Esports

La UEFA fa els deures

Futbol

Reme­nar, triar i aga­far juga­dors dels clubs de fut­bol per a les com­pe­ti­ci­ons de selecció ja no surt de franc. Defi­ni­ti­va­ment. La UEFA ha anun­ciat que ha enlles­tit els far­ra­go­sos càlculs de les indem­nit­za­ci­ons pac­ta­des amb l'Asso­ci­ació Euro­pea de Clubs (ECA) i que pro­ce­deix a trans­me­tre els resul­tats a les diver­ses fede­ra­ci­ons naci­o­nals o esta­tals, les encar­re­ga­des de fer arri­bar els diners als clubs. En total, 43,5 mili­ons d'euros per als 180 clubs que van cedir juga­dors a les selec­ci­ons par­ti­ci­pants a l'Euro­copa d'Àustria i Suïssa.

L'anunci era un tràmit, perquè el com­promís estava sig­nat des del 21 de gener. Però els cinc mesos trans­cor­re­guts des que es va aca­bar el tor­neig començaven a intro­duir certa inqui­e­tud. "Des de l'ECA salu­dem efu­si­va­ment l'anunci de la UEFA, que marca un moment històric perquè reco­neix i pre­mia la impor­tant con­tri­bució que fan els clubs en l'èxit de com­pe­ti­ci­ons del nivell de l'Euro­copa del 2008". Karl-Heinz Rum­me­nigge tan­cava ahir amb aques­tes parau­les un cer­cle obert fa uns quants anys amb la cre­ació del G-14.

En aquest lobby dels grans clubs del fut­bol euro­peu, de pressió con­tra la UEFA, hi va aca­bar tenint un paper relle­vant el pre­si­dent del Barça, Joan Laporta, que es va enca­par­rar amb aquesta qüestió de la cessió de juga­dors a les selec­ci­ons. La pressió va ser forta i, final­ment, ja sota la pre­sidència a la UEFA de Mic­hel Pla­tini, el pas­sat 15 de gener es va arri­bar a un acord entre FIFA, UEFA i G-14, i el 21 de gener es va fir­mar l'ano­me­nat Memoràndum de la Concòrdia, entre la UEFA i l'ECA, que con­sis­tia jus­ta­ment en la des­ar­ti­cu­lació del G-14 i la cre­ació d'aquesta Asso­ci­ació Euro­pea de Clubs, pre­si­dida per Rum­me­nigge (pre­si­dent del Bayern) i que té Laporta com a vice­pre­si­dent.

Fruit d'aquest movi­ment de paci­fi­cació va ser l'acord d'indem­nit­zar els clubs que cedei­xen juga­dors a les selec­ci­ons, de moment només per als grans tor­ne­jos. S'uti­litza la fórmula d'un tant per fut­bo­lista i dia, a comp­tar a par­tir de les dues set­ma­nes prèvies al par­tit inau­gu­ral i fins l'endemà que la selecció del juga­dor hagi estat eli­mi­nada.

Llista de 636 clubs
Fruit d'aquest càlcul (vegeu el gràfic), el Wer­der Bre­men ha aca­bat sent el club més bene­fi­ciat, seguit sor­pre­nent­ment per l'Olym­pi­que de Lió -França va ser eli­mi­nada a la pri­mera fase-, el Bayern Munic, el Madrid i el Barça. "Havíem cal­cu­lat sobre el milió d'euros, però arro­do­nint la xifra; més o menys és el que ens esperàvem", van indi­car a l'AVUI fonts del club blau­grana. Cal recor­dar que els equips d'Ale­ma­nya i Espa­nya van ser els dos fina­lis­tes.

La supe­rior quan­ti­tat de diners per a Wer­der i Bayern s'explica pel fet que els ale­manys es for­nien de menys clubs, men­tre que la con­vo­catòria espa­nyola estava més ato­mit­zada.

En tot Europa són 636 els clubs de fut­bol que poden cobrar diners per cedir juga­dors a les selec­ci­ons, en haver-se ins­crit en el llis­tat espe­cial habi­li­tat per la UEFA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.