Articles

Estrelles a Barcelona

Em fa l’efecte que els cata­lans i el cinema som mons apart. I no és que no ens agradi, però ni com art ni com indústria el cinema no ha qua­llat prou a Cata­lu­nya. Pot­ser per això sem­bla tan sen­sa­ci­o­nal que Woody Allen i Scar­lett Johans­son rodin per aquí. Per bé o per mal, tot­hom n’està pen­dent. Fa un parell d’anys va pas­sar una cosa sem­blant quan Calista Flock­hart va pro­ta­go­nit­zar la pel·lícula Frágiles de Jaume Bala­gueró. Lla­vors Calista i el seu novio, Har­ri­son Ford, eren objecte de la curi­o­si­tat dels bar­ce­lo­nins. Qui més qui menys pre­su­mia d’haver-los vist.

De fet la història del cinema passa de pun­te­tes per aquí. Anto­nio Isasi m’expli­cava fa uns anys que Cop­pola havia escrit el guió de La con­ver­sación a casa seva. Pot­ser l’Ajun­ta­ment hau­ria de posar-hi una placa com­me­mo­ra­tiva, però de moment no n’ha que­dat tes­ti­moni. D’altres vega­des, sí que n’ha que­dat. Quan Jess Franco va fer el seu Dràcula, la presència de Chris­top­her Lee va seduir certa Gauche Divine i Pere Por­ta­be­lla en rea­litzà un magnífic retrat amb Vapir-Cua­de­cuc. A Bar­ce­lona s’han fet poques pel·lícules impor­tants. Als pri­mers 60 Henry Hat­haway hi va rodar algu­nes esce­nes d’El fabu­loso mundo del circo, aque­lla pro­ducció de Samuel Brons­ton pro­ta­go­nit­zada per John Wayne. I Orson Welles roda­ria part de Cam­pa­na­das a medi­a­noche a Bar­ce­lona i Car­dona. Però pocs títols dels que fan història. Tot i això unes quan­tes estre­lles ens han visi­tat.

Ara fa poc més de cinc anys Audrey Tau­tou acon­se­guia reco­nei­xe­ment uni­ver­sal per la seva inter­pre­tació d’Amélie Pou­lain i es con­ver­tia en superes­tre­lla del cinema euro­peu. Coin­ci­dint pràcti­ca­ment amb Amélie, Audrey Tau­tou rodava a Bar­ce­lona Una casa de locos, film de Cédric Kla­pisch sobre el feno­men Eras­mus i els estu­di­ants que, arri­bats de dife­rents llocs d’Europa, com­par­tei­xen pis i sovint por­ten una vida fes­tiva. Si el rodatge fos avui, després que Amélie pro­jectés l’actriu cap a super­pro­duc­ci­ons com El código Da Vinci, pos­si­ble­ment la Tau­tou hau­ria cri­dat més l’atenció. No recordo que lla­vors cap diari oferís el pla de rodatge.

Uns quants anys abans, el 1984, va pas­sar per aquí una de les estre­lles més glo­bals de la història del cinema: Jackie Chan. Va rodar a Bar­ce­lona Los super­ca­mor­ris­tas, una copro­ducció entre Lau­ren Films i Gol­den Har­vest de Hong Kong. En aquesta aven­tura exòtica, Chan estava acom­pa­nyat d’un parell de genis de les acrobàcies com són Baio Yuen i Sammo Hung, que també va ser-ne el direc­tor. Al repar­ti­ment podíem tro­bar un munt d’actors locals, des de Lola For­ner fins a Amparo Moreno. Jackie Chan havia acon­se­guit impo­sar el seu diver­tit estil a finals del 70 en pro­ta­go­nit­zar paròdies del gènere kung-fu com El mono bor­racho en el ojo del tigre. Però just lla­vors els films d’arts mar­ci­als ja no interes­sa­ven tant el gran públic i, tot i la for­mi­da­ble popu­la­ri­tat que l’actor havia acon­se­guit a Ori­ent, no es con­ver­ti­ria en gran estre­lla a Occi­dent fins Hora punta (1998) o Shan­gai Kid (2000). Per tant, quan va pas­sar per Bar­ce­lona Jackie Chan no va arros­se­gar mas­ses.

Però pot­ser el cas més sin­gu­lar d’estre­lla rodant a Bar­ce­lona és el de Jack Nic­hol­son, en pro­ta­go­nit­zar El repor­tero de Mic­he­lan­gelo Anto­ni­oni. Anto­ni­oni, que s’havia coro­nat com para­digma de la moder­ni­tat durant els pri­mers 60, dei­xa­ria les loca­lit­za­ci­ons ita­li­a­nes per rodar con­se­cu­ti­va­ment tres pel·lícules fora del seu país: Blow Up a Lon­dres, Zabriskie Point a Califòrnia, i El repor­tero a Bar­ce­lona. Al cos­tat de Nic­hol­son hi tro­bem Maria Sch­nei­der, en aquell moment símbol de l’escàndol cine­ma­togràfic després d’haver pro­ta­go­nit­zat El último tango en París amb Mar­lon Brando. El 1975 Nic­hol­son encara no havia gua­nyat cap Oscar, tot i que estava a punt de fer-ho per Alguien voló sobre el nido del cuco, però ja havia estat nomi­nat en qua­tre oca­si­ons per pel·lícules com Chi­na­town. Quan va arri­bar a Bar­ce­lona, Nic­hol­son era l’actor de referència del Nou Hollywood, però pot­ser encara no prou cone­gut per col·lap­sar la ciu­tat. Car dir que el moment psi­cotrònic de pel·lícula és quan apa­reix Joan Gas­part fent de recep­ci­o­nista de l’hotel Ori­ente. No té frase però com­par­teix plano amb Nic­hol­son!

A diferència del que passa avui, tant Audrey Tau­tou com Jackie Chan o Jack Nic­hol­son van rodar a Bar­ce­lona sense gai­res taquicàrdies ni bota­fu­meiro ins­ti­tu­ci­o­nal. Em fa l’efecte que ni tots tres junts podrien eclip­sar l’estra­nya fas­ci­nació que el senyor Allen exer­ceix sobre la ciu­tat. De fet crec que l’èxtasi total bar­ce­loní seria un con­cert de cla­ri­net de Woody Allen acom­pa­nyat per Bruce Springs­teen. Pot­ser algú em va enga­nyar i en rea­li­tat jo no sóc de Bar­ce­lona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.