Articles

30 principals





“Per quina raó s'ha optat per dialogar només amb trenta sàtrapes que encara ens poden crear més problemes si no se'ls aplica una regulació més rigorosa?”

Al moment d'escriure aques­tes rat­lles, encara no s'ha cele­brat la reunió del pre­si­dent Zapa­tero amb els trenta “empre­sa­ris” més impor­tants del país selec­ci­o­nats amb l'únic cri­teri d'influència, pro­xi­mi­tat i sin­to­nia amb la Mon­cloa. I quan es publi­quin, pre­vi­si­ble­ment, se'ns dirà que, a la tro­bada, el cap del govern els ha dema­nat, per favor, si són tan ama­bles, que tin­guin la bon­dat de fer menys bene­fi­cis i d'aug­men­tar les inver­si­ons. Com si aques­tes deci­si­ons es tires­sin enda­vant per cri­te­ris de gene­ro­si­tat, soli­da­ri­tat o interès gene­ral. Curi­o­sa­ment, aquest llen­guatge llas­timós que vol ins­pi­rar la pie­tat tal com fa un pido­laire que demana no s'adreça a empre­ses repre­sen­ta­ti­ves de l'eco­no­mia real i pro­duc­tiva (només 4 encai­xen total­ment o par­cial en aquest model), sinó a com­pa­nyies ges­to­res de mono­po­lis, enti­tats finan­ce­res, ser­veis públics pri­va­tit­zats, exclu­si­ves, con­ces­sionàries i cons­truc­to­res o ges­to­res d'obres, man­te­ni­ments o infra­es­truc­tu­res esta­tals. Tan­ma­teix, el to del pri­mer minis­tre és de súplica, quan, en rea­li­tat, tots aquests opípars nego­cis depe­nen dels pri­vi­le­gis que atorga el poder polític. Repas­sin i veu­ran que les llicències i fit­xes bancàries, els fons de garan­tia de dipòsits, els res­cats del FROB, les adju­di­ca­ci­ons de con­cur­sos d'obres publi­ques, els “refor­mats” que apu­gen uns preus con­trac­tats ini­ci­al­ment a la baixa amb ofer­tes temeràries, les tari­fes abu­si­ves dels ser­veis públics regu­lats i dels peat­ges, les sub­ven­ci­ons energètiques o com­pres a l'estran­ger, els ajuts a les com­pa­nyies aèries pri­va­des trac­ta­des com a esta­tals i un llarg etcètera són la base de tota una sèrie de nego­cis que, sense la com­pli­ci­tat gover­na­men­tal, no podrien exis­tir.

En rea­li­tat, tot el capi­ta­lisme madri­leny i aquesta gran trama de l'Ibex-35 no exis­ti­ria sense els favors i els pri­vi­le­gis d'una casta de man­da­rins polítics que viuen al ser­vei dels pode­ro­sos i, al final del seu tra­jecte, per la porta giratòria s'incor­po­ren o tor­nen a un sec­tor pre­te­sa­ment pri­vat, però, real­ment, de mal­sana i cor­rup­tora bar­reja d'interes­sos que hau­rien de ser legal­ment i moral­ment inde­pen­dents i con­tra­po­sats.

Anem, però, més enllà i, a part de mos­trar el lògic estu­por de pre­sen­ciar que qui té el poder democràtic i legítim es rebaixa davant els poders fàctics, que figura que depe­nen de les seves deci­si­ons, no podrem evi­tar de for­mu­lar un parell de pre­gun­tes. La pri­mera és per quina raó s'ha optat per dia­lo­gar només amb trenta sàtra­pes que encara ens poden crear més pro­ble­mes si no se'ls aplica una regu­lació més rigo­rosa. Que no ho han entès, encara, al govern esta­tal, que la cre­ació de llocs de tre­ball passa per les pimes i que és amb les empre­ses mit­ja­nes dota­des de capa­ci­tat expor­ta­dora i de com­pe­ti­ti­vi­tat en mer­cat lliure que cal enfo­car les pos­si­bles vies de sor­tida de la crisi? I la segona és que si aquest pro­ce­di­ment de selecció arbitrària no fa palesa la total falta de repre­sen­ta­ti­vi­tat d'un món empre­sa­rial, que passa segu­ra­ment les seves hores més bai­xes.

En efecte, no és nor­mal que en un país ben estruc­tu­rat sigui el govern el que designi digi­tal­ment els seus inter­lo­cu­tors, en un moment de crisi gravíssima que no es pot trac­tar com una tertúlia de les que Felipe González mun­tava a la sala de billars i bode­gui­lla de la Mon­cloa. Val a dir que, en gran part, el pro­blema és de les matei­xes orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als. La CEOE, per exem­ple, s'ha aca­bat de desa­cre­di­tar amb la pre­sidència d'un impre­sen­ta­ble Díaz Ferrán, al qual els aspi­rants a suc­ceir-lo encara li reten honors i li ofe­rei­xen la titu­la­ri­tat de la fun­dació de la patro­nal. D'altra banda, cada orga­nit­zació s'ha de limi­tar al paper que li cor­res­pon i, a la CEOE, només li per­toca nego­ciar sobre les rela­ci­ons obre­ro­pa­tro­nals, el mer­cat de tre­ball i les matèries con­ne­xes.

En aquest sen­tit, la premsa madri­le­nya ha subrat­llat que tots els aspi­rants a encapçalar la patro­nal són empre­sa­ris molt petits i depen­dents d'altres nuclis de poder. De Joan Rosell, per exem­ple, diuen que, l'estiu pas­sat, va superar la sus­pensió de paga­ments de l'empresa fami­liar i que tots els càrrecs o con­sells d'admi­nis­tració els ha tin­gut després de ser pre­si­dent de Fomento de Tra­bajo Naci­o­nal, i no abans. Tal com si La Caixa li donés qua­tre pla­ces de con­se­ller a fi de tenir capa­ci­tat de mani­pu­lar l'enti­tat. És cert que el pre­si­dent de la Cam­bra de Comerç, Miquel Valls, el supera amb sis con­sells també con­ce­dits per La Caixa, després d'haver-se col·locat a la pre­sidència de la cor­po­ració, que sem­bla que és l'únic mèrit de tots dos. És interes­sant que Rosell fos a la vegada con­se­ller remu­ne­rat d'Endesa i de Gas Natu­ral en plena OPA hos­til entre totes dues. És que no hi ha regles d'incom­pa­ti­bi­li­tat en cas de con­flicte d'interes­sos o con­tra la pres­tació de ser­veis retribuïts a empre­ses con­cre­tes quan el càrrec o la llei obli­guen a defen­sar només l'interès gene­ral? Fins i tot en ple fran­quisme, quan algú pas­sava a ocu­par un càrrec públic o semi­o­fi­cial, havia de ces­sar dels con­sells d'admi­nis­tració d'empre­ses pri­va­des, i que­dava amb el nom acom­pa­nyat d'un aste­risc. Pot­ser és per això que el govern espa­nyol troba que la seva tria d'inter­lo­cu­tors vàlids és encara pre­fe­ri­ble, perquè almenys per­met de par­lar direc­ta­ment amb els amos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.