Articles

L’Estat pren el control de les caixes

Després d’alguns anun­cis pre­pa­ra­to­ris, com ara el dis­curs de la minis­tra d’Eco­no­mia a la Uni­ver­si­tat Inter­na­ci­o­nal Menéndez Pelayo o les recents decla­ra­ci­ons del gover­na­dor del Banc d’Espa­nya, l’Estat ha posat en marxa el seu pla per posar sota tutela el sis­tema ban­cari espa­nyol i, espe­ci­al­ment, les cai­xes d’estal­vis, que a Cata­lu­nya tenen un paper cab­dal en la rea­li­tat econòmica i con­fi­gu­ren un dels trets de la sin­gu­la­ri­tat del país.

El Fons de la Rees­truc­tu­ració Orde­nada de la Banca (FROB) que el con­sell de minis­tres va acti­var ahir es pre­senta com una mesura d’ajut a les enti­tats bancàries i d’estalvi i se situa (i es ven) en el con­text de la lluita con­tra la crisi, però en rea­li­tat repre­senta la cul­mi­nació d’un pla llar­ga­ment medi­tat i coor­di­nat de les ins­ti­tu­ci­ons esta­tals per pren­dre el con­trol del sis­tema ban­cari i, en par­ti­cu­lar, per lami­nar encara més el poder de decisió i la capa­ci­tat de mani­o­bra de les comu­ni­tats autònomes. La rees­truc­tu­ració que suposa el FROB obre la porta a trans­for­ma­ci­ons en l’estruc­tura de bancs i cai­xes que tenen més a veure amb el con­trol esta­tal que no pas amb el man­te­ni­ment de la solvència de les enti­tats davant la crisi.

A Cata­lu­nya, el pla ja ha donat com a resul­tat
alguns movi­ments de fusi­ons entre cai­xes de dimensió mit­jana, que ja esta­ven anun­ci­ats des de fa temps i que segu­ra­ment no seran els dar­rers. Falta veure com que­darà el paper super­vi­sor de la Gene­ra­li­tat, la ins­ti­tució que lògica­ment hau­ria de tenir la prin­ci­pal res­pon­sa­bi­li­tat sobre el sis­tema ban­cari. La super­visió del sis­tema ban­cari i de les cai­xes d’estalvi és un ele­ment essen­cial de l’auto­go­vern. Per això, l’Estat, adop­tant unes mesu­res que van en detri­ment de la capa­ci­tat decisòria cata­lana, obre un nou front en les seves rela­ci­ons amb la Gene­ra­li­tat. Un front que s’afe­geix a qüesti­ons llar­ga­ment pen­dents, com ara el finançament i el man­te­ni­ment de la inte­gri­tat de l’Esta­tut, pen­dent d’una sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal que no tar­darà a pro­duir-se. El govern català s’enfronta, doncs, a un nou repte que posarà a prova la seva uni­tat i capa­ci­tat de lide­ratge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.