Opinió

Keep calm

Fricandó revolucionari

Pot­ser sí que, al final, el fri­candó serà l’últim reducte de la vida civi­lit­zada. I la lenta cocció, amo­rosa, del sofre­git de ceba. O la incor­po­ració dis­creta d’una tomata rat­llada. O el raig de conyac que amo­ro­seix el ros­tit. O la fili­grana dels cane­lons cons­truïts amb deli­ca­desa i sense fetge. O la fràgil ela­bo­ració de la bei­xa­mel, també la constància d’unes cro­que­tes suco­ses, fetes a mà i amb res­sons de la tra­dició. Hi penso arran d’una piu­lada de Maria Nico­lau que es fa ressò de la inno­vació comer­cial anun­ci­ada per Juan Roig, l’amo de Mer­ca­dona, en la roda de premsa en què va fer osten­tació dels guanys de l’últim exer­cici i va cri­ti­car l’actu­ació de les admi­nis­tra­ci­ons durant la dana, sense fer esment de l’ínfima sen­si­bi­li­tat que Mer­ca­dona va tenir envers els seus tre­ba­lla­dors. Diu Nico­lau que “la fan­ta­sia eròtica de l’eficiència tur­bo­ca­pi­ta­lista comença en el men­jar pre­cui­nat”. I afe­geix: “Som cre­a­dors d’uni­ver­sos; no pas men­ja­dors de pinso. La cuina és la résis­tance.” Es refe­reix a l’anunci de Roig: “Ho dic i ho man­tinc: a mei­tat del segle XXI no hi haurà cui­nes i jo espero poder-ho viure.” Ho va dir el 2018, quan va pre­sen­tar la línia ano­me­nada “Listo para comer” i ara ho ha refer­mat. I ha reblat el clau: “Ara, ja és ren­di­ble i con­ti­nua crei­xent.” I per aca­bar-ho de rema­tar, l’empre­sari s’ha refe­rit a la “re-engi­nye­ria de la secció de pei­xos”, on ja no caldrà que hi hagi pei­xa­ters perquè tot seran nug­gets de salmó, vare­tes de lluç i rodan­xes de bonítol.

El mis­satge és devas­ta­dor i superbiós: el temps esmerçat a la cuina és inútil, sobrer, pres­cin­di­ble. L’hau­rem d’emprar en altres que­fers, no sola­ment pro­duc­tius, sinó d’oci incon­sis­tent. El que pro­posa Roig no és només una mani­o­bra per fer calés, sinó un canvi de rasant en la civi­lit­zació. De fet, una defensa de la barbàrie. La insurgència és crear reduc­tes d’uni­ver­sos intel·ligents i sen­si­bles, cul­tu­rals, al cos­tat dels fogons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia