Articles

De cara al futur

“Els núvols de tempesta arriben de ponent, perquè les turbulències econòmiques que ja han tombat el tigre celta poden afectar-nos”

Escric sense saber quin és el resul­tat de les elec­ci­ons cele­bra­des ahir. I tan­ma­teix, m'atre­veixo a fer una breu reflexió a la llum del que ha pas­sat els dar­rers anys a Cata­lu­nya. No sé quin nivell de par­ti­ci­pació hi ha hagut en les nove­nes elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya, però desitjo que s'hagin pogut igua­lar els índexs que es van asso­lir els anys 1980, 1984, 1995 i 2003, que foren del 61,3%, 64,4%, 63,6% i 62,5%, res­pec­ti­va­ment. El 2006 la par­ti­ci­pació va ser subs­tan­ci­al­ment més baixa, del 56,4%, i se situa entre el 59, 4% del 1988, el 59,2% del 1999 i el 54,9% del 1992. La baixa par­ti­ci­pació d'ara fa qua­tre anys ja va des­truir el mite segons el qual quan els soci­a­lis­tes pre­sen­tes­sin un can­di­dat “obrer” (per bé que pel patri­moni con­fes­sat per ell mateix no és pre­ci­sa­ment un pro­le­tari) les mas­ses del cin­turó roig metro­po­lità s'abo­ca­rien pre­ci­pi­ta­da­ment a votar-lo. Per tant, que el can­di­dat soci­a­lista no fos fill de la bur­ge­sia cata­lana com ho havien estat els ante­ri­ors (Raventós, Obi­ols, Nadal i Mara­gall) no va ser una garan­tia de res. Al con­trari, el can­di­dat Mon­ti­lla va arros­se­gar menys gent a les urnes que els seus core­li­gi­o­na­ris i, a més, va esde­ve­nir pre­si­dent amb el 26,82%. O sigui, que va arri­bar a pre­si­dent amb el pit­jor per­cen­tatge de tots.

La política cata­lana s'ha carac­te­rit­zat per expli­car-se per mitjà d'uns quants mites que, a la fi, s'ha demos­trat que eren fal­sos. I un d'ells ha estat el que acabo d'expli­car. Un altre d'aquests mites inven­tats és que els soci­a­lis­tes són millors ges­tors que ningú i, en espe­cial, que els naci­o­na­lis­tes. Ja he expli­cat en altres arti­cles que l'admi­nis­tració Pujol va mun­tar una sani­tat pública i un sis­tema edu­ca­tiu de gran potència, gai­rebé soci­al­demòcrata, encara que això els costi de reconèixer als intel·lec­tu­als orgànics del pro­gres­sisme, atès que com­plia les con­di­ci­ons de santíssima tri­ni­tat social: es va orga­nit­zar per donar ser­vei de la gent des de la pro­xi­mi­tat; ha resul­tat efi­ci­ent i ha asso­lit la cober­tura uni­ver­sal, cosa que inclou fins i tot que els immi­grants sense papers puguin acce­dir a la sani­tat pública si ho neces­si­ten. En aquest sen­tit, doncs, la inversió pública en salut va per­me­tre cons­truir un sòlid model sani­tari català que els dos tri­par­tits poste­rior no van modi­fi­car de cap manera. En tots cas han incre­men­tat la des­pesa sense modi­fi­car-ne el model. I el mateix es pot dir del sis­tema edu­ca­tiu. L'equi­li­bri públic/pri­vat es manté i la dis­cussió con­sis­teix, si de cas, en el cost que té aquest estat del benes­tar i com s'ha de finançar perquè sigui sos­te­ni­ble. Perquè el repte de futur de les polítiques de benes­tar és, pre­ci­sa­ment aquest: fer que duri i que no es degradi per manca de recur­sos i, per con­següent, d'inversió. L'impor­tant no és apro­var una llei de la dependència, sinó que duri i que l'admi­nis­tració pugui pagar-la sense com­pro­me­tre tot l'edi­fici social. I això val per a tot.

El sep­tenni tri­par­tit ha coin­ci­dit amb la irrupció d'una crisi econòmica de gran abast. Evi­dent­ment, la culpa de la crisi no és del govern Mon­ti­lla, però sí que en té, de culpa, que la caixa de la Gene­ra­li­tat esti­gui pràcti­ca­ment buida. El gran defecte del tri­par­tit ha estat no tenir un pro­jecte comú ni tan sols en allò més bàsic, més enllà de coin­ci­dir en els aspec­tes, diguem-ne for­mals, com ara les polítiques de memòria o la regu­lació de deter­mi­nats aspec­tes morals i, quan van poder, el filó de la denúncia d'una cor­rupció que només es detecta en el veí. Això està bé, però no dóna de men­jar. És el famós relat que ha aca­bat esde­ve­nint molt soroll per a no res i que, a sobre, costa molts diners que s'escam­pen per garan­tir fide­li­tats (i la prova és les pròrro­gues que el Memo­rial Democràtic s'ha empes­cat perquè els “amics” puguin jus­ti­fi­car fora de ter­mini les gene­ro­ses i inútils sub­ven­ci­ons). Els efec­tes nega­tius de l'ori­en­tació econòmica del tri­par­tit sobre­sur­ten encara més quan es demos­tra que no ha pogut deci­dir en gai­rebé res que fos impor­tant de veri­tat. I com que aquest govern no ha tin­gut un pro­jecte clar i com­par­tit, a l'estil, per exem­ple, de l'èpica de recons­trucció naci­o­nal de les èpoques de Jordi Pujol, ha que­dat encara més en evidència la debi­li­tat de la pro­posta. L'espec­ta­cle del debat a sis en què Her­rera, Puig­cercós i Mon­ti­lla sem­blava com si no hagues­sin gover­nat mai ple­gats és la gran metàfora del fracàs que ha estat el tri­par­tit. El PSC i ERC no han com­par­tit horitzó naci­o­nal, però és que el PSC tam­poc no té el mateix model social que ICV-EUiA i ERC, que cada dia que passa s'assem­bla més a l'antiga Euska­diko Ezkerra de Kepa Aules­tia, par­tit naci­o­na­lista d'esquerra que, ai!, va aca­bar xuclat pel PSE de Nicolás Redondo Ter­re­ros. Però els soci­a­lis­tes només podien asso­lir la Gene­ra­li­tat de la mà d'aques­tes dues soro­llo­ses mino­ries. I així els ha anat. Fins i tot el seu elec­to­rat més fidel els ha aban­do­nat.

El futur és un país estrany. Els núvols de tem­pesta arri­ben de ponent, perquè les tur­bulències econòmiques que ja han tom­bat el tigre celta poden afec­tar-nos. De fet, la rees­truc­tu­ració del sis­tema de cai­xes ja no augu­rava res de bo. I estic segur que encara no hem vist l'últim acte d'aquest sai­net. Cata­lu­nya no afronta aquesta etapa de recons­trucció econòmica euro­pea (que passa, a més, per un alt grau d'inter­ven­ci­o­nisme de la UE i el FMI) en bones con­di­ci­ons. Té un índex de deso­cu­pació ele­vadíssim, li man­quen recur­sos finan­cers i, sobre­tot, no té la capa­ci­tat política per deci­dir cap a on tirar. El nou govern, doncs, haurà d'endreçar la casa. Però no pot per­dre mai de vista que el cata­la­nisme és benes­tar o bé no és res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.