Economia

Els turistes tornen a la zona cremada de l'Alt Empordà

Només els primers mesos després del foc es va registrar una davallada de clients, segons dades del sector

Camins de ronda, cellers, cases de colònies i càmpings van ser els grans afectats

Demà, últim capítol. Par­la­rem de les difi­cul­tats per tro­bar els cau­sants dels incen­dis de fa un any.


El turisme a la zona cre­mada pel foc de l'Alt Empordà de l'any pas­sat s'ha recu­pe­rat. Segons el direc­tor del Patro­nat de Turisme de Girona, Ramon Ramos, va haver-hi una “bai­xada impor­tant de reser­ves” els dies poste­ri­ors a l'incendi. A més, les fla­mes van pro­vo­car des­per­fec­tes en infra­es­truc­tu­res turísti­ques i equi­pa­ments muni­ci­pals que es van tra­duir en pèrdues econòmiques ele­va­des. “L'entorn va que­dar molt malmès, però la gran majo­ria dels danys ja estan solu­ci­o­nats” i s'està tre­ba­llant per nete­jar els bos­cos.

L'incendi va fer per­dre la tem­po­rada d'estiu als pro­pi­e­ta­ris de càmpings i hotels. El dego­teig d'anul·laci­ons de reser­ves, espe­ci­al­ment d'estran­gers, es va man­te­nir fins al setem­bre. Sis mesos més tard, però, la situ­ació es va nor­ma­lit­zar i les xifres d'ocu­pació s'acos­ta­ven al 80% i el 90%, segons l'Asso­ci­ació d'Hos­ta­le­ria de l'Alt Empordà. Actu­al­ment, el nom­bre de cli­ents se situa en xifres sem­blants a les d'anys ante­ri­ors. Xavier Rodà, regent de la casa de turisme rural Can Llo­bet, a Cap­many, explica que el nom­bre de reser­ves dels holan­de­sos ha cai­gut, però que la resta s'han man­tin­gut. Pel que fa a les infra­es­truc­tu­res locals, segons l'Ofi­cina de Turisme del Con­sell Comar­cal de l'Alt Empordà, ja estan “pràcti­ca­ment recons­truïdes”. Pel que fa als camins de ronda, el tram que va des de Sant Llo­renç de la Muga fins a Pont de Molins “està arre­glat en un 95%” i “només falta la cons­trucció d'una pas­sa­rel·la”. Per con­tra, Iti­nerànnia, la xarxa de sen­ders de 2.500 quilòmetres entre el Ripollès, la Gar­rotxa i l'Alt Empordà, està “en procés de recons­trucció”. El pai­satge encara mos­tra pals elèctrics i arbres a terra. És per això que el Con­sell Comar­cal des­a­con­se­lla anar-hi, “almenys fins a la tar­dor”, moment en què es pre­veu que la vege­tació haurà cres­cut de nou i els bos­cos esta­ran nets.

Segons el direc­tor del Patro­nat de Turisme, Ramon Ramos, “els més afec­tats van ser els cellers. No per des­tros­ses físiques a les ins­tal·laci­ons, sinó per la gran quan­ti­tat de fin­ques cre­ma­des”. Les vinyes més afec­ta­des van ser les de les zones de Cap­many i Agu­llana, on el foc va des­truir bona part del pai­satge. Com a res­posta, l'admi­nis­tració es va reu­nir amb el sec­tor i es va crear la Ruta del Vi de l'Empordà, amb l'objec­tiu de pro­mo­ci­o­nar aquest pro­ducte.

Cam­pa­ments adap­tats

El foc també va afec­tar cam­pa­ments d'estiu que es duien a terme a la zona, i va obli­gar a eva­cuar tot­hom. La casa de colònies Casal de l'Albera, a la Jon­quera, va ser on hi va haver més danys. Tot, excepte la cuina, va que­dar cal­ci­nat i va haver de tan­car. Tan­ma­teix, la van recons­truir i des del març que fun­ci­ona a ple ren­di­ment. De fet, les acti­vi­tats d'estiu d'enguany no s'han vist per­ju­di­ca­des per l'incendi. Segons el tècnic comar­cal de Joven­tut a l'Alt Empordà, Jordi Cla­pe­rols, “el nom­bre de par­ti­ci­pants en cam­pa­ments i rutes, espe­ci­al­ment de fora de la comarca i estran­gers, ha aug­men­tat”. Mal­grat que l'entorn està cre­mat, les acti­vi­tats con­ti­nuen. A més, alguns dels cam­pa­ments s'han adap­tat a la nova situ­ació i incor­po­ren tas­ques de neteja i recu­pe­ració dels bos­cos.

LA FRASE

L'entorn va quedar molt malmès, però la gran majoria dels danys ja estan solucionats
Ramon Ramos
DIRECTOR del PATRONAT DE TURISME DE GIRONA

LA XIFRA

80%
és la xifra d'ocupació
a la zona cremada de l'Alt Empordà sis mesos després del foc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.