Gran angular

DE MEMÒRIA

Una demografia pionera

En la societat catalana dels darrers 180 anys es produeixen simultàniament tres moviments demogràfics excepcionalment contundents: caiguda vertiginosa de la natalitat, allargament impressionant de l'esperança de vida i saldo migratori molt i molt positiu

El model demogràfic adop­tat per la soci­e­tat cata­lana a par­tir del pri­mer terç del segle XIX, és a dir, en els últims 180 anys, és un model con­tun­dent, extrem. I, pio­ner. Això és el que explica, des de fa anys, la demògrafa Anna Cabré.

Les prin­ci­pals vari­a­bles per a l'estudi d'una població són la nata­li­tat, la mor­ta­li­tat i el saldo dels movi­ments migra­to­ris. En el cas català, la taxa de nata­li­tat comença a bai­xar molt des de mit­jan segle XIX, i aquesta tendència es manté sense gai­res vari­a­ci­ons fins als dar­rers anys del segle XX, i inici del XXI. L'opció dels cata­lans de sem­pre, i de les suc­ces­si­ves ona­des de nous cata­lans, és, des de fa més d'un segle i mig, una opció per les famílies peti­tes –de 1, 2 o 3 fills– amb una forta inversió en cada fill/a. La cai­guda de la nata­li­tat cata­lana és excep­ci­o­nal a Europa, car es pro­du­eix abans de la cai­guda de la mor­ta­li­tat.

La mor­ta­li­tat cata­lana també expe­ri­menta en aquest període una vari­ació extrema. Cabré explica que l'espe­rança de vida a l'inici del XIX era de 30 anys, molt per sota de l'euro­pea. Per a la Bar­ce­lona de 1837-47, Ilde­fons Cerdà donava la xifra de 25,7 anys de vida mit­jana! Des de final del segle XX, l'espe­rança de vida dels cata­lans supera els 80 anys, i Cata­lu­nya se situa entre les soci­e­tats del món amb una espe­rança de vida més alta.

També les xifres de la vari­a­ble de migra­ci­ons són extre­mes. Bar­ce­lona, des de final del XVIII (Pierre Vilar), i tot Cata­lu­nya, des del dar­rer terç del XIX, són un focus cons­tant d'atracció d'immi­gra­ci­ons molt vari­a­des, sense pràcti­ca­ment inter­rup­ci­ons. Com­bi­nada, el vuit-cents, amb una forta emi­gració de cata­lans a Amèrica i a Austràlia. Però Cabré ha cal­cu­lat que, sense immi­gra­ci­ons, la xifra d'1,9 mili­ons de cata­lans de 1900 hau­ria esde­vin­gut 2,5 mili­ons el 2001 (quan el cens ofi­cial donava 6,3 mili­ons). Així, “en plena explosió demogràfica glo­bal, la població cata­lana ha aug­men­tat de l'1,23 per 1.000 de la població del món de l'any 1900 a l'1,34 per 1.000 l'any 1980”. I, con­ti­nua, amb força…

En resum: en la soci­e­tat cata­lana dels dar­rers 180 anys es pro­du­ei­xen simultània­ment tres movi­ments demogràfics excep­ci­o­nal­ment con­tun­dents: cai­guda ver­ti­gi­nosa de la nata­li­tat, allar­ga­ment impres­si­o­nant de l'espe­rança de vida i saldo migra­tori molt i molt posi­tiu. Segons Cabré, aquest model excep­ci­o­nal s'ha anat gene­ra­lit­zant: “El sis­tema català ha pas­sat a regir la demo­gra­fia de tot Espa­nya i, més encara, la de tots els països desen­vo­lu­pats… Cata­lu­nya hau­ria estat pre­cur­sora, no l'única però sí de les més des­ta­ca­des” (L'Avenç, n. 277, febrer 2003).

Com de pas­sada, Cabré ens dóna una inno­va­dora defi­nició del que són els països desen­vo­lu­pats com Cata­lu­nya. Els països desen­vo­lu­pats són “aquells que poden enviar tots els infants a l'escola fins als 16 anys i man­te­nir-ne encara una part impor­tant a les aules un cop superada aquesta edat”.

Les cau­ses del caràcter pio­ner del model demogràfic de la soci­e­tat cata­lana hau­rien de poder-se expli­car molt bé. Car tenen un enorme interès: tant per als matei­xos habi­tants de Cata­lu­nya com per a la gent d'altres soci­e­tats, pro­pe­res o ben llu­nya­nes.

Ara bé, si un èxit històric com aquest és ben poc freqüent, el que sorprèn és la pobresa de les expli­ca­ci­ons que se n'han donat. I, encara, la gran quan­ti­tat de visi­ons tòpiques de caràcter nega­ci­o­nista. Des dels laments per la cai­guda de la nata­li­tat, i la decadència de la família tra­di­ci­o­nal, fins als laments i/o l'entu­si­asme per les suc­ces­si­ves immi­gra­ci­ons, que, supo­sa­da­ment, des­na­ci­o­na­lit­zen, espa­nyo­lit­zen o uni­ver­sa­lit­zen, la soci­e­tat cata­lana.

Per una apro­xi­mació a les expli­ca­ci­ons científiques del sis­tema català de repro­ducció hauríem de tenir en compte: 1), el pre­ce­dent de la gran immi­gració occi­tana dels segles XVI i XVII; 2), l'ori­gi­na­li­tat de l'emi­gració cata­lana en xarxa a les Amèriques amb, sovint, retorns pro­fi­to­sos; 3), les apor­ta­ci­ons dels tècnics, empre­sa­ris i capi­ta­lis­tes –o també ren­dis­tes– euro­peus i ame­ri­cans (i turcs!: Pro­no­vias, Danone, Mango) que s'ins­tal·len per un temps, o per sem­pre, a Cata­lu­nya; 4), la capa­ci­tat inno­va­dora, en camps ben diver­sos, de molts sec­tors de la soci­e­tat cata­lana; 5), la com­pe­ti­ti­vi­tat d'un model fami­liar de peti­tes dimen­si­ons i gran fle­xi­bi­li­tat/adap­ta­bi­li­tat.

56 nacionalitats

Els estrangers censats a la ciutat de Barcelona el 1930 eren 26.659, i provenien de 56 nacionalitats (segons el treball resum de Mercè Tatjer). La xifra total era important, car significava el 2,65% dels habitants d'una ciutat que vorejava el milió de censats. Els grups més grans eren els de francesos i alemanys. Els seguien els de cubans, argentins, britànics i italians. Es tractava de tècnics, professionals o empresaris que contribuirien a la creació, i a la continuïtat, d'empreses situades en els sectors avançats: automòbil, química, òptica, electricitat, hoteleria...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.