Esports

Resposta contundent

Catalunya organitza una prova de curses de muntanya el mateix dia que la Federació Internacional, que la va expulsar, fa el Campionat d'Europa. A Núria hi haurà set dels vuit campions del món

L'ofen­siva de les auto­ri­tats espor­ti­ves espa­nyo­les per ofe­gar la visi­bi­li­tat inter­na­ci­o­nal de les selec­ci­ons cata­la­nes s'ha tro­bat una res­posta con­tun­dent jus­ta­ment en la moda­li­tat para­digma de la nova estratègia, les cur­ses de mun­ta­nya. Els clubs i els millors atle­tes cata­lans d'aquesta moda­li­tat han forçat un pols espor­tiu espec­ta­cu­lar amb la mateixa Fede­ració Inter­na­ci­o­nal (ISF), que els va fer fora.

La nova deriva espa­nyola no mirava ja només d'evi­tar l'ingrés de fede­ra­ci­ons cata­la­nes a les res­pec­ti­ves inter­na­ci­o­nals, sinó fer-ne fora aque­lles que ja n'eren mem­bres. El cas de l'sky­run­ning va ser espe­ci­al­ment dolorós perquè van ser dos diri­gents cata­lans -Joan Gar­rigós, pre­si­dent de la fede­ració espa­nyola (FEDME), i Jordi Mari­mon, secre­tari gene­ral de l'antiga (FSA) i l'actual (ISF) fede­ració inter­na­ci­o­nal- els exe­cu­tors dels plans espa­nyols.

Ells dos, amb l'ajut de la fede­ració ita­li­ana, van acon­se­guir en un cap de set­mana refun­dar la Fede­ració d'Esports en Alçada en Fede­ració Inter­na­ci­o­nal de Sky­run­ning i fer-ne fora la fede­ració cata­lana (FEEC). Gar­rigós i Mari­mon van adduir lla­vors que la FEEC que­dava com a mem­bre aspi­rant i que podria seguir com­pe­tint, però ni una cosa ni l'altra.

Andorra també hi serà

La res­posta ha tar­dat, però és sig­ni­fi­ca­tiva. La nova ISF té con­vo­cat un Cam­pi­o­nat d'Europa per al 19 de juliol, en el qual només poden com­pe­tir cons­tant en els resul­tats atle­tes de les fede­ra­ci­ons mem­bres (Itàlia, Espa­nya, Rússia, Suïssa i Andorra). Algu­nes fonts apun­ten que fins i tot s'havia valo­rat que els no ofi­ci­als que hi com­pe­tis­sin -bàsica­ment cata­lans i bas­cos que no par­ti­ci­pes­sin amb Espa­nya- hau­rien de sor­tir 10 minuts després que la resta.

Doncs bé, la UE Vic, amb el suport de la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons, el Con­sell Català de l'Esport, Vall de Núria i l'empresa Buff, ha posat tota la carn a la gra­e­lla per orga­nit­zar el mateix 19 de juliol la tra­di­ci­o­nal cita de l'Olla de Núria, con­ver­tida també en Copa de Naci­ons (i 9è Cam­pi­o­nat de Cata­lu­nya).

Hi han posat tanta carn que tenen asse­gu­rada la presència de set dels vuit cam­pi­ons de la Copa del Món que hi ha (els cata­lans Kilian Jor­net, Agustí Roc, Anna Serra i Teresa Forn, el mexicà Ricardo Mejía, l'anglès Rob Jebb i la fran­cesa Corinne Favre), i la vui­tena (l'anglesa Angela Mudge) no està des­car­tada. Més encara: tot i ser mem­bre de la ISF, Andorra enviarà la selecció a Núria.

Els pre­mis

Segu­ra­ment hi ha tin­gut a veure -i això també és detall d'excel·lència- la dotació en pre­mis: 12.500 euros. Cada un dels gua­nya­dors s'endurà 2.500 euros, més del doble que en cinc de les set pro­ves de la Copa del Món: només ho superen els 3.200 euros del Mount Kina­balu de Malàisia i els 3.500 del Giir di Mont italià.

L'objec­tiu imme­diat dels impul­sors de la prova -que serà pre­sen­tada avui a Vic i que té retrans­missió tele­vi­siva asse­gu­rada- és atreure públic i esde­ve­nir refe­rent. A la llarga, que s'incor­pori al cir­cuit de la Copa del Món.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.