i sangria als Sanfermines

Els vins que comercialitza Wineintube són vins de la DO Tarragona i s'hi poden trobar des de lleugers rosats i blancs fins a negres sortits del menut raïm de pell gruixuda de la varietat merlot o els blavosos i potents derivats dels ceps de syrah. Però la marca dels tubs no se centra només en el vi, ja que adapta el mateix format per comercialitzar altres varietats de begudes amb graduació alcohòlica.

Un exemple n'és el vermut de 15 graus “ideal per a piscolabis”, segons que recull la pàgina web de Wineintube, i un altre exemple n'és la sangria. Jaume Duran apunta que aquest és un producte que “si el tractes bé el pots vendre a tot arreu” per trencar el tòpic de la sangria com a ingredient imprescindible si es busca tenir una bona caparrassa.

Terreny fèrtil per a la seva sangria són les festes dels Sanfermines, a Pamplona, on triomfa (sota la marca Sangria La Fiesta) un envàs de sangria en bossa que emula, amb efectes diferents, el format de les begudes isotòniques adreçades als esportistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.