Esports

Comparacions odioses

El delicat moment català, a part del Barça, contrasta amb l'alça del bàsquet basc gràcies als diners públics. L'Obradoiro viu gràcies a la Xunta en una ACB que nota la crisi econòmica

El bàsquet català, a part del Barça, passa per pro­ble­mes econòmics. Joven­tut i Man­resa aguan­ten en l'elit, una sort que altres no han tin­gut.

El Girona ja és història i el Lleida només ha aguan­tat tres anys fora de l'ACB abans de cer­ti­fi­car ara el des­cens a l'infern per culpa dels deu­tes.

La situ­ació con­trasta amb altres ter­ri­to­ris en què l'ajuda pública és gene­rosa, i des­taca el País Basc on els juga­dors paguen menys, el diner públic manté el Tau entre els pode­ro­sos i per­met ara un gran incre­ment del pres­su­post del Bil­bao. Tot ple­gat en una ACB on la mei­tat vore­gen el drama.

"Cal encen­dre l'alarma pel bàsquet espa­nyol", pro­cla­mava a l'AVUI el pre­si­dent del Joven­tut, Jordi Villa­campa. "Con­ti­nuem tre­ba­llant en com­petència des­lle­ial res­pecte de la resta de comu­ni­tats autònomes on sí que se sub­ven­ci­ona els clubs" afe­gia Josep Vives. Dos equips cata­lans que cada any van de cor­coll per qua­drar el pres­su­post.

El pre­si­dent del Man­resa ha vist com el patro­ci­na­dor s'esfu­mava, fet que difi­culta encara més el pre­sent de l'equip amb el pres­su­post més baix de l'ACB, una com­pe­tició que nota de forma nota­ble la crisi amb l'adéu de dos patro­ci­na­dors històrics com Tau i Pamesa després de 23 anys de vin­cu­lació. Set equips no tenen espònsor.

L'espec­ta­cu­lar salt bilbaí

Una forma d'esqui­var la crisi de patro­ci­nis és el diner públic. Així, el Tau es manté en l'elit en bona part gràcies als dos mili­ons que li atorga la Dipu­tació ala­besa o empre­ses públi­ques com els fer­ro­car­rils bas­cos. I el Bil­bao pas­sarà de poc més de sis mili­ons de pres­su­post a fre­gar els 10 després de per­dre el patro­ci­na­dor. Com? Pas­sant a dir-se Bizkaia Bil­bao gràcies al suport de la Dipu­tació Foral, que alhora li cedeix a cost zero el Bizkaia Arena i es fa càrrec de les obres per apro­par les gra­de­ries al par­quet.

Curi­o­sa­ment l'antic espònsor bilbaí, Lagun Aro, passa a donar un cop de mà al repre­sen­tant de Guipúscoa. Es tracta d'una de les empre­ses del grup Mon­dragón, que alhora dóna suport als de Vitòria amb els més dos mili­ons que abo­narà Caja Labo­ral. Tam­poc no es pot obviar que pagar menys impos­tos ha permès als bas­cos fit­xar juga­dors com Ribas, War­ren o Mumbrú i superar ofer­tes de rivals forts, però amb unes con­di­ci­ons fis­cals pit­jors.

La soli­da­ri­tat basca via patro­ci­nis no s'ha produït a la capi­tal esta­tal, en què MMT ha tren­cat el con­tracte amb l'Estu­di­an­tes, a qui ha indem­nit­zat amb 900.000 euros per pas­sar al Madrid. Tots dos cobren del govern d'Espe­ranza Aguirre i és que els diners públics no són una exclu­siva basca.

L'Obra­doiro torna a l'ACB després de 19 anys gràcies al suport de la Xunta, que en serà el patro­ci­na­dor amb el nom Xaco­beo 2010. A Madrid el modest Fuen­la­brada rep una sub­venció d'un milió, men­tre que Múrcia, Gra­nada i Gran Canària han patit un bon ensurt després que la crisi impedís que l'ajun­ta­ment murcià (1,2 mili­ons), l'andalús (800.000) i el Cabildo es fes­sin càrrec dels deu­tes gene­rats.

Els equips cata­lans no reben cap ajuda i en patei­xen les con­seqüències. La Penya, que té patro­cini fins al 2010, ha obtin­gut recur­sos com a Màgic BDN o la requa­li­fi­cació de ter­renys per seguir en l'elit.

El Man­resa ha emprat la venda de samar­re­tes i l'ampli­ació de capi­tal. Ara neces­si­ten patro­ci­na­dors, ja que l'ajuda pública és una qui­mera que no es pro­duirà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.