Economia

Empreses

La potència de ser local

50 anys de Taurus

L'empresa catalana líder en el sector del petit electrodomèstic celebra el mig segle de vida amb l'orgull d'haver innovat per a tres generacions

La companyia d'0liana, amb filials a 10 països i presència a 80, té set fàbriques i set centres d'enginyeria repartits pel món

L'equip de Térmens i Riudalbàs aposta per la internacionalització dels mercats locals

El grup Tau­rus ha por­tar a l'extrem l'afir­mació que la glo­ba­lit­zació va posar de moda: “Siguis local per ser glo­bal.” I ho ha fet amb un èxit esfereïdor, dri­blant la crisi, expor­tant, apos­tant per la inno­vació –entesa com a invenció i fun­ci­o­na­li­tat– i apro­fi­tant qual­se­vol opor­tu­ni­tat per expan­dir-se. Enguany, a Tau­rus, cele­bren cin­quanta anys i ho van cele­brar ofi­ci­al­ment el 13 de juliol pas­sat a Oli­ana, a l'Alt Urgell, a la seu del grup des que va néixer.

Tot i ser pre­sents en més de vui­tanta països i de tenir fili­als pròpies a deu més, Àngel Riu­dalbàs, direc­tor exe­cu­tiu del grup, asse­gura que Tau­rus “no és una mul­ti­na­ci­o­nal. Nosal­tres som una empresa mul­ti­lo­cal”, amb el cen­tre de gra­ve­tat a Oli­ana. “Tenim fili­als a molts països, fet que ens dóna una gran capa­ci­tat de venda, de pene­tració en els mer­cats i d'inno­vació, entre altres avan­tat­ges, però alhora som locals perquè les nos­tres fili­als tenen auto­no­mia per fer i des­fer en funció de les neces­si­tats del país on són”, explica Riu­dalbàs. Segons ell, aquesta manera d'actuar “és molt més àgil i fle­xi­ble” que si fos­sin una mul­ti­na­ci­o­nal. “Nosal­tres donem una pla­ta­forma però cada país deci­deix el que agafa o no del grup, depe­nent del que li convé”, diu el direc­tor exe­cu­tiu.

Tau­rus és la com­pa­nyia de referència del petit elec­tro­domèstic al nos­tre país des del seu nai­xe­ment, el 1962. A hores d'ara, són ja tres les gene­ra­ci­ons que han tin­gut a les seves mans alguna tor­ra­dora, moli­net de cafè, bate­dora, fre­gi­dora o aspi­ra­dora de la marca. L'empresa va néixer amb de Fran­cesc Betriu i Jordi Esca­ler, a Oli­ana, un poble a tocar dels Piri­neus que no arriba a 2.000 habi­tants i que és cone­gut pel seu pantà. Als anys setanta van incor­po­rar la marca Tur­mix però no va ser fins al 1993 que Ramon Térmens i Jorge Tor­nini la van adqui­rir.

El nou equip va apos­tar per la inter­na­ci­o­na­lit­zació i el desen­vo­lu­pa­ment de pro­duc­tes pro­pis i va mar­car un per­fil que con­ti­nua vigent en què s'adap­ten des del direc­tor fins a l'últim tre­ba­lla­dor: aus­te­ri­tat, feina, com­promís, humi­li­tat, prudència i cul­tura empre­sa­rial. Térmens, pre­si­dent del grup i acci­o­nista majo­ri­tari, rei­vin­dica, però, “el dret al fracàs, perquè els èxits comen­cen pels errors”. Per ell, avui dia s'ha de fer ser­vir, a més de la intel·ligència emo­ci­o­nal i raci­o­nal, “la intel·ligència cre­a­tiva i, per tant, s'ha d'adme­tre que qual­se­vol èxit implica un error previ”.

L'estratègia de Tau­rus és com­prar mar­ques locals, cone­gu­des pels con­su­mi­dors i ja introduïdes en el mer­cat, però que es tro­ben en una situ­ació precària o que neces­si­ten una empenta per créixer, però en cap cas no es con­si­de­ren “fago­ci­ta­dors de com­pa­nyies”. “Nosal­tres els donem suport perquè es desen­vo­lu­pin”, explica Riu­delbàs. I amb aquesta estratègia de taca d'oli, Tau­rus ha fet mar­xar set fàbri­ques al món –dues a la Xina– i set cen­tres d'engi­nye­ria inter­con­nec­tats –“de manera que tots saben en què s'està inves­ti­gant en cada moment”, explica Térmens–, llança 250 pro­duc­tes nous per any i té 450 pro­jec­tes nous en desen­vo­lu­pa­ment.

En expansió contínua

El grup també s'ha expan­dit en línies de negoci. El 2009, va entrar en el bri­co­latge, amb la com­pra de Casals; en el d'estris per la llar, amb Monix; i en estètica i per­ru­que­ria pro­fes­si­o­nal, amb Wind­sor. Una de les últi­mes incor­po­ra­ci­ons ha estat la firma Lava­can, que comer­ci­a­litza una màquina de ren­tar gos­sos i gats per a pro­fes­si­o­nals. “Després d'un any d'inves­ti­gació, hem reduït les mides de la màquina i hem pas­sat d'un preu de venda de 20.000 a 4.000 euros.” El depar­ta­ment ras­tre­ja­dor de Tau­rus no des­cansa. Fa unes set­ma­nes, va incor­po­rar una altra marca sud-afri­cana. “És un pas més en el procés d'expansió”, asse­gura Térmens. Les mar­ques del grup són setze, però... “ara estem mirant al Perú i Xile, i també a Indonèsia, Tailàndia i Malàisia”, i con­fessa que “els Estats Units els dei­xem per una mica més enda­vant”. A Tau­rus, els anys no els pesen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.