Esports

"Benvingut i sort"

Cruyff surt avui a escena com a nou seleccionador. El món del futbol català saluda el fitxatge de l'holandès i destaca la projecció internacional que pot aportar

"Ben­vin­gut sigui i molta sort". Són parau­les d'Antoni Rama­llets, el lle­gen­dari por­ter del Barça i una de les figu­res més des­ta­ca­des de la història del fut­bol català, davant el nome­na­ment de Johan Cruyff com a nou selec­ci­o­na­dor de Cata­lu­nya. Rama­llets, de 85 anys, va jugar set amis­to­sos amb la selecció cata­lana entre 1948 i 1960, en plena nit del fran­quisme, quan evi­dent­ment eren par­tits sense fons rei­vin­di­ca­tiu. Les coses han can­viat, però la selecció segueix sense ser reco­ne­guda ofi­ci­al­ment. De moment, s'ha de con­for­mar amb més amis­to­sos, amb l'habi­li­tat d'alguns diri­gents fede­ra­tius i amb actes com el que tindrà lloc aquest matí al Palau de Con­gres­sos, amb la pre­sen­tació de Cruyff.

La Fede­ració Cata­lana de Fut­bol (FCF) ha con­vi­dat els quasi 1.400 pre­si­dents de clubs cata­lans i auto­ri­tats de pri­mer ordre com el pre­si­dent del Par­la­ment, Ernest Benach, o la secretària gene­ral de l'Esport, Anna Pruna, en un esde­ve­ni­ment que estarà obert a tot­hom i amb nou patro­ci­na­dors.

Cruyff farà una roda de premsa davant més de 115 peri­o­dis­tes, alguns de mit­jans estran­gers pres­ti­gi­o­sos com la BBC o Reu­ters, i al vol­tant de les 12.30 hores apa­rei­xerà en escena. A l'espera de saber què dirà Cruyff, una petita mos­tra del món de l'esport i del fut­bol català valora la seva desig­nació. La gran majo­ria la veu posi­tiva i, vir­tuts a part com a tècnic, es des­taca l'impuls i la pro­jecció inter­na­ci­o­nal que pot apor­tar.

"Estic con­vençuda que la seva apor­tació serà impor­tant per a la selecció en si i per visu­a­lit­zar encara més el desig que tenim molts cata­lans i cata­la­nes de veure la nos­tra selecció com­pe­tint ofi­ci­al­ment", afirma Pruna. "És una figura molt impor­tant en el món del fut­bol, cone­gut arreu, però al mateix temps té unes grans capa­ci­tats com a entre­na­dor. Té un bagatge bri­llant", afe­geix la secretària de l'Esport.

L'expre­si­dent de la FCF, Jordi Roche, subrat­lla el seu paper de cara a l'estran­ger. "Cruyff donarà un relleu inter­na­ci­o­nal des­ta­cat i farà que la selecció sigui més cone­guda", indica, i no dubta que si ha dit que sí al nome­na­ment és perquè assu­meix la volun­tat de la fede­ració de ser reco­ne­guda: "Si ha accep­tat vol dir que s'ho creu i que ha vist un pro­jecte seriós".

Alguna veu crítica

Però també hi ha alguna veu crítica, o com a mínim no tan rotunda. Una és la de Jesús Farga, can­di­dat a la FCF der­ro­tat pel pre­si­dent actual, Jordi Casals.

"Tinc dub­tes sobre el seu grau de dedi­cació, però és cert que és el més mediàtic", diu Farga, que apos­tava per Rexach: "Ell ho reu­nia tot, però depèn de quina sigui la pri­o­ri­tat". Tam­poc l'exse­lec­ci­o­na­dor Pere Gra­tacós hi era gaire favo­ra­ble.

El Barça i l'Espa­nyol donen suport explícit a Cruyff, men­tre que el debat lingüístic s'ha diluït tot sol. Pocs hi veuen un pro­blema. "Tal com parla se l'entén per­fec­ta­ment", clou Rama­llets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.