Convertir les explotacions lleteres familiars en empreses, l'única sortida per superar la crisi del sector

L'actual situ­ació de com­pe­ti­ti­vi­tat per la pro­ducció d'altres països i la crisi de preus al sec­tor de la llet obli­guen el rama­der a con­ver­tir les explo­ta­ci­ons fami­li­ars en empre­ses, ges­ti­o­nant els cos­tos i la pro­ducció. Així ho sosté Joan Josep Galí, soci fun­da­dor del Grup Tècnic Vete­ri­nari de Maçanet. «Cada cop els mar­ges són més jus­tos i no s'han de come­tre errors. Per això, el rama­der neces­sita for­mació i asses­so­ra­ment per l'opti­mit­zació del tre­ball», va dir ahir el tècnic en el marc de les jor­na­des tècni­ques agràries de la Fira de Mos­tres, dedi­ca­des aquest any a les inno­va­ci­ons i la gestió de les explo­ta­ci­ons lle­te­res.

En aquest sen­tit, Galí va apun­tar algu­nes reco­ma­na­ci­ons, que es resu­mei­xen en una sentència: «Fer el màxim de llet al mínim preu». Així, sosté que s'ha d'aspi­rar que cada vaca de l'explo­tació tin­gui un mínim de tres parts, que pro­du­eixi més de 30.000 litres de llet en la seva vida, amb una mit­jana d'uns 14 litres dia­ris. A més, afirma que cal reduir els cos­tos d'ali­men­tació del bes­tiar (amb una nutrició més ajus­tada i amb cri­te­ris econòmics), també els de repo­sició (cal una millora genètica per allar­gar la lon­ge­vi­tat del bes­tiar) i opti­mit­zar el tre­ball (la plan­ti­lla s'hau­ria de regir pel cri­teri de més de 400.000 litres de llet per per­sona que tre­ba­lla a la granja).

D'altra banda, en les jor­na­des cele­bra­des ahir es van pre­sen­tar pro­jec­tes com ara el por­tal energètic per a explo­ta­ci­ons lle­te­res Gero­nimo, i també es van entre­gar els pre­mis als millors pro­jec­tes de final de car­rera d'engi­nye­ria tècnica agrícola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.