opinió

El portaveu de la farsa

A la reunió que es va celebrar el passat 1 de març vam esvair molts dubtes, vam crear ponts de diàleg. Vam trobar la pau. Aquest era l'objectiu i el vàrem aconseguir.La nota malsonant, però, va arribar per un sol individu. Un individu que no pot diluir la fita aconseguida

Després de la reunió, estudiat l'historial de l'individu en qüestió, per a mi, ni per a ningú de l'Ajuntament, aquesta persona no pot ser representant de ningú, més que de si mateix

Després d'haver lle­git l'arti­cle de la peri­o­dista Tura Soler. Després d'haver escol­tat tot tipus de comen­ta­ris més o menys mal inten­ci­o­nats. Després d'haver res­post en mit­jans de comu­ni­cació la pre­gunta què hi feia un delinqüent habi­tual a la reunió que el pas­sat 1 de març va tenir lloc a l'ajun­ta­ment?, em veig en l'obli­gació de fer els següents acla­ri­ments.

A la reunió que es va cele­brar el pas­sat 1 de març a l'ajun­ta­ment de Salt hi havia repre­sen­tants d'almenys qua­tre enti­tats sal­ten­ques d'ori­gen magrebí legal­ment cons­tituïdes: Al Hilal, Almo­ha­ji­ren Alma­ga­reba, Code­naf i Magre­bins per la Pau. També hi assistí el Sr. Moha­med Chaib, dipu­tat al Par­la­ment de Cata­lu­nya pel PSC, i un mínim de sis joves sal­tencs i sal­ten­ques d'ori­gen magrebí. Alguns d'ells, que el dijous ante­rior s'havien mani­fes­tat davant l'ajun­ta­ment i no se sen­tien repre­sen­tats per cap de les enti­tats abans cita­des, però que tenien ganes ells matei­xos de cons­ti­tuir-se com a enti­tat. Final­ment també hi havia pre­sents Poli­cia Muni­ci­pal i Mos­sos d'Esqua­dra, a part de jo mateixa.

La reunió tenia per fina­li­tat escol­tar els nois i noies d'ori­gen magrebí que viuen i són de Salt. Volíem saber què sen­tien i com havien vis­cut els fets traumàtics dels dar­rers dies, i poder-los expli­car de pri­mera mà, a través de la poli­cia local, algu­nes de les seves inqui­e­tuds, com és el cas de les iden­ti­fi­ca­ci­ons poli­ci­als, el perquè es fan i com es fan, ja que havia arri­bat per diver­sos canals que el col·lec­tiu d'ori­gen magrebí se sen­tia cri­mi­na­lit­zat per aquesta pràctica i pels fets que havien succeït la set­mana ante­rior.

Després de gai­rebé dues hores de con­versa, puc afir­mar que vam esvair molts dub­tes, vam crear ponts de diàleg. Vam cer­ta­ment tro­bar la pau, que tant neces­sitàvem. Aquest era el prin­ci­pal objec­tiu i el vàrem acon­se­guir.

La nota mal­so­nant, però, va arri­bar per un sol indi­vidu. Un indi­vidu que no pot diluir la fita acon­se­guida.

Sabia que, en aquesta reunió, almenys un dels repre­sen­tants dels joves que actu­al­ment encara no estan legal­ment cons­tituïts com a enti­tat, no era pre­ci­sa­ment un ciu­tadà modèlic. De totes mane­res, no tenia conei­xe­ment del seu his­to­rial delic­tiu. A mitja reunió, em varen pas­sar una nota amb el següent text: «Els peri­o­dis­tes pre­gun­ten com és que hi ha una per­sona a la reunió que té 12 ante­ce­dents.» Des­co­nei­xia quins i en qui­nes cir­cumstàncies. Vaig pas­sar nota a la poli­cia, i la poli­cia em va res­pon­dre: «Fins on sabem, la per­sona en qüestió ha com­plert amb tots els seus deu­tes amb la justícia i té dret a la reso­ci­a­lit­zació.»

En pri­mer lloc, jo no puc pas esco­llir quins són els repre­sen­tants i por­ta­veus de les per­so­nes que es tro­ben amb mi. Però durant la reunió, i a la vista de la nota que em van pas­sar, vaig fer als joves la següent reflexió: «Si us voleu cons­ti­tuir en una enti­tat heu de tenir molt en compte la vos­tra imatge i qui exer­cirà la vos­tra repre­sen­tació, en defi­ni­tiva, qui serà la vos­tra cara i el vos­tre por­ta­veu.»

Vaig apel·lar al sen­tit comú i els vaig recor­dar que els repre­sen­tants han de ser, per regla gene­ral, per­so­nes nobles i lle­ials i que tre­ba­llin gene­ro­sa­ment pel bé comú i no pel propi, en clara referència a l'indi­vidu en qüestió.

Després de la reunió, estu­diat l'his­to­rial de l'indi­vidu en qüestió, per a mi, ni per a ningú de l'Ajun­ta­ment, aquesta per­sona no pot ser repre­sen­tant de ningú, més que de si mateix: defen­sar els seus pro­pis interes­sos i que la poli­cia no l'escor­co­lli. Curi­o­sa­ment, qui més es va quei­xar de la bru­ta­li­tat de la poli­cia fou ell mateix. Aquesta per­sona ha de veure i enten­dre que el camí de la reso­ci­a­lit­zació no és fàcil, mal­grat hagi com­plert la pena de presó legal­ment esta­blerta. És per­fec­ta­ment nor­mal que la soci­e­tat el qüesti­oni, que tin­gui recel. Si real­ment té intenció d'inse­rir-se a la soci­e­tat haurà de tenir paciència i pagar el peatge.

Dins el col·lec­tiu de joves sal­tencs i sal­ten­ques (perquè per cert també hi havia una sal­tenca nas­cuda al Mar­roc i estu­di­ant de grau de dret) d'ori­gen magrebí, hi ha nois i noies, homes i dones, que se sen­ten de Salt i volen ser de Salt, tre­ba­llar pel bé comú, per la con­vivència, i cons­truir el tots i tot­hom que neces­si­tem. Com en tota comu­ni­tat també hi ha ove­lles negres, que no han de des­merèixer el nom de tot el col·lec­tiu.

No cal­dria anar gaire lluny i veure qui del país de tota la vida dijous davant l'ajun­ta­ment va par­lar en nom del col·lec­tiu dels autòctons. Val­dria més que no rasquéssim gaire dins el seu expe­di­ent poli­cial. Des­gra­ci­a­da­ment, massa sovint par­len els que més hau­rien de callar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.