Articles

Amb aquella alegria

No ets la Shakira

Per Sant Jordi, els escriptors es converteixen més que mai en mercaderia. Uns quants firmen autògrafs sense parar, i la immensa majoria tasten la incòmoda sensació de ser autors sense (gaire) clientela.

“Nena, a quin preu els tens?”, et pre­gunta una dona asse­nya­lant uns volums de recep­tes. Li podries dir que no tre­ba­lles de lli­bre­tera, que no saps cui­nar i que, per desgràcia, tam­poc ets cap nena. Però et sap greu donar-li un dis­gust i t'esfor­ces per saber quant val el lli­bre que vol. Si et sabes­sis ven­dre millor, li hau­ries acla­rit que ets una autora espe­rant caçadors de dedi­catòries, i pot­ser hau­ries acon­se­guit que comprés un lli­bre teu. S'imposa la para­lit­za­dora fòbia social i la dona s'emporta el manual de recep­tes. Bon pro­fit, doncs.

Durant l'hora llarga que pas­ses a la parada de la Lli­bre­ria 22 de Girona, cinc o sis cops cri­den el teu cognom en veu alta i amb una ale­gria gens dis­si­mu­lada. Et sorprèn que et cone­guin tant, fins que entens que es refe­rei­xen al lli­bre que hi ha al cos­tat del teu: el firma el nòvio de la Shakira, i a fe que t'hau­ria agra­dat com­par­tir espai amb aquell tros d'home, però t'hauràs de con­for­mar dece­bent els seus admi­ra­dors: no, no ets la ger­mana d'en Gerard. De fet, podries ser la seva mare. Ja tens una edat i has vis­cut uns quants sant­jor­dis.

En Josep Maria Espinàs n'ha vis­cut 57 com a escrip­tor, però és el pri­mer 23 d'abril que no passa a Bar­ce­lona. M'explica que li ha cos­tat Déu i ajuda arri­bar fins aquí, no pas en el sen­tit manelià de l'expressió sinó per culpa de la cua de cot­xes que entra­ven a Girona a mig matí. La Ram­bla és plena com un ou. No sóc l'única que ha optat per un Sant Jordi des­cen­tra­lit­zat. “Som a Cama­llera i ens venia de gust veure l'ambi­ent gironí”, em diu l'escrip­tor Pedro Zar­ra­luki, que aquest 2011 es mira la festa des de l'altra banda. La seva dona busca la novel·la de Javier Marías: “No sé si és el lli­bre que toca com­prar avui, però és el lli­bre que vull lle­gir”. Un rao­na­ment que deu haver fet més gent: Marías es per­fi­larà al ves­pre com el número dos de ven­des en cas­tellà.

El mes­tre Espinàs ha vin­gut des de Figue­res. “Els lli­bres han gua­nyat als anys: tinc 84 anys i he publi­cat 85 lli­bres”. Com cada Sant Jordi d'ençà que va dedi­car un lli­bre a un mort, els supli­ca­dors d'anècdo­tes fan recor­dar a Espinàs que una vegada va dedi­car un lli­bre a un mort. Ves quina cosa: n'hi ha que tri­om­fen fins i tot entre els difunts i n'hi ha que mata­rien per dedi­car ni que fos un exem­plar a un sol lec­tor viu.

A la tarda fir­mes (és un dir) a Palamós. T'apa­llissa un autor local que es pre­senta com a “escrip­to­ret a hores per­du­des i exba­que­te­ja­dor de tim­bals”. Ell mateix et con­sola: “Jugo amb avan­tatge, a mi aquí em conei­xen”. Li com­pres el lli­bre, mig per no que­dar fora de joc i mig perquè con­fies que el gest serà recíproc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.