Opinió

I de la independència, què?

Quan el 10 de juliol un gran nom­bre de cata­lans recla­ma­ven no sé què pels car­rers de Bar­ce­lona, tot ama­nit amb cridòria a favor de la inde­pendència, pot­ser alguns van pen­sar que érem a una passa de la sobi­ra­nia plena. Després, la rea­li­tat va mati­sar crits i con­sig­nes, de tal manera que el milió –o els qua­tre-cents mil, tant se val– de mani­fes­tants no demanàvem el mateix i els crits inde­pen­den­tis­tes eren més fruit de la pro­testa que no pas del desig. Era evi­dent que no tot­hom estava per aquesta feina.

Com un cara­mel a la porta d'un col·legi de primària, la rei­vin­di­cació de la inde­pendència ha durat ben poc, i ha anat des­a­pa­rei­xen entre línies dels pro­gra­mes elec­to­rals, de tal manera que no forma part de les rei­vin­di­ca­ci­ons pri­o­ritàries, i ni tan sols ser­veix de coar­tada per cri­dar que ve el llop. Per dema­nar el vot, cal cen­tra­lit­zar el mis­satge i apar­car algu­nes pro­pos­tes que, atrac­ti­ves per alguns, poden espan­tar deter­mi­nats elec­tors. Pot­ser els mino­ri­ta­ris en par­len, però el seu alta­veu és minso i la cre­di­bi­li­tat, per demos­trar, amb la qual cosa és difícil col·locar el tema al cen­tre del debat.

Els con­ver­gents han fet callar, pru­dent­ment, el seu sec­tor sobi­ra­nista, i només Esquerra manté la rei­vin­di­cació, tot i que no la con­ver­teix en el gran cavall de bata­lla, fins al punt que ha ama­gat la data del 2014 com a moment adi­ent per ini­ciar la gran remun­tada. Es veu que par­lar d'inde­pendència no toca, no és pru­dent, i ara cal citar altres coses. Però tam­poc no es parla de l'Esta­tut, ni de la relació amb les Espa­nyes. En cam­pa­nya, els mis­sat­ges, com més difu­sos, millor i, sobre­tot, que no sig­ni­fi­quin un gran tras­bals, que la soci­e­tat, tant aquí com a la Xina, és con­ser­va­dora.

Amb un pano­rama tan poc engres­ca­dor, de què ser­vei­xen les cam­pa­nyes? Quan els pro­gra­mes són cal­cats d'altres pro­gra­mes i els dis­cur­sos es pre­sen­ten plans de con­tin­gut, no sé si els quinze dies de con­sig­nes rove­lla­des deci­di­ran gai­res vots, ja que més aviat sem­blen des­ti­na­des a aug­men­tar els ren­gles de l'abs­ten­ci­o­nisme. I de la inde­pendència, què?; per favor, no impor­tu­nem amb la pre­gunta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.