Articles

D'empreses i empresaris

“Equiparo sovint els empresaris amb els intel·lectuals i els artistes. Tots són creadors i assumeixen, encara que sigui sota formes diferents, un gran risc”

Fou Churc­hill qui digué que tan sols hi ha una cosa que jus­ti­fi­qui els molts diners que pot arri­bar a gua­nyar un empre­sari i l'alt nivell de poder i pre­do­mini social que pot arri­bar a con­que­rir un polític: l'assumpció de risc, d'un risc molt per sobre del que accepta un home comú. Per això equi­paro sovint els empre­sa­ris amb els intel·lec­tu­als i els artis­tes. Tots són cre­a­dors i assu­mei­xen, encara que sigui sota for­mes dife­rents, un gran risc: l'empre­sari arrisca el seu capi­tal, men­tre que els intel·lec­tu­als i els artis­tes arris­quen el pres­tigi de la seva obra i el temps –irre­pe­ti­ble– que han des­ti­nat a la tasca. En el benentès que em refe­reixo als autèntics empre­sa­ris, que són els cre­a­dors, els que tenen una idea, la con­cre­ten sobre el paper, inver­tei­xen el seu capi­tal, en bus­quen de nou, tiren enda­vant el pro­jecte i assu­mei­xen el resul­tat.

Que­den per tant fora d'aquest con­cepte estricte d'empre­sari els direc­tius de tota mena i con­dició que, per molt alta que sigui la seva pre­pa­ració i la seva dedi­cació, no tiren amb pólvora pròpia, sinó que ho fan amb pólvora del rei, dei­xant de banda que –mol­tes vega­des– la seva vin­cu­lació amb l'empresa en què tre­ba­llen és sem­blant a la que tenen els cracs del fut­bol amb els seus equips: van i vénen. Encara amb més motiu que­den fora d'aquest con­cepte res­tric­tiu d'empre­sari els comis­si­o­nis­tes, que com­pren i venen el que ja està fet sense afe­gir-hi res, i els tau­rons que mos­se­guen empre­ses en difi­cul­tats, per reduir-les, frag­men­tar-les i reven­dre-les a tros­sos. I, final­ment, tam­poc són empre­sa­ris alguns direc­tius d'enti­tats finan­ce­res que miren les empre­ses del seu grup indus­trial com si jugues­sin al Mono­poly. Els finan­cers són altra cosa. Ges­ti­o­nen pri­va­da­ment un ser­vei públic indis­pen­sa­ble –dipòsit més crèdit–, cosa que fa que tin­guin una incidència enorme –segu­ra­ment avui exces­siva– en l'eco­no­mia real, fins al punt que són res­pon­sa­bles en bona mesura de l'actual crisi. Per altra banda, l'espe­cial trans­cendència pública de la funció de bancs i cai­xes fa que no se'ls pugui dei­xar caure quan vénen mal dades: sem­pre tre­ba­llen en xarxa, una xarxa que els recull –si rellis­quen– a costa de diner públic, i sense que els acci­o­nis­tes per­din el seu capi­tal ni els direc­tius posin el seu càrrec a dis­po­sició de la junta gene­ral de l'enti­tat en difi­cul­tats.

L'autèntic empre­sari prac­tica –òbvi­a­ment sense saber-ho– tres vir­tuts que avui no estan de moda i que l'eco­no­mista Jordi Gual ha dibui­xat en un excel·lent arti­cle –Cri­sis finan­ci­era y cri­sis de valo­res; Revista de Occi­dente, maig del 2010–. El pri­mer valor que ha per­dut vigència és el de la con­fiança entre els agents que inter­ve­nen en el mer­cat i entre aquests i els seus cli­ents, fins al punt que aque­lla ha estat subs­tituïda per la con­fiança en el regu­la­dor, obli­dant que aquest no pot arri­bar a tot arreu. El segon valor qüesti­o­nat és el reco­nei­xe­ment social de l'esforç, gràcies a l'abun­dor extra­or­dinària d'un diner fàcil que ha fet pos­si­ble enri­quir-se amb acti­vi­tats espe­cu­la­ti­ves, de forma que s'ha per­dut la pro­por­ci­o­na­li­tat entre l'esforç i la recom­pensa (com ho prova el nivell asso­lit per les retri­bu­ci­ons de molts direc­tius). I, final­ment, el ter­cer valor en crisi és el del com­promís, entès com la volun­tat i la capa­ci­tat de posar en marxa pro­jec­tes a llarg ter­mini (cosa que no té res a veure amb el crei­xe­ment com­pul­siu fet a còpia de fusi­ons i adqui­si­ci­ons).

Fa una set­mana morí, a Bar­ce­lona, Fran­cesc Rubi­ralta i Vila­seca, un empre­sari que va ins­pi­rar con­fiança, que tenia consciència plena del valor de l'esforç i que es va com­pro­me­tre amb pro­jec­tes de llarga volada. Nas­cut a Man­resa –on el seu pare tenia un magat­zem de pro­duc­tes siderúrgics– i ben for­mat intel·lec­tu­al­ment –engi­nyer indus­trial que va pas­sar per IESE, per Har­vard i per Stand­ford–, fundà l'any 1967 (als 26 anys), jun­ta­ment amb el seu germà Josep Maria, la Compañía Española de Lami­nación (Celsa), amb un capi­tal de 10 mili­ons de pes­se­tes. Poc després de néixer, l'empresa hagué d'afron­tar les negres pers­pec­ti­ves dels anys crítics de la dècada dels setanta. Lla­vors, assu­mint un ele­vat nivell de risc i amb gran espe­rit empre­ne­dor, Rubi­ralta apro­fità la recon­versió indus­trial paral·lela a l'ober­tura exte­rior de l'eco­no­mia espa­nyola i con­vertí Celsa en una empresa de pro­jecció inter­na­ci­o­nal, que superà l'endar­re­ri­ment i estre­tor del mer­cat espa­nyol. Ara bé, per fer aquest pas –la inter­na­ci­o­na­lit­zació de la com­pa­nyia– feia falta una encer­tada apre­ci­ació del futur i un gran conei­xe­ment del mer­cat inter­na­ci­o­nal del ferro. Per això, l'èxit acon­se­guit és l'obra d'un empre­sari inno­va­dor, amb clara visió del negoci i una for­mació tècnica ade­quada, que li va per­me­tre obrir-se camí en un sec­tor tan madur i cíclic com el del ferro. Avui Celsa és una mul­ti­na­ci­o­nal euro­pea pre­sent a Espa­nya, França, el Regne Unit i Polònia, amb una fac­tu­ració de 5.500 mili­ons de euros i una plan­ti­lla de 8.000 tre­ba­lla­dors.

Fran­cesc Rubi­ralta fou un home de tanta qua­li­tat com dis­creció, tan con­tin­gut com cortès. Par­lava poc i pre­gun­tava molt, suau­ment, amb un mig som­riure i una mica incli­nat enda­vant. Tan sols els ulls dela­ta­ven una per­so­na­li­tat molt forta: no dei­xa­ven intuir el que pen­sava, però t'ado­na­ves per ells que rumi­ava molt, que tri­ava i que deci­dia. Ha estat un home impor­tant per al seu país. És sabut que els cata­lans es divi­dei­xen en dos grups: els que tan sols xer­ren i els que fan coses. Rubi­ralta era d'aquests, dels que fan país sense dir-ho. Però, al final, tot s'acaba sabent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.