Articles

Amb aquella alegria

L'últim gran tabú

Ja a l'antiguitat les dones interrompien embarassos, i ho seguiran fent diguin el que diguin les lleis. Fa poques dècades d'adduïen raons a favor de l'avortament que la ciència ha invalidat. Ara el debat ètic és més intens que mai.

Les femi­nis­tes dels anys setanta defen­sa­ven l'avor­ta­ment amb ale­gria, gai­rebé amb orgull. I amb argu­ments que avui tron­to­llen. “No, no, tu no tens pas nom. Ets poc més que un pen­sa­ment, ets un ger­men sola­ment”, can­tava la Gui­ller­mina Motta en una adap­tació al català de la pre­ci­osa cançó Non tu n'as pas de nom (1973), d'Anne Syl­ves­tre. “No ets més que una espora”, deia en un altre vers. I sí, és veri­tat que un embrió és sobre­tot una idea de futur, però també ho és que les eco­gra­fies han avançat prou per mos­trar-nos el pre­sent de la minúscula per­sona en cons­trucció. I resulta que un fetus de nou set­ma­nes, lluny de ser un tei­xit amorf, ja té dits a les mans i als peus. Resulta que un fetus de cinc mesos es pot sot­me­tre a una ope­ració per cor­re­gir-li l'espina bífida encara dins el ven­tre de la mare. Resulta que un dels nadons més espa­vi­lats que conec és una nena nas­cuda a mig embaràs: a les vint-i-tres set­ma­nes i cinc dies de ges­tació, amb un pes de 550 grams.

Avui, les dones que defen­sen (defen­sem) l'opció de l'avor­ta­ment no poden igno­rar els avenços mèdics, ni poden seguir man­te­nint que la vida arrenca a l'ins­tant de néixer. “Un fetus és vida en potència”, em deia un pro­fes­sor de l'ins­ti­tut con­trari a la inter­rupció voluntària de l'embaràs. Tenia raó, tot i que lla­vors a mi em sabia greu donar-l'hi. Més encara: un fetus és vida en essència. No té sen­tit sos­te­nir que comen­cem a viure a les qua­ranta set­ma­nes d'embaràs quan hi ha tants infants pre­ma­turs que arri­ben a ser adults drets i fets.

Les acti­vis­tes que van llui­tar pel dret a avor­tar s'entes­ta­ven a veure el pro­ce­di­ment com un sim­ple tràmit sense con­seqüències. “Amb el meu cos faig el que vull”, deien. “Nosal­tres parim, nosal­tres deci­dim”. Jo també he avor­tat, i què?”. Diguem d'entrada que sort en tenim d'elles i de tot el que van acon­se­guir. Però diguem també que, a diferència d'altres con­ques­tes, aquesta con­ti­nua sent qüesti­o­na­ble. Que no és com anar a tenyir-se els cabells. Que és una decisió emo­ci­o­nal­ment difícil, que et deixa poc o molt tocada per sem­pre. Que és un con­flicte ètic com una casa. Que la dona que avorta expe­ri­menta sovint una tris­tesa immensa. I que bona part d'aques­tes dones s'acos­tu­men a sen­tir molt soles, perquè ja no queda bé pre­go­nar als qua­tre vents que t'has des­em­pa­lle­gat del fill que havies engen­drat. De fet, l'avor­ta­ment és un dels últims grans tabús. El secret que mol­tes dones ocul­ten a les seves mares. El mal­son que es pateix en silenci. Aquí sí que l'encer­tava la cançó d'Anne Syl­ves­tre: “Per a mi no és cap festa/ és der­rota mani­festa./ No és només teu el suplici/ junts anem al sacri­fici”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.