Opinió

La poma Tutti

La realitat ens diu que la pagesia catalana continua innovant i donant resposta als nous reptes i dificultats

El futur de la page­sia està en joc. No només per la burocràcia, pels entre­bancs i per la com­petència des­lle­ial d’altres mer­cats i pels preus mise­ra­bles, també per unes con­di­ci­ons climàtiques que obli­guen el camp a repen­sar el seu model per sub­sis­tir.

Dijous pas­sat, men­tre el país seguia immers en les trac­to­ra­des i pro­tes­tes dels agri­cul­tors, la fun­dació pri­vada Ins­ti­tut Cerdà pre­sen­tava a la seu del Minis­teri de Ciència, Inno­vació i Uni­ver­si­tats les vint prin­ci­pals inno­va­ci­ons de la cadena de gran con­sum. Entre les quals, hi des­ta­cava la poma Tutti, desen­vo­lu­pada per l’Ins­ti­tut de Recerca i Inves­ti­gació Ali­mentària (IRTA) i per les empre­ses Plant&Food Rese­arch, Fruit Futur i Ven­ture Fruit en uns camps de la Tallada d’Empordà. La poma Tutti no és una poma qual­se­vol. Es tracta d’una vari­e­tat acon­se­guida amb dife­rents encre­ua­ments, total­ment resis­tent a tem­pe­ra­tu­res molt altes i a con­di­ci­ons cli­ma­tològiques adver­ses, man­te­nint una tex­tura, un color i un sabor extra­or­di­na­ris. Els experts cal­cu­len que l’any que ve ja hi haurà 250 hectàrees plan­ta­des amb aquesta nova vari­e­tat. Aquest hau­ria de ser un exem­ple para­digmàtic de com la page­sia no s’està qui­eta mal­grat les difi­cul­tats exis­tents. Men­tre uns acu­sen el camp d’haver-se aco­mo­dat, de viure exclu­si­va­ment de sub­ven­ci­ons i de no voler adap­tar-se als nous temps, la rea­li­tat ens diu que la page­sia cata­lana segueix inno­vant i donant res­posta als nous rep­tes i difi­cul­tats, tot i les múlti­ples adver­si­tats. El camp català és capaç d’adap­tar-se cada dia. Per això hauríem de pre­gun­tar a les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques si són capa­ces d’acom­pa­nyar la page­sia en el seu desen­vo­lu­pa­ment o si, per con­tra, segui­ran posant entre­bancs i difi­cul­tats a un ofici per si mateix més dur que d’altres. Si dei­xem fer i acom­pa­nyem en lloc d’impe­dir l’evo­lució amb tanta burocràcia, pot­ser el camp ens pot donar molts altres exem­ples de poma Tutti i mol­tes més res­pos­tes a un món can­vi­ant, però amb page­sos sem­pre al cap­da­vant. És clar que pot­ser ara vindrà algú que deci­dirà pro­duir pomes Tutti al Mar­roc a mei­tat de preu i ensor­rar d’aquesta manera anys i anys d’inves­ti­gació i desen­vo­lu­pa­ment als camps giro­nins. Així anem!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia