Articles

Arrels cristianes

“Catalunya es forja com a país de comtes i de bisbes. Però els comtes i els bisbes són el poder. I el país es fa sota aquestes estructures de poder i també amb l'evolució dels burgs i de les ciutats”

Fa unes set­ma­nes, a l'acte que el Par­la­ment de Cata­lu­nya va dedi­car a fer memòria de les vícti­mes de l'Holo­caust, la vice­pre­si­denta Joana Ortega va rei­vin­di­car les “arrels cris­ti­a­nes i jue­ves de Cata­lu­nya”. No és un tema nou i recordo per­fec­ta­ment com amb una certa freqüència apa­reix aquesta qüestió, bé sigui entre els que vol­drien que fins i tot en els tex­tos polítics fona­men­tals es fes esment d'aquests orígens bé entre els que amb total rei­te­ració vol­drien apel·lar a la laïcitat i a l'acon­fes­si­o­na­li­tat de les estruc­tu­res polítiques.

Cada vegada que sor­geix aquest tema, que m'interessa de manera sin­gu­lar, esbosso un som­riure pot­ser car­re­gat d'algu­nes dosis d'iro­nia. Em ve al cap com el bon amic, i enyo­rat, Joan Puig­bert, cre­ient, sem­pre que jo em recla­mava del meu agnos­ti­cisme m'insis­tia que el que em pas­sava era que tenia el meu cris­ti­a­nisme mal resolt.

És veri­tat que encara ara puc dir el pare­nos­tre en llatí i que podria seguir en aquesta llen­gua les parts prin­ci­pals de la missa. Res de la litúrgia no m'és estrany i ho vaig apren­dre en plena ado­lescència en les diver­ses cele­bra­ci­ons que fèiem a l'escol­tisme: pro­me­ses a les gol­fes de la cate­dral de Girona o al claus­tre, cele­bra­ci­ons de Sant Jordi, mis­ses a Sant Nico­lau, a Sant Daniel o en els prats dels cam­pa­ments al Piri­neu. Bevíem de les fonts mont­ser­ra­ti­nes tant per la litúrgia com per la doc­trina, i res­seguíem amb interès els movi­ments més avançats i pro­gres­sis­tes i, fins i tot, fèiem esca­pa­des ado­les­cents a Cuixà.

Tot aquest bagatge i els amics del semi­nari, com­panys de curs alguns, pro­fes­sors d'altres, m'ha donat sem­pre una fami­li­a­ri­tat con­si­de­ra­ble amb l'Església cata­lana i el seu paper al nos­tre país. Com passa amb tanta i tanta gent, agnòstica o no, que ha begut de deus ideològiques i for­ma­ti­ves molt diver­ses.

És pot­ser per això que em fan som­riure deter­mi­na­des acti­tuds que, per radi­ca­li­tat doc­trinària, vol­drien negar deter­mi­na­des obvi­e­tats i fets con­crets que hauríem de situar com a dades de la història, poc dis­cu­ti­bles. Si bé és veri­tat, també, que per molt que deter­mi­nats tex­tos de la soci­e­tat civil apel·les­sin a aques­tes arrels cris­ti­a­nes res no alte­ra­ria la necessària inde­pendència entre les ins­ti­tu­ci­ons de l'Església i les ins­ti­tu­ci­ons naci­o­nals, jus­ta­ment per donar a totes la lli­ber­tat de pen­sa­ment i de movi­ment que s'ha de supo­sar.

De fet podríem dir que Cata­lu­nya neix de matriu romana i cris­ti­ana. Però jus­ta­ment perquè Roma és pri­mer pagana i després cris­ti­ana ha de que­dar clar que la deri­vació del llatí cap al català i la cris­ti­a­nit­zació del país tenen a veure amb la mateixa trans­for­mació i des­com­po­sició de les estruc­tu­res impe­ri­als. L'Església és, en aquest con­text, pri­mer resis­tent, gai­rebé clan­des­tina, i després poder emer­gent. Cata­lu­nya es forja com a país de com­tes i de bis­bes. Però els com­tes i els bis­bes són el poder. Poder senyo­rial, emi­nent, visi­ble, tan­gi­ble. I el país es fa sota aques­tes estruc­tu­res de poder i també amb l'evo­lució dels burgs i de les ciu­tats i el nai­xe­ment de noves estruc­tu­res polítiques que, jus­ta­ment, volen esde­ve­nir una falca entre els dos poders feu­dals. No és gens estrany, doncs, que de la mateixa manera que el cris­ti­a­nisme impregna de forma intensa la vida de la soci­e­tat i la con­di­ci­ona, sec­tors de la soci­e­tat es resis­tei­xen i s'allu­nyen de les for­mes del poder i dels meca­nis­mes de per­cepció i de ren­des que ali­men­ten el crei­xe­ment de les grans esglésies epis­co­pals.

