Opinió

Quina sanitat volem?

Acomiadar personal format, tancar sales d'operacions, suprimir serveis, finançar la sanitat privada o privatitzar serveis no és millorar l'eficiència o l'eficàcia

És un ciu­tadà? Crec que gai­rebé tot­hom se sent i vol ser un ciu­tadà, és a dir, mem­bre d'una comu­ni­tat política i, com a tal, gau­dir dels drets polítics, econòmics i soci­als pro­pis d'aque­lla comu­ni­tat.

Des de fa 35 anys hem optat per un règim polític democràtic en el qual en més o menys grau (grau de democràcia i de recur­sos) els ciu­ta­dans han pogut anar dotant-se i con­fi­gu­rant un marc legal i jurídic que s'emmi­ra­lla prin­ci­pal­ment en el model d'Estat del benes­tar. Aquest procés ha permès, ha fet pos­si­ble que tots els ciu­ta­dans tin­guin asse­gu­rats els ser­veis bàsics com són la sani­tat i l'edu­cació car s'ha acor­dat que fos­sin uni­ver­sals.

El nivell d'aquests ser­veis s'acosta al nivell mitjà euro­peu. En sani­tat, però, els nivells asso­lits en diver­sos aspec­tes són reco­ne­guts com a excel·lents, és així en el camp de la inves­ti­gació, en el de la inno­vació en l'apli­cació dels tre­balls de recerca, i en l'oferta de la majo­ria de ser­veis mèdics.

Es pot man­te­nir i fins i tot millo­rar aquest alt nivell de la sani­tat pública? Sí, millo­rant l'eficiència i, és clar, amb més inversió si és fac­ti­ble.

Més eficiència en el sen­tit d'obte­nir més i millor sani­tat amb els recur­sos exis­tents, és a dir, sense mal­ver­sar recur­sos. Tant la majo­ria de pro­fes­si­o­nals que tre­ba­llen en aquest sec­tor (met­ges, per­so­nal d'infer­me­ria, inves­ti­ga­dors, admi­nis­tra­tius, auxi­li­ars, ges­tors) com els que l'estu­dien cre­uen que és pos­si­ble i desit­ja­ble.

Res­pecte al finançament de la sani­tat pública, cal tenir en compte tres fets. Pri­mer, que una major eficiència redu­eix la càrrega finan­cera. Segon, que aquest sec­tor econòmic a banda de des­pe­ses genera ocu­pació, ingres­sos per al con­junt de l'eco­no­mia, pres­tigi i la tan necessària con­fiança res­pecte a la nos­tra capa­ci­tat de gestió i d'inno­vació. Ter­cer, que si cal es pot implan­tar un impost fina­lista pro­gres­siu i tem­po­ral des­ti­nat exclu­si­va­ment a gene­rar els ingres­sos impres­cin­di­bles per al man­te­ni­ment, per a la millora de la nos­tra sani­tat pública. L'apli­cació d'aquest tipus d'impost a països com ara Canadà o Ale­ma­nya ha estat ben accep­tada per la població. Obser­vem, a més a més, que els ingres­sos fis­cals repre­sen­ta­ven al 2008 el 33,1% del PIB a Espa­nya, el 37,3% al Regne Unit, el 39,3% a la Unió Euro­pea (27), el 47,1% a Suècia; que la des­pesa en sani­tat al 2009 era del 5,8% del pro­ducte inte­rior brut a Cata­lu­nya, men­tre que la mit­jana de la UE-15 era el 7,4% del PIB, i que la des­pesa sanitària per càpita repre­senta, només, el 79,7% de la mit­jana de la de la UE-15. Refor­mes fis­cals i, també, del sis­tema de finançament autonòmic són impres­cin­di­bles.

Aco­mi­a­dar per­so­nal for­mat, tan­car sales d'ope­ra­ci­ons, supri­mir ser­veis, finançar la sani­tat pri­vada, pri­va­tit­zar ser­veis, no és millo­rar l'eficiència i l'eficàcia de la nos­tra sani­tat sinó mal­me­tre recur­sos obtin­guts per mitjà d'esforços per­so­nals i col·lec­tius i menys­te­nir un dels drets humans que es con­si­dera bàsic, el dret a la salut. La salut de la ciu­ta­da­nia no pot depen­dre dels bene­fi­cis que obtin­gui la inversió pri­vada, que actua lògica­ment d'acord amb les lleis del mer­cat.

Han estat les opci­ons dels ciu­ta­dans per acon­se­guir un major benes­tar indi­vi­dual i col·lec­tiu les que han permès acon­se­guir l'alt nivell i la uni­ver­sa­li­tat de la sani­tat pública. Man­te­nir l'excel·lència d'aquest ser­vei bàsic només és pos­si­ble reva­li­dant aque­lles opci­ons per mitjà d'un pacte social, del diàleg i acords entre ciu­ta­dans (usu­a­ris efec­tius o poten­ci­als), pro­fes­si­o­nals i les diver­ses admi­nis­tra­ci­ons públi­ques amb com­petències res­pecte a la sani­tat.

La salut depèn de deci­si­ons polítiques, del fet que la ciu­ta­da­nia opti per una sani­tat pública efi­ci­ent i eficaç, per una soci­e­tat que con­si­deri pri­mor­dial el benes­tar de les per­so­nes i les inno­va­ci­ons des­ti­na­des a millo­rar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.