opinió

Les curses de braus

Defensar les curses de braus avui és impopular, per més que no en facis bandera ni provis de guanyar un sol adepte

No representen cap identitat nacional, més aviat és una identitat mediterrània, és en els pobles de les ribes del Mare Nostrum on neixen aquestes manifestacions

La bata­lla per tal d'impe­dir la pro­hi­bició de les cur­ses de braus que es votarà pro­pe­ra­ment al Par­la­ment de Cata­lu­nya crec que està per­duda i lamento anti­ci­par (tant de bo m'equi­vo­qui) un resul­tat que es decan­tarà a favor de la pro­hi­bició. Si volem veure toros, ens n'hau­rem d'anar a França.

No em sem­bla motiu sufi­ci­ent el saber-te mino­ri­tari, molt poc pro­cliu a convèncer o sen­zi­lla­ment mal vist per no defen­sar el que pen­ses amb els argu­ments que con­si­de­res vàlids.

Defen­sar les cur­ses de braus avui és impo­pu­lar, per més que no en facis ban­dera ni pro­vis de gua­nyar un sol adepte. Només el fet d'adme­tre que sents unes emo­ci­ons for­tes i obser­ves una bellesa que no té res a veure amb el gaudi o la xeri­nola, sinó molt més amb la força impac­tant d'un ritual que et corprèn, et con­ver­teix en un ésser digne de rebre qual­se­vol insult. Quan he pro­vat d'expli­car aques­tes emo­ci­ons, adme­tent que són massa for­tes per ser inter­pre­ta­des com a posi­ti­ves en el codi ètic majo­ri­tari avui, m'han acu­sat de fer-me la víctima. Quan intento des­criure el que sento m'han insul­tat i en el menor dels casos m'han tit­llat de «tor­tu­ra­dora d'ani­mals».

Ho han repe­tit fins a la saci­e­tat els detrac­tors dels toros: «El mal és que ho aneu a veure, en feu un espec­ta­cle, pagueu entrada», Jorge Wagens­berg; tot i que en un ram­pell d'inco­herència però molt il·lus­tra­tiva del con­flicte moral que plan­teja, també va afir­mar: «Quan he anat als toros m'agra­den, i no m'agrada que m'agra­din.»

Aquest és, al meu modest parer, el cor d'aquest debat, si m'ho per­me­ten es tracta d'un debat de sen­si­bi­li­tats dife­rents:

La dels uns, com­mo­guts pel ritual i la cerimònia tan esplèndida com atàvica de la vida con­tra la mort; que no tenen en abso­lut volun­tat de tor­tu­rar ni d'assis­tir a una tor­tura.

La dels altres, més metro­po­li­tana, dis­tan­ci­ada enor­me­ment de la vida rural com a eix ver­te­bra­dor d'una soci­e­tat i els seus cos­tums, allu­nyada dels ritus i amb una relació molt més post­mo­derna res­pecte al món ani­mal (com­posta quasi exclu­si­va­ment a través de la relació amb ani­mals de com­pa­nyia o mas­co­tes).

Des de la publi­cació de l'Ori­gen de les espècies de Char­les Darwin (1859) sabem que els homes som ani­mals evo­lu­ci­o­nats. En cap moment, però, aques­tes evidències científiques sig­ni­fi­quen que els indi­vi­dus humans tin­guem la mateixa con­si­de­ració que les bèsties. Mal­grat el paren­tesc genètic comú, els humans dis­po­sem d'una moral, allò que ens capa­cita per saber de la bonesa o la malesa dels nos­tres actes i que Aristòtil va defi­nir més pre­ci­sa­ment a través d'una ciència, l'ètica, amb la qual va esta­blir una doc­trina de drets i deu­res i que només poden assu­mir els éssers dotats d'intel·ligència.

Algú seria capaç de cul­par l'orca que fa pocs dies va matar la seva cui­da­dora, per la qual sen­tia afecte i amb la qual jugava i entre­nava des de feia anys? Òbvi­a­ment que no admetríem de cap manera aquesta mateixa con­ducta en un humà.

De tot això podem con­cloure que els ani­mals no estan en el mateix pla que els humans des del punt de vista moral per més que com­par­tim un ele­vadíssim nom­bre de gens amb ells (i també amb les plan­tes, cer­ta­ment); no em sem­bla doncs que això sigui un motiu per a impe­dir les cur­ses de braus.

