Empreses

Vi català amb mentalitat helvètica

Un enòleg suís lidera el celler Saó del Coster, un projecte per produir vi de la manera tradicional de la zona del Priorat

Saó del Coster produeix 22.000 ampolles l'any i el 99% va a exportació

Si un viu a Gra­ta­llops, fer vi no és cap dedi­cació que li pugui donar massa dis­tinció. Aquest petit muni­cipi del Pri­o­rat té 122 habi­tants i dis­posa ni més ni menys que de 30 cellers. Fredi Tor­res és suís, però les seves arrels alpi­nes tam­poc no el fan gaire ori­gi­nal a ulls dels autòctons de la zona, últi­ma­ment molt acos­tu­mats a veure com gent vin­guda d'arreu acu­deix a la comarca com si fos El Dorado vinícola.

Al que aquests veïns ja no estan tan acos­tu­mats és a veure com algú que diu que té volun­tat de fer vi arrenca les fron­do­ses vinyes que estan plan­ta­des en ter­ras­ses geomètri­ques i, de la mateixa manera, també els genera sor­presa que el mateix insen­sat -lluny encara d'estar en edat de pen­ti­nar canes- llauri amb el matxo en lloc de fer-ho asse­gut a dalt d'un trac­tor.

Mal­grat tenir un pas­sat com a repu­tat discjòquei, Fredi Tor­res asse­gura que ja han que­dat enrere els temps de fer-la grossa per donar la nota i diu que si ara actua de manera poc orto­doxa és perquè té un motiu poderós: el Saó del Cos­ter. És el segell que aquest enòleg de 35 anys ha esco­llit per bate­jar la seva gama de vins ela­bo­rats a par­tir d'una “viti­cul­tura orgànica i tra­di­ci­o­nal” i que busca el màxim com­promís amb la terra on neix la vinya.

Aquest com­promís, explica Tor­res, l'ha fet desis­tir de con­rear amb el mètode popu­lar de ter­ras­ses, tant estès en el Pri­o­rat d'un temps ençà, i decan­tar-se per plan­tar en cos­ters: “és com es feia tra­di­ci­o­nal­ment al Pri­o­rat i s'ha de man­te­nir un res­pecte per la terra.”

DISCJÒQUEI MONJO.

Quan parla de tra­dició es remunta a gai­rebé 1.000 anys enrere, quan els mon­jos de la car­toixa d'Esca­la­dei van sem­brar de vinyes tant com els allar­gava la vista.

Però d'aque­lla agri­cul­tura ances­tral en queda poc més que el record, ja que de les 1.900 hectàrees de vinya que hi ha a la comarca, tant sols 400 estan plan­ta­des en els cos­ters incli­nats. I no només pels estralls que va cau­sar la fil·loxera a la vinya cata­lana a final del segle XIX, sinó perquè la moder­nit­zació del sec­tor agrícola a mit­jan segle va fer que els page­sos reta­lles­sin la terra en ter­ras­ses per pos­si­bi­li­tar el con­reu amb trac­tor i faci­li­tar les línies de reg gota a gota.

Tor­res va arri­bar al Pri­o­rat el 2002 i va estar un temps tre­ba­llant per René Bar­bier, amb qui va con­tac­tar des de Suïssa quan, enci­sat per haver tas­tat el Clos Moga­dor, el va tru­car per dema­nar-li que el deixés venir al Pri­o­rat a fer la verema amb ell.

Tor­res havia estu­diat eno­lo­gia a Lau­sanne i volia pas­sar un temps a Cata­lu­nya abans d'anar-se'n a l'Argen­tina, que era el ter­reny que de veri­tat l'atreia: “sem­pre he tin­gut molt d'interès pel gautxo, em sem­bla una figura molt més interes­sant que no l'estètica mas­clista i pre­po­tent dels cow­boys nord-ame­ri­cans” però va ser arri­bar al Pri­o­rat i pen­sar en la pos­si­bi­li­tat de posar en marxa el seu pro­jecte de Saó del Cos­ter.

EXPOR­TACIÓ.

Des del 2004 ha inver­tit 500.000 euros en l'adqui­sició d'unes 11 hectàrees de finca, menys de la mei­tat de les quals té en pro­ducció -sobre­tot cari­nyena i gar­natxa.

Sufi­ci­ents, de moment, per arri­bar a 22.000 ampo­lles de vi anu­als, el 99% de les quals són per a l'expor­tació (Suïssa, Mèxic, el Canadà, Japó i Bèlgica són bons mer­cats).

Tor­res explica que ven tot el que fa, i això que el seu vi més exclu­siu -el Pla­nas­sos- difícil­ment es troba per menys de 80 euros: “hi ha molta dedi­cació dar­rere de cada ampo­lla i la dedi­cació té un preu. Et puc asse­gu­rar que no és car”. de tota manera, la gama S i Ter­ram es venen a preus més asse­qui­bles.

Mani­festa que l'objec­tiu implica arri­bar a una pro­ducció d'unes 40.000 ampo­lles. I tanta o més il·lusió com arri­bar a aquesta fita pro­duc­tiva li fa el celler que té pro­jec­tat en una finca que acaba d'adqui­rir -i on de moment els matolls tapen els antics ceps que encara llui­ten per sobre­viure- a tocar de la car­re­tera que va de Gra­ta­llops a la Vile­lla Baixa.

Fredi Tor­res mani­festa que el celler que somia “que­darà inte­grat en el ter­reny, cobert per la pròpia terra de la finca”. És una finca d'on, a part de raïm per al vi, també en sur­ten les oli­ves que des­tina a fer-se el seu propi oli.

Aquest discjòquei reti­rat que encara es regala una esca­pada anual a Eivissa, ha tro­bat al Pri­o­rat un pro­jecte de negoci però també un pro­jecte vital: “Em recorda els estius que, quan jo era petit, pas­sava amb els meus avis a Galícia. Tot sor­tia de la granja, d'allò menjàvem”. Ara, a Gra­ta­llops, de vi no li'n fal­tarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.