Opinió

Imposició per suposada utilitat pública

Vivim en un país on els grans pro­jec­tes en infra­es­truc­tu­res ni s'expli­quen ni s'argu­men­ten. Es defen­sen amb unes fra­ses tan gran­di­loqüents com bui­des de con­tin­gut. Que si és per a uti­li­tat pública, que si es fa pen­sant en el benes­tar de la gent o que garan­tirà el futur de les noves gene­ra­ci­ons. Aquests pre­cep­tes han ser­vit per desa­cre­di­tar la lluita con­tra la MAT.

Al marge d'aquesta supo­sada uti­li­tat pública, també s'asse­gura que els pro­jec­tes rela­ci­o­nats amb la MAT ja han estat “democràtica­ment” apro­vats pel Par­la­ment fins al 2020 i que els con­tra­ris a aques­tes infra­es­truc­tu­res no repre­sen­ten ningú. Amb aquesta acti­tud es nega a altres par­la­ments el dret de decisió sobre el futur energètic, i es men­teix en afir­mar que els grups opo­si­tors només són cul­tura del no sense argu­ments ni pro­pos­tes.

Si la política energètica està “segres­tada” fins al 2020, no es fa estrany que els ciu­ta­dans de car­rer que gosin dir aquesta boca és meva se'ls des­qua­li­fi­qui de manera bar­ro­era, com si en comp­tes de per­so­nes fos­sin súbdits. Les grans empre­ses només ens volen per pagar unes fac­tu­res cada mes, que, tot sigui dit de pas­sada, són deli­be­ra­da­ment poc ente­ne­do­res.

El con­su­mi­dor s'esglaia en veure el poder que tenen les grans com­pa­nyies i, resig­nat, acaba per ni pro­tes­tar. Molts obren la boca en calent, però molt pocs con­ti­nuen la defensa dels seus drets fins al final.

Les lleis recu­llen els drets del ciu­tadà, però molts d'aquests que­den en paper mullat. L'ambi­gua raó que un pro­jecte és per a uti­li­tat pública pot més que tota opo­sició, per ben fona­men­tada que sigui. No hi ha debat, no fos cas que es demostrés que aquell pro­jecte en rea­li­tat és d'uti­li­tat només per a uns quants. I és que quan la covar­dia s'ins­tal·la als cors, comen­cen a tron­to­llar els fona­ments de la democràcia.

La pre­potència que hem patit per part de les elèctri­ques, con­sen­tida i tole­rada pel govern, és difícil d'ima­gi­nar.

Mal­grat tot, la lluita con­tra la MAT con­ti­nua. Con­tra el pri­mer tram, que pot entrar en fun­ci­o­na­ment el desem­bre, ens hi enfron­ta­rem per la via judi­cial euro­pea. L'espa­nyola ja s'ha esgo­tat. Per al segon i ter­cer trams encara que­den tràmits per con­ti­nuar bata­llant.

Ara que vénen elec­ci­ons, ens agra­darà veure què diran els par­tits i els recor­da­rem que fa anys ja van dir coses, mol­tes de les quals no s'han com­plert. Ara que la inde­pendència s'ha col·locat al cen­tre del debat polític, ningú parla de la MAT com a una forma de dependència i d'escla­vatge. Men­tre, diuen, donarà segu­re­tat al ter­ri­tori, aquest en rea­li­tat estarà a mercè de tres o qua­tre grans lob­bies. Us en recor­deu del que ha pas­sat arran de la gran nevada del 8 de març?

L'actual política energètica no pot con­ti­nuar. Les reser­ves de petroli i urani s'aca­ba­ran i allar­gar la vida de les cen­trals nucle­ars com a alter­na­tiva és un perill. Per tant, cal fomen­tar l'estalvi i l'eficiència. Cal apos­tar per una gene­ració dis­tribuïda, pro­pera al ciu­tadà, en què es ges­ti­oni la demanda i es fomenti la coge­ne­ració. Quants llocs públics dis­po­sen actu­al­ment d'ele­ments gene­ra­dors d'ener­gia? Però ací es fomen­ten línies de trans­port MAT amb les pèrdues d'ener­gia que tenen. D'això en diuen estalvi. I tot ple­gat fent una aposta per les ener­gies reno­va­bles. Ener­gies reno­va­bles que han d'estar pen­sa­des des de i per al ter­ri­tori. No grans parcs eòlics, com els que es pro­jec­ten a l'Alt Empordà, pen­sats per expor­tar l'ener­gia a través de la MAT cap a França. L'ener­gia pre­vista per les comar­ques giro­ni­nes ens con­ver­tirà en una soci­e­tat obesa. Si sumem la MAT, els 3 cicles com­bi­nats de gas, els parcs eòlics, les plan­tes de bio­massa i altres pro­jec­tes energètics gene­ra­rem més ener­gia de la que neces­si­tem. I tot “ per interès públic”. “En rea­li­tat, d'aquí a poc temps ens ado­na­rem de cap on ens hem enca­mi­nat. Llàstima que lla­vors els que hau­ran cobrat enor­mes bene­fi­cis d'aques­tes polítiques ja no sean aquí.

Por­ta­veu de la Pla­ta­forma No a la Mat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.