anàlisi. evilanova@elpunt.cat

Veure-hi de lluny

En els diàlegs de Con­fuci podem lle­gir: «El mes­tre diu: qui no pugui veure-hi de lluny caurà aviat en les com­pli­ca­ci­ons.» Des de fa molts anys he estat radi­cal­ment con­trari a la tàctica del curt ter­mini perquè sem­pre com­pro­met el futur. Fa uns tres anys, l'empresa Coca-cola va anun­ciar que no faria pre­vi­si­ons de bene­fi­cis tri­mes­trals perquè els ana­lis­tes i els mer­cats exer­cien massa pressió a l'empresa. Fa pocs dies hem vist com en el con­sell d'admi­nis­tració de Rep­sol s'ha gene­rat un con­flicte perquè un dels acci­o­nis­tes, que té el 20% del capi­tal, vol des­ti­nar més bene­fi­cis a pagar divi­dends (visió a curt ter­mini) men­tre que l'empresa vol capi­ta­lit­zar-se per poder explo­tar una jaci­ments que han des­co­bert a l'Amèrica del Sud (visió a llarg ter­mini). Amb la crisi hem vist com les empre­ses que han por­tat estratègies a curt ter­mini, els ha afec­tat més que a les pru­dents, que mira­ven els fets lluny. Aquest com­por­ta­ment de gestió empre­sa­rial també s'aplica sovint en la forma de gover­nar un país; la pressió de les enques­tes i la neces­si­tat de gua­nyar elec­ci­ons són uns ele­ments que pri­ven de mirar de lluny. Només els grans esta­dis­tes, i n'hi ha molt pocs, tenen la força i la capa­ci­tat per gover­nar pen­sant en els bene­fi­cis a llarg ter­mini. Des que Zapa­tero va anar a Davos, no hem parat de tenir pro­ble­mes de cre­di­bi­li­tat i cada vegada més grans, sim­ple­ment perquè no va ser capaç de gene­rar con­fiança a llarg ter­mini en un moment en què la solvència espa­nyola està més que qüesti­o­nada. Zapa­tero s'havia mogut sem­pre molt bé, i amb èxit, en la tàctica del curt ter­mini, però, com diu el mes­tre, ha començat a caure en els pro­ble­mes. Key­nes deia: «Si deus una lliura tens un pro­blema, si en deus un milió el pro­blema és seu.» Pel que fa a l'Estat, el nos­tre deute els genera un pro­blema a ells (als països de l'euro), però no deixa de ser també i prin­ci­pal­ment un pro­blema nos­tre. El sec­tor ban­cari suporta un deute de 325.000 mili­ons en crèdit al sec­tor pro­moció i aquesta quan­ti­tat, que no tenia el sec­tor finan­cer, l'acon­se­guia endeu­tant-se en els mer­cats inter­na­ci­o­nals, però arran del col·lapse per les falli­des bancàries dels EUA, el BCE va suplir-ho amb finançament extra­or­di­nari. El pro­blema és que, tota aquesta quan­ti­tat de diners, les enti­tats l'han dei­xada a llarg ter­mini, i a empre­ses que no poden tor­nar-los, i els han rebut a curt ter­mini. El BCE ja ha anun­ciat la intenció de posar fi al finançament extra­or­di­nari i això gene­rarà difi­cul­tats en el sec­tor finan­cer.

El 2010, el Tre­sor neces­sita col·locar en els mer­cats inter­na­ci­o­nals 211.500 mili­ons, i un incre­ment de 100 punts bàsics del risc país, com és ara, suposa un sobre­cost de 2.000 mili­ons per al Tre­sor. I què cal fer quan es des­en­ca­dena una crisi de con­fiança en la solvència d'un país com tenim ara? Reac­ci­o­nar amb rapi­desa i pro­po­sar mesu­res que gene­rin cre­di­bi­li­tat. Però si el govern ja no té cre­di­bi­li­tat, la millor mesura seria anar ràpida­ment a unes elec­ci­ons anti­ci­pa­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.