Empreses

Els camins del metall són infinits

Hierros Altadill desmantella grans estructures industrials i urbanes, i n'exporta el 30% de la ferralla a economies emergents

La proliferació de negocis il·legals de compra de ferralla genera mala imatge del sector
El mercat interior està col·lapsat per la competència i la poca oferta de ferralla

Fon­dre un metall per donar-li nous usos. El reci­clatge. Aquest con­cepte popu­la­rit­zat fa dues dècades, en el cas dels metalls, és antiquíssim. Els con­flic­tes bèl·lics moderns han estat grans proveïdors de des­fer­res, que s'han reve­nut per apai­va­gar la neces­si­tat de les post­guer­res. A l'inici dels anys qua­ranta, els camps de con­reu de Cor­bera d'Ebre eren pura devas­tació a causa de les bom­bes, però s'hi tro­bava amb faci­li­tat metra­lla, bales... Els veïns les por­ta­ven a la botiga de que­viu­res de la família Alta­dill Clua, on els com­pra­ven i bes­can­vi­a­ven per men­jar.

Natàlia Alta­dill Pallés és la direc­tora d'ope­ra­ci­ons de Hier­ros Alta­dill, que encara té la seu cen­tral al mateix ter­reny on el seu avi va començar a amun­te­gar i reven­dre el rebuig de la guerra. “Era un gran comer­ci­ant de vi i oli. Quan va arri­bar la fer­ra­lla va arren­car la vinya per fer-hi lloc.” D'ençà d'ales­ho­res, l'empresa ha cres­cut fins tenir mig cen­te­nar de tre­ba­lla­dors i tres plan­tes de trac­ta­ment de fer­ra­lla.

L'expansió la va ini­ciar la segona gene­ració, amb Josep Alta­dill al cap­da­vant, que la va espe­ci­a­lit­zar en el des­ba­lles­ta­ment indus­trial i de grans estruc­tu­res. En els dar­rers temps, entre els seus pro­jec­tes més des­ta­cats hi ha el des­mun­tatge de l'antiga seu de La Taba­ca­lera de Tar­ra­gona, el des­ba­lles­ta­ment de l'antic pont de la via del tren de Tor­tosa, de les parts metàl·liques de la mura­lla medi­e­val del cas­tell de la Suda de Tor­tosa, i de la via fer­roviària entre Bala­guer i el Pont de Suert. “Estem espe­ci­a­lit­zats en valo­rit­zar, de més a menys, tots els ele­ments metàl·lics: alu­mini, coure, llautó, ferro, acer ino­xi­da­ble...”, explica Natàlia Alta­dill. Cada estruc­tura per des­mun­tar dis­posa d'un pro­jecte minuciós. S'hi compta el valor de tot el metall de l'estruc­tura i es pre­veu com cal des­mun­tar-la amb segu­re­tat per a les per­so­nes i el medi ambi­ent. L'empresa també desfà els resi­dus cons­truc­tius no metàl·lics, que porta a les dei­xa­lle­ries espe­ci­a­lit­za­des. Actu­al­ment, des­mun­ten una sèrie de trans­for­ma­dors de 300 tones a les cen­trals nucle­ars d'Ascó i Van­dellòs. També des­ba­lles­ten quinze tor­res d'alta tensió situ­a­des al País Valencià.

Cent mil tones de fer­ra­lla van pas­sar per les mans d'aquesta empresa l'any pas­sat. A les plan­tes de trac­ta­ment de Cor­bera d'Ebre i Pera­fort -on, entre altres, donen ser­vei a les empre­ses del polígon petroquímic tar­ra­goní- clas­si­fi­quen, prem­sen, cise­llen i pre­pa­ren el metall que han com­prat. Després, el venen a fone­ries per donar-li nova vida en tota classe d'objec­tes produïts per la indústria.

Abans de la crisi i durant els anys de la pui­xança de la cons­trucció, l'Estat espa­nyol era defi­ci­tari en matèries pri­me­res com el metall. “El ferro es rea­pro­fi­tava tot per a la cons­trucció i l'auto­moció, però ara el mer­cat està col·lap­sat per un excés de com­petència: hi ha mol­tes empre­ses i poca fer­ra­lla.” Tot i que la llarga tra­jectòria de Hier­ros Alta­dill els ajuda a nave­gar en bones con­di­ci­ons enmig de la tem­pesta, aquesta empresa ja ven actu­al­ment el 30% de la des­ferra a fone­ries euro­pees. Ara, la des­ti­nació final són els països amb eco­no­mies en crei­xe­ment, com la Xina i l'Índia. “Hi fa falta de tot: alu­mini, ino­xi­da­ble...” I no sols la demanda ha cai­gut a l'Estat espa­nyol, també l'oferta. Hier­ros Alta­dill con­cen­tra el reci­clatge de vehi­cles a la planta de Gan­desa. És cen­tre auto­rit­zat per fer-ne les bai­xes admi­nis­tra­ti­ves i des­con­ta­mi­nar-los. “Els cot­xes s'apro­fi­ten fins al final, però si abans entra­ven un miler cada any i alguns eren rela­ti­va­ment nous, ara amb prou fei­nes en tra­mi­tem el des­ba­lles­ta­ment de 600.”

A Hier­ros Alta­dill són opti­mis­tes: “Estem rode­jats de metalls, que tard o d'hora es reu­ti­lit­za­ran.” Alguns de ben curi­o­sos. Fa uns anys i a la planta de Cor­bera, enmig de la des­ferra com­prada a uns pes­ca­dors, un ope­rari va tro­bar una bomba. No era com les dels anys qua­ranta: avi­sats els arti­fi­ci­ers, van des­co­brir que era una bomba falsa, pro­vada per l'actual l'exèrcit espa­nyol. També va aca­bar reci­clada.

Tones anuals
100.000
Treballadors
55
Any de fundació
1943

Compra de residus a petita escala a Tarragona

Hierros Altadill engegarà, el mes vinent, una nova línia de negoci al polígon Francolí de Tarragona, l'Scrap Point. “És el negoci de sempre amb una nova filosofia”, explica Natàlia Altadill. Ha adquirit una parcel·la de 2.000 metres quadrats, que està condicionant com a centre de recepció i gestió de residus a petita escala.

A l'Scrap Point els particulars podran vendre-hi al detall cartró, metall i plàstics en petites quantitats. “Volem que el públic sàpiga que pot ajudar al medi ambient tot reciclant. I no cal que sigui de gratis.” L'empresa també pretén que l'Scrap Point sigui un indret on els escolars aprenguin el valor de reciclar, i hi organitzarà visites guiades. D'altra banda, i davant la proliferació de negocis il·legals on es compra ferralla, amb l'Scrap Point vol marcar distància amb aquestes pràctiques il·legals, tot involucrant-se en “projectes socials”. Natàlia Altadill assegura: “La gent té una imatge dolenta del gremi de la ferralla, perquè se'ns vincula a la il·legalitat.” Denuncia la “competència deslleial” dels il·legals, que afecta el negoci i també la percepció social. “Nosaltres som gestors de residus. Generen feina, paguem impostos i complim moltes normatives perquè les desferres no contaminin. De fet, la base de la nostra empresa és el respecte al medi ambient i fins i tot hem signat el Pacte de Nacions Unides.”

Hierros Altadill va patir fins a sis robatoris en el moment àlgid del preu del coure. Ara la cotització d'aquest metall va de baixa i, a més, l'empresa s'ha vist obligada a posar vigilància nocturna per evitar els furts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.