Articles

Oberts al món

Cata­lu­nya té neces­si­tat d'expli­car-se al món. Són temps difícils per a l'auto­go­vern i per al reco­nei­xe­ment plu­ri­na­ci­o­nal a l'Estat espa­nyol. Un dels dèficits del nos­tre país ha estat la pro­jecció inter­na­ci­o­nal, l'obrir-se al món per mos­trar la pròpia rea­li­tat des d'una òptica cata­lana. Sem­pre s'ha dit que un dels grans dra­mes comu­ni­ca­tius era que els cor­res­pon­sals inter­na­ci­o­nals feien el relat de Cata­lu­nya des de Madrid, amb la mirada esbi­ai­xada de deter­mi­nats alta­veus espa­nyo­lis­tes. Dit amb altres parau­les, que els cor­res­pon­sals estran­gers de mit­jans de pres­tigi escol­ta­ven la COPE, lle­gien La Razón o ara miren Intere­co­nomía abans d'infor­mar sobre Cata­lu­nya el públic inter­na­ci­o­nal.

Afor­tu­na­da­ment, inter­net pro­por­ci­ona eines àgils, efec­ti­ves i econòmiques per tapar aquest forat estratègic. Aquesta mateixa set­mana, l'Agència Cata­lana de Notícies ha pre­sen­tat a Madrid, i demà ho farà a Bar­ce­lona, el por­tal en anglès d'actu­a­li­tat cata­lana Cata­lan News Agency (www.​cat​alan​news​agen​cy.​com), que pretén ser una veu de Cata­lu­nya al món i fer aflo­rar la plu­ra­li­tat naci­o­nal en aquest Estat que es recen­tra­litza a cada moment.

L'ober­tura d'aquest por­tal, jun­ta­ment amb les dele­ga­ci­ons que l'ACN ha des­ple­gat a Madrid, Brus­sel·les, París, Lon­dres, Berlín i Nova York i la cre­ació d'una secció de Món a par­tir d'acords amb impor­tants agències, com Reu­ters, France Presse, l'ale­ma­nya DPA, la ita­li­ana ANSA i l'espa­nyola Efe, van en la direcció de des­a­com­ple­xar-nos com a país des de posi­ci­o­na­ments escru­po­lo­sa­ment pro­fes­si­o­nals i amb una clara volun­tat de ser­vei públic.

La fines­tra de la Cata­lan News Agency, que inclou una tri­buna d'opinió plu­ral (www.​cat​alan​view​s.​com) i un but­lletí electrònic quin­ze­nal en anglès i francès, no és cap pro­jecte en el desert. Últi­ma­ment pro­li­fe­ren ini­ci­a­ti­ves que mos­tren la rea­li­tat cata­lana de cara enfora. A part de la revista men­sual Cata­lo­nia Today i de la publi­cació de rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals Cata­lan Inter­na­ti­o­nal View, aca­ben d'aparèixer un por­tal sobre cul­tura, Cul­tur­cat, i un altre que tra­du­eix arti­cles d'opinió a la lin­gua franca, Intran­sit. Alguna cosa es mou, i no és poc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.