La dua­li­tat entre el reco­nei­xe­ment de les arrels cris­ti­a­nes i les línies de pen­sa­ment més laic i raci­o­na­lista que se'n vol­drien apar­tar i sepa­rar neta­ment és cons­tant, i s'expressa també en les acti­tuds soci­als i polítiques que podrien empa­rar els pro­ces­sos desa­mor­tit­za­dors al segle XIX i les acti­tuds anti­cle­ri­cals i la tra­dició de rebel·lia con­tra els símbols de l'Església i del poder, que tin­drien una cul­mi­nació dramàtica en els fets de la Guerra Civil. Aquesta dua­li­tat és la que ins­pira sovint el pen­sa­ment refor­mista i gai­rebé mis­si­o­ner d'algu­nes per­so­na­li­tats de l'Església cata­lana que aca­ba­ran ente­nent, per exem­ple, la gran trans­for­mació social pro­funda que com­porta al nos­tre país la Revo­lució Indus­trial al segle XIX. L'anta­go­nisme ideològic s'expressa sovint des de la con­tra­po­sició de fona­men­ta­lis­mes extrems men­tre que els sec­tors refor­mis­tes i pro­gres­sis­tes aca­ba­rien ente­nent que sem­pre hi ha una síntesi pos­si­ble.

L'apa­rent petri­fi­cació extrema del poder de l'Església, que faria impos­si­ble durant un temps la recon­ci­li­ació, es fa visi­ble en el naci­o­nal­ca­to­li­cisme.

Però també aquí es van obrir esclet­xes d'espe­rança per retor­nar a la rea­li­tat més con­creta de l'Església sofrent i resis­tent per damunt de l'Església emi­nent, una dialèctica cons­tant, com recor­dem des dels temps fun­da­ci­o­nals. L'Església del poble i dels pobres per damunt de la dels pode­ro­sos.

L'espe­rit que ani­mava el con­cili Vaticà II (1962-1965) va donar impuls a un com­promís explícit amb la llen­gua, com pro­po­sa­ria Modest Prats en el seu text de 1965 al segon Congrés Litúrgic de Cata­lu­nya, i a l'empara dels nous com­pro­mi­sos d'una Església apa­rent­ment rica però cada cop més pobra, dona­ria peu al docu­ment de 1985 sobre les “Arrels cris­ti­a­nes de Cata­lu­nya” i més enda­vant, 1995, als tre­balls del Con­cili Pro­vin­cial Tar­ra­co­nense (Tar­ra­gona, 21de gener de 1995/4 de juny de 1995).

M'ha por­tat fins aquí el lli­bre que mossèn Joan Bus­quets i Dal­mau ha dedi­cat a Mossèn Damià Estela, mes­tre i tes­ti­moni (Besalú, 2011), el capellà que va ins­pi­rar i impul­sar la cata­la­ni­tat, el com­promís, la pas­to­ral i l'arre­la­ment al Semi­nari de Girona. Sobre­tot perquè amb el seu tes­ti­moni i la rotun­di­tat d'algun dels seus tex­tos podem cop­sar la gran capa­ci­tat de recon­ci­li­ació i de síntesi que la lli­ber­tat i els espe­rits oberts poden apor­tar sem­pre. Vull dir que amb apel·laci­ons ofi­ci­als o no, reco­lli­des en tex­tos o no, les arrels d'un país amb totes les seves con­tra­dic­ci­ons, que també n'hi ha, no neces­si­ten cami­na­dors perquè saben tro­bar i s'expres­sen per tots els cor­ri­ols de la vida i per totes les esclet­xes del pen­sa­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.