Opinió

la tribuna

Aniversari operístic deslluït

No es pot festejar l'aniversari de la reconstrucció del Liceu amb dinou funcions d'aquest «Il trovatore» deslluït. El que havia de ser, doncs, un esdeveniment operístic haurà passat sense pena ni glòria

La política d'«el Liceu de tots» s'ha basat a incrementar desmesuradament el nombre d'abonats per arribar a les xifres del Barça

El Liceu com­pleix deu anys de la seva recons­trucció després d'aquell tràgic dilluns, 31 de gener de 1994, que s'incendià. Ho ha fet amb Il tro­va­tore, una de les òperes més emblemàtiques i romànti­ques de Giu­seppe Verdi. I un cop més la pro­posta del direc­tor artístic, Joan Mata­bosch, ens ha dece­but, tant per l'esce­no­gra­fia de William Orlando com pel con­junt d'intèrprets, del qual ha des­ta­cat la soprano Fio­renza Cedo­lins. Sem­pre hi ha una prima donna, com de tant en tant Edita Gru­be­rova, o un tenor virtuós, com Juan Diego Flórez, per ocul­tar la medi­o­cri­tat gene­ral de les pro­duc­ci­ons.

El geni de Bus­seto no ha estat dig­ni­fi­cat al llarg d'aquesta dècada en el nos­tre tea­tre líric. No ho va ser durant el 2001, cen­te­nari de la mort del mes­tre, sense cap pro­gra­mació espe­cial, i no ho ha sigut en la majo­ria de pro­duc­ci­ons ver­di­a­nes que s'han vist, algu­nes d'espe­ci­al­ment lamen­ta­bles, com Un ballo in masc­hera de Calixto Bieito.

En la direcció musi­cal ha domi­nat la tendència germànica, amb excel·lents òperes wag­ne­ri­a­nes, però s'ha menys­tin­gut el reper­tori verdià que reque­reix que la tota­li­tat dels intèrprets, la direcció musi­cal i el cor esti­guin al més alt nivell.

Escol­tant aquest Il tro­va­tore ens ado­nem que que­den molt lluny les ver­si­ons de Her­bert von Kara­jan i Tullio Sera­fin i d'artis­tes com Fio­renza Cos­sotto en el paper de gitana Azu­cena; Plácido Domingo o Franco Boni­so­lli, com a Man­rico; Raina Kabai­vanska o Rosa­lind Plow­right com a Leo­nora, i Piero Cap­puc­ci­lli o Gior­gio Zan­ca­naro en el paper del comte de Luna. Per quina raó el Liceu no pot optar per esce­no­gra­fies d'època, alhora que moder­nes per la tec­no­lo­gia tea­tral emprada, com les que s'han vist a La Scala de Milà, a la Sta­ast­so­per de Viena, al Covent Gar­den de Lon­dres o al Metro­po­li­tan de Nova York?

Reco­mano, per com­pa­rar ver­si­ons i per saber de què par­lem, visi­o­nar, per exem­ple, el DVD de la pro­ducció feta d'aquesta mateixa òpera el 1978 a la Sta­at­so­per de Viena amb la direcció musi­cal de Her­bert von Kara­jan.

No es tracta de miti­fi­car el pas­sat sinó de defen­sar l'art líric inte­gral i la màxima emoció. La posada en escena d'Il tro­va­tore és una prova de foc per a qual­se­vol tea­tre líric que vul­gui estar entre els més impor­tants del món. I per això cal, ine­vi­ta­ble­ment, acu­dir a les millors veus ver­di­a­nes del moment o, si els cai­xets són inac­ces­si­bles per a un tea­tre públic, espa­vi­lar-se per loca­lit­zar-les. S'intenta des­vir­tuar la frus­tració i el des­encís de molts abo­nats al·legant que cal optar per la inno­vació i la moder­ni­tat, qua­li­fi­cant els crítics amb la gestió artística del Liceu de nostàlgics. Amb aquesta estratègia de cara als mit­jans de comu­ni­cació s'amaga la inca­pa­ci­tat de recu­pe­rar l'entu­si­asme del melòmans i deso­ri­en­tar el nou públic.

No es pot fes­te­jar l'ani­ver­sari amb dinou fun­ci­ons d'aquest Il tro­va­tore des­lluït. Sort en tenim de crítics lúcids com Roger Alier, que ha qua­li­fi­cat aquesta pro­ducció de «des­lluïda» i de «desànim». Hi estic d'acord. El que havia de ser, doncs, un esde­ve­ni­ment operístic haurà pas­sat sense pena ni glòria.

Pin­ten bas­tos

Pin­ten bas­tos amb vista al futur, espe­ci­al­ment com a con­seqüència de la crisi. La política d'«el Liceu de tots» s'ha basat a incre­men­tar des­me­su­ra­da­ment el nom­bre d'abo­nats (som ja vint mil!) amb l'objec­tiu, pot­ser, d'arri­bar a les xifres dels socis del Barça. Opció de caire desen­vo­lu­pista que corre el risc de caure en la fallida. El pri­mer símptoma ha sigut la supressió de la pro­gra­mació del Foyer i de l'orques­tra de l'Acadèmia cre­ada la tar­dor del 2002 i for­mada per sei­xanta joves músics. També resul­tarà afec­tat el tan elo­giat con­tracte pro­grama que s'ha de reno­var enguany. Vin­dran èpoques d'estalvi i mode­ració, de segur. I si no s'ha cui­dat el plan­ter català de veus líriques (com ja ho fa La Scala, com s'ha vist en la seva dar­rera pro­ducció de Car­men), ni s'han des­co­bert nous can­tants d'altres països que suplei­xin les stars mediàtiques, com acon­se­gui­rem un Liceu com­pe­ti­tiu?

El senyor Mata­bosch, malau­ra­da­ment, no és un Pep Guar­di­ola de la lírica, ni el senyor Joan Fran­cesc Marco, el direc­tor gene­ral, en Joan Laporta del Liceu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.