Articles

Mahler i el seu temps

“D'esperit complex, refinat i culte, es formà tant al conservatori com a la universitat, fins a convertir-se en un intel·lectual profundament compromès amb la crisi del canvi de segle”

Va ser de nit, fa més de trenta anys. Era a casa lle­gint amb la ràdio posada sense parar-hi gaire atenció. De sobte vaig sen­tir –repe­tida– una melo­dia cone­guda: era el Frère Jac­ques amb el con­tra­punt d'una orques­tra entre irònica i gro­tesca, que per­fi­lava una mena estra­nya de marxa fúnebre arcaica. Em quedí escol­tant-la sorprès i enci­sat. En aca­bat d'aquest movi­ment, n'esclatà amb bru­ta­li­tat un altre i, fina­lit­zat aquest –el dar­rer–, una veu digué que aque­lla peça era la pri­mera sim­fo­nia –Titan– de Gus­tav Mah­ler. L'endemà vaig com­prar el disc –una versió de Her­bert von Kara­jan– i escoltí, per pri­mera vegada, tota la sim­fo­nia com­pleta. M'impactà pro­fun­da­ment i, en els mesos següents, vaig anar adqui­rint i escol­tant diver­ses vega­des totes les sim­fo­nies de Mah­ler. Tan sols reco­neguí un tema: el del pri­mer movi­ment de la cin­quena sim­fo­nia, escol­tat abans no sé on; tal vegada com a rere­fons musi­cal d'algun pro­grama de tele­visió sobre qual­se­vol dels des­as­tres del segle XX. És també una marxa fúnebre dis­tor­si­o­nada per har­mo­nies inten­ci­o­na­da­ment des­en­cai­xa­des, tim­bres sor­pre­nents i cri­da­ners, rup­tu­res sob­ta­des i poc res­pecte per la forma, carac­terísti­ques que es poden pre­di­car de tota la música de Mah­ler i que fan que sigui, si bé pre­nent ele­ments de Beet­ho­ven, Schu­bert, Bruck­ner i Wag­ner –sobre­tot de Wag­ner–, un dels pio­ners de la música con­tem­porània.

Nas­cut en una família de jueus ale­manys esta­blerts a Bohèmia i després a Moràvia, Gus­tav Mah­ler és un d'aquells per­pe­tus exi­li­ats per als quals Viena ha estat la pàtria adop­tiva. Mah­ler havia de sor­gir necessària­ment, en aquell moment, a Viena: aque­lla bar­reja tan seva de clas­si­cisme sofis­ti­cat i de recerca contínua tan sols es podia coure a la Viena fin-de-siècle. En un mateix lloc i en un mateix moment esta­ven pas­sant mol­tes coses en els camps de l'arqui­tec­tura i l'art, de la filo­so­fia i de la juris­prudència, de la poe­sia i el tea­tre, de la medi­cina i l'eco­no­mia. Adolf Loos i Oskar Kokoschka, Ludwig Witt­gens­tein i Kel­sen, Musil i Schömberg, Freud i Shum­pe­ter van coin­ci­dir amb Mah­ler. Per això algú s'ha fet la pre­gunta de si es tracta tan sols d'una coin­cidència o hi ha alguna raó que expli­qui que els orígens de la música dode­cafònica, de l'arqui­tec­tura “moderna”, del posi­ti­visme lògic i legal, de la pin­tura no figu­ra­tiva i de la psi­coanàlisi tin­gues­sin lloc simultània­ment i esti­gues­sin con­cen­trats en gran mesura a Viena. L'expli­cació és que Viena va ser lla­vors una Nova York avant la let­tre, la capi­tal cos­mo­po­lita d'un àmbit plu­ral que com­par­tia uns matei­xos valors cul­tu­rals, que cons­tituïa un sol mer­cat i en què, el dia del sant de l'empe­ra­dor, es can­tava l'himne en setze llengües dife­rents. “En un camp rere l'altre –escriu Schorske– la intel·lec­tu­a­li­tat d'aquesta ciu­tat produí inno­va­ci­ons que en tota l'esfera cul­tu­ral euro­pea arri­ba­ren a iden­ti­fi­car-se com a esco­les de Viena”.

No És estrany, en aquest marc, que Mah­ler digués d'ell mateix: “Sóc tres vega­des apàtrida: com a natiu de Bohèmia, a Àustria; com a austríac, a Ale­ma­nya, i com a jueu, a tot el món. Un intrús a tot arreu, en cap lloc desit­jat!”. Com­po­si­tor voca­ci­o­nal, es guanyà la vida com a direc­tor, i assolí nivells d'excel·lència unànime­ment reco­ne­guts a l'Òpera de Viena després de deu anys de tasca, en què con­vertí la Fil­harmònica en la pri­mera orques­tra del món. D'espe­rit com­plex, refi­nat i culte, es formà tant al con­ser­va­tori com a la uni­ver­si­tat, fins a con­ver­tir-se en un intel·lec­tual pro­fun­da­ment com­promès amb la crisi del canvi de segle. Tur­men­tat com pocs dels seus con­tem­po­ra­nis per la recerca de la veri­tat, amb pul­si­ons místi­ques, lace­ra­ci­ons morals i resig­na­ci­ons pes­si­mis­tes, va veure com –l'un rere l'altre– morien tots els fills que li donà Alma Schind­ler, espe­rit sen­si­ble que intentà com­pren­dre la com­pli­cadíssima per­so­na­li­tat del seu marit. Una per­so­na­li­tat que es dibuixa en aques­tes parau­les seves: “La gran pre­gunta és aquesta: per què vivim? Per què patim? No deu ser tot una broma pesada? