L'estació de la Sagrera queda en espera en una partida de 158 milions pendent d'assignar
La subcomissió d'Infraestructures decidirà en breu si és viable d'executar aquest any, condició posada per la Generalitat
La prioritat del govern català és que funcioni el mecanisme d'inversió de l'Estat en infraestructures a Catalunya per mitjà de la disposició addicional tercera de l'Estatut. És a dir, que no passi any rere any que grans partides d'inversió saltin d'anualitat perquè no s'han començat a executar les obres. El mecanisme inversor extraordinari que estableix l'Estatut va entrar en vigor l'any 2007 i d'aquella anualitat ja resten pendents d'execució 500 milions d'euros. La prioritat del govern català és, doncs, que això no torni a passar amb volums tan grans de diners. I aquest és el problema que es podria plantejar amb l'estació del TAV de la Sagrera. En vista de la greu crisi econòmica, que afecta sobretot el sector immobiliari, l'Ajuntament de Barcelona va demanar públicament a l'Estat que assumís l'obra de l'estació. Inicialment es preveia finançar-la amb les plusvàlues que generaria la gran operació urbanística que hi està vinculada. Però avui ja es té clar que les constructores no s'arriscaran a una operació que suposa construir milers de pisos en una situació de crisi greu de vendes. L'opció és, doncs, que la inversió de l'estació l'assumeixin les administracions. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, feia la petició a l'Estat i, aquest cap de setmana, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, avançava la possibilitat que la Generalitat fes l'obra amb els diners de l'Estat a través del mecanisme estatutari.
Ahir, la ministra d'Administracions Públiques, Elena Salgado, deixava la porta oberta a aquesta possibilitat si els tècnics confirmen que és viable començar aquest any l'obra. La comissió bilateral Estat-Generalitat, presidida per Salgado i el conseller Joan Saura, ha acordat deixar una partida oberta de 158,5 milions d'euros. Les properes setmanes, la subcomissió d'Infraestructures entre les dues administracions estudiarà si és tècnicament viable començar aquesta gran obra aquest any mateix. Si es conclou que és possible fer-ho, s'hi destinaran els diners reservats en aquesta partida.
La comissió bilateral ha decidit assignar 40 milions per començar aquest any la línia d'alta velocitat entre Castelló i Tarragona, l'únic tram pendent per al TAV mediterrani. També començaran les obres del tram ja aprovat del Quart Cinturó entre Viladecavalls i Olesa de Montserrat, que ha de ser la continuació fins a l'autovia A-2 del tram en construcció entre Viladecavalls i Terrassa.
Entre els 660 milions extraordinaris ja assignats per mitjà del mecanisme de l'Estatut, 75,9 es destinaran a la connexió de les plantes d'abastament d'aigua de la Tordera i Cardedeu, que subministren l'àrea metropolitana de Barcelona. 92,7 milions més es dedicaran a la millora d'estacions, vies i instal·lacions de la xarxa ferroviària convencional.