Opinió

COSTA OEST

Cultura catalana

«Considero preferible centrar-me en la consecució de plaers més a l'abast, com fer córrer una locomotora en miniatura que treu fum o la deliciosa truita de patates»

Escal­des-Engor­dany, capi­tal de la cul­tura cata­lana 2011. Un poble estrany, no vull dir ara el català, que també déu n'hi do, sinó aque­lla pro­lon­gació comer­cial d'Andorra la Vella car­re­tera de França amunt. Un llarg car­rer de boti­gues –avin­guda Car­le­many– que s'ha anat eixam­plant una mica cap als cos­tats: només una mica, l'estre­tor de la vall no dóna per gaire més, que els immo­bles ja s'enfi­len a les mun­ta­nyes. El pam qua­drat a preu d'or, quasi ni ras­tre dels antics prats i plan­ta­ci­ons de tabac.

Hi podria reco­ma­nar l'expo­sició per­ma­nent de l'obra de l'escul­tor Josep Vila­do­mat al Cen­tre d'Art que hi ha just pas­sada la pla­ceta de l'hotel Roc Blanc (aque­lles senyo­re­tes des­pu­lla­des que l'artista man­lle­uenc de nai­xe­ment i andorrà d'adopció havia cise­llat com a plas­mació mine­ral del mite estètic de la Ben Plan­tada d'Eugeni d'Ors, dis­creta i ele­gant volup­tu­o­si­tat de l'escola Arísti­des Mai­llol), com també una sessió de banys ludi­co­ter­mals a Cal­dea, una visita a la deli­ca­tes­sen selecta Mar­quet per car­re­gar exqui­sits foies i for­mat­ges trans­pi­ri­nencs –no tots són holan­de­sos de bola, al petit Prin­ci­pat– o un àpat fastuós al res­tau­rant Casa Canut. Cul­tura gas­tronòmica.

Amb tot, l'esta­bli­ment de la parròquia que he freqüentat més els dar­rers trenta anys és el Basar Valira, una de les boti­gues de trens elèctrics més ben proveïdes de tot el con­ti­nent. Als que no com­par­tei­xen el hobby del mode­lisme fer­ro­vi­ari –no saben què es per­den–, els puc reco­ma­nar també la meva dar­rera des­co­berta en aquell veïnat: la truita amb pata­tes del bar El Cac­hi­rulo, a des­grat del nom del rètol que més aviat des­en­co­ratja i des­pista els pos­si­bles cli­ents (diria que els titu­lars actu­als del negoci no són ara­go­ne­sos sinó gallecs). Un local per­fec­ta­ment anònim i mig ama­gat, davant mateix de la porta del pàrquing públic a cobert Les Boïgues, la pri­mera mitja hora gra­tis, el temps precís per crus­pir-se una porció de la truita antològica, una de les millors que he tas­tat mai, al meu dis­cu­ti­ble parer, en tota una vida de devoció a la malau­ra­da­ment ano­me­nada tor­ti­lla española. Grui­xuda de qua­tre dits de través, ben cuita per fora i sucosa per dins, la pro­porció idònia entre tuber­cle i ceba, i te'n ser­vei­xen un tros tan gran, acom­pa­nyat de lles­que­tes de pa amb tomaca, que si te'l men­ges per esmor­zar no tindràs gana a dinar.

Una altra classe de gana, o de ganes, par­lant amb més pro­pi­e­tat, pot ser inci­tada per l'apa­ra­dor d'un altre comerç allà a la can­to­nada mateix, que res­pon a la raó social de Diva, espe­ci­a­lit­zat en jogui­nes eròtiques, picar­dies i altres peces de llen­ce­ria –feme­nina i, ei, també mas­cu­lina– que con­vi­den a tota mena de fan­ta­sies car­nals, cre­mes i potin­gues afro­disíaques, etcètera.

La veri­tat és que no hi he posat mai els peus i intu­eixo que ja no ho faré. A la meva edat i en el meu estat –civil, però també anímic–, con­si­dero pre­fe­ri­ble cen­trar-me en la con­se­cució de pla­ers més a l'abast, com fer córrer una loco­mo­tora en mini­a­tura que treu fum o la deli­ci­osa truita de pata­tes glos­sada abans. O la cul­tura cata­lana, és clar. Com a màxim, fruir amb con­tenció orsi­ana de la bellesa clàssica i serena d'aquells cos­sos nus nou­cen­tis­tes, però no per això menys sen­su­als, de Josep Vila­do­mat. Cul­tura i con­cu­piscència a Escal­des-Engor­dany.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.