TAQUIGOL.

L'equip i el sentiment

a l'alça

Enta­ba­na­dors i hipòcri­tes. Ara pot­ser sí que no estem tan mala­ment. Però aquell epi­sodi a l'Hos­pi­ta­let d'ara fa un any no va aju­dar gens el Barça ni Joan Laporta. Sí que es van escol­tar mol­tes veri­tats, però expres­sa­des de manera bar­ro­era, van ser incom­pren­si­bles per a tot­hom. Laporta va superar un via­cru­cis i un any després, mal­grat que alguns pen­sin que no sem­pre és així, els resul­tats ho han fet tot més dige­ri­ble.


Des­ta­ca­ven l'altre dia en una entre­vista al pre­si­dent del Vila-real, Fer­nando Roig, una frase que ell va ver­ba­lit­zar: «El Vila-real és un sen­ti­ment.» No és el pri­mer repre­sen­tant d'un equip que es vol atri­buir el con­cepte sen­ti­ment per traçar una rat­lla res­pecte a altres enti­tats, ja que també ho fan ser­vir a l'Espa­nyol, al Betis o al mateix Atlético de Madrid, als segui­dors dels quals agrada cri­dar allò que el seu club és un sen­ti­ment. No és un gest gratuït, tot el con­trari, espe­ci­al­ment perquè té una càrrega de pro­fun­di­tat, jo crec, força bur­xa­dora. Diu Roig que el seu equip és un sen­ti­ment, com també ho subrat­lla un repre­sen­tant de l'Espa­nyol o de l'Atlético de Madrid, perquè es vol dir que la força del seu equip és ver­ta­dera, genuïna, que no hi ha trampa, que l'enti­tat lluita pels èxits, però accepta les der­ro­tes, no com d'altres. I aquí rau el drama; voler-se atri­buir la ban­dera del sen­ti­ment res­pecte dels rivals. Què vol dir que el Vila-real és un sen­ti­ment i que el València només és un negoci? Igual que la relació Atlético de Madrid-Real Madrid o Espa­nyol-Barça? Això és una baja­nada, per dos motius: per voler atri­buir-se la con­dició de genuí i per creure-s'ho.

Crec que és des­en­cer­tat des d'una visió petita, com la del Vila-real, l'Atlético de Madrid, l'Espa­nyol o el Betis, entre altres mol­tes enti­tats, esgar­ra­par mots de gran valor per enfron­tar-los con­tra els rivals, per fer veure errònia­ment que les grans enti­tats ja no es cons­tru­ei­xen amb emo­ti­vi­tat, passió i sen­ti­ment, sinó que es tro­ben en una espi­ral poc menys que de mul­ti­na­ci­o­nal, com ocorre en el cas del Barça o el Real Madrid. Aques­tes dues enti­tats, mal que pesi a molts, són veri­ta­bles gene­ra­do­res de sen­ti­ments i boge­ria col·lec­tiva des de fa molts anys i per això sorprèn escol­tar atri­bu­ci­ons exclu­si­ves de mots, ban­de­res i sen­ti­ments.

La gran­desa dels clubs de referència no és pas arti­fi­cial, sinó una con­dició enve­jada per la resta, fins i tot per aquells que par­len gai­rebé en exclu­siva de sen­ti­ments. Des d'una posició petita s'entén aquest ram­pell com un reclam d'atenció en un món cada cop més domi­nat pels grans esde­ve­ni­ments i per les enti­tats pode­ro­ses, però és insu­fi­ci­ent. El fut­bol és passió i sen­ti­ment, rauxa i boge­ria, i a tots els equips, de la mida que siguin, els afecta de la mateixa manera, per tant resulta erroni atri­buir-se la con­dició que una enti­tat és un sen­ti­ment, com si no hi hagués espai per a l'enre­nou, el mer­der, la decepció, els liti­gis fami­li­ars, les soci­e­tats anònimes espor­ti­ves en què els socis no pin­ten res, etc. I miro els clubs esmen­tats, tot un sen­ti­ment, i veig que aquests dar­rers qua­li­fi­ca­tius els esca­uen a la per­fecció.


de bai­xada

Gole­jada al Bayern. Diu Guar­di­ola que no li agrada que el Bayern hagi estat gole­jat 5-1. Bé, i quin hau­ria de ser el resul­tat cor­recte? Si gua­nya, perquè vin­dran enva­len­tits, si per­den, perquè ho faran amb l'orgull ferit, i si empa­ten, pel que sigui. El cas és que, des del fut­bol, sem­pre es cons­tru­eix un dis­curs de mínims i vic­ti­mista per pre­ve­nir qual­se­vol cosa. Al Barça se li exi­geix el mateix, i tant és com vin­gui o deixi de venir el rival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.