Tan­ma­teix, per a molts filòsofs par­ti­da­ris de les teo­ries ani­ma­lis­tes la cursa de braus es basa en la tra­dició i, natu­ral­ment, hi ha tra­di­ci­ons que són cru­els i inac­cep­ta­bles en la soci­e­tat evo­lu­ci­o­nada d'avui, de manera que cal abo­lir-les. Això tin­dria algun sen­tit si els que defen­sem l'existència de les cur­ses de braus haguéssim uti­lit­zat en algun moment la tra­dició com a balu­ard de la nos­tra estratègia de defensa. Ben al con­trari, les cur­ses de braus són moder­nes, amb prou feina si comp­ten amb 200 anys d'història, van néixer paral·lela­ment a la Il·lus­tració, Goya és dels pio­ners a dei­xar-ne tes­ti­moni.

Tam­poc repre­sen­ten cap iden­ti­tat naci­o­nal, més aviat és una iden­ti­tat medi­terrània, és en els pobles de les ribes del Mare Nos­trum on nei­xen aques­tes mani­fes­ta­ci­ons; a mit­jans del segle XVII ja tro­bem tes­ti­mo­nis escrits de cur­ses de braus cele­bra­des a Olot, també d'aquesta època són els tes­ti­mo­nis de Ripoll durant les fires de bes­tiar i en pla­ces mòbils. Sem­bla que a par­tir d'aquí es van escam­par per la península, però això tam­poc no és cap argu­ment a favor, en tot cas un intent de demos­trar que les iden­ti­tats també es con­for­men d'apro­pi­a­ci­ons.

I aquí crec que és hora de valo­rar la gran tolerància i espe­rit democràtic que ha mos­trat sem­pre la soci­e­tat cata­lana en aquest tema. No sols per haver estat dels pri­mers par­la­ments a pro­mul­gar una llei en defensa dels ani­mals, sinó també perquè hem sigut els pri­mers a com­plir escru­po­lo­sa­ment en tots aquells aspec­tes de la llei que s'han anat modi­fi­cant: han pro­hi­bit les pla­ces mòbils, han pro­hi­bit l'entrada de menors a les pla­ces, no tenim esco­les tau­ri­nes (a Bar­ce­lona n'hi havia dues i de renom), ja només es toreja a la Monu­men­tal, a Olot ho han pro­hi­bit. Tot i no estar d'acord amb mol­tes d'aques­tes mesu­res, mai no hem pro­ta­go­nit­zat cap alda­rull, hem com­plert la llei, només fal­ta­ria! Com­pre­nent que els temps de la glo­ba­lit­zació i la indus­tri­a­lit­zació de l'oferta ens ana­ven en con­tra.

Fóra bo que dei­xes­sin que els temps ens poses­sin al lloc que ens reserva el destí, no pas la into­lerància.

No sóc una entesa, en vaig afec­ci­o­nar amb un pro­grama que veia a la tele­visió de casa i que pre­sen­tava una peri­o­dista feno­me­nal que es deia Mariví Romero; aque­lla nena de barri va cop­sar de cop què era l'elegància: el niño Moura a cavall car­go­lant-se, res a veure amb l'euga que encara tirava del carro a Ullà a casa de la meva àvia.

Eren anys de cur­ses a l'UHF on el toro era una mena de taqueta enmig la pan­ta­lla de la vella Edhesa; molt més tard vaig començar a anar a la plaça d'Olot, no pas expres­sa­ment a toros, el motiu eren les fes­tes de la Mare de Déu del Tura o pel maig. Aque­lla plaça damunt el Mont­sa­copa, tan peti­tona, tan reco­llida, sota un cel que sem­blava pin­tat per en Vay­reda, em va ena­mo­rar. Allà vaig apren­dre la tragèdia de la soli­tud, l'esglai, la comunió amb tots els que m'envol­ta­ven, la catarsi, la màgia de mirar i mos­trar-se, l'arra­va­ta­ment del risc superat; allà vaig saber que veure el com­bat entre la vida i la mort era un ritual pau­tat, viro­lat de música i silen­cis, esplèndid i fatal a la vegada, perquè aquest com­bat, sem­pre (com a la vida real, no en va n'és una subli­mació) el gua­nya la mort. Podem accep­tar el destí fatal llui­tant, aspi­rant a l'heroïcitat d'un moment, que ens asse­gura una vida per­du­ra­ble en la memòria dels nos­tres. També podem viure doble­gats al destí que ens afona, sense un bri d'espe­rança, sense brin­dar-nos a nosal­tres matei­xos l'únic i exclu­siu plaer de revol­tar-nos ni que sigui per a fra­cas­sar, però fra­cas­sar amb l'ànima com­pleta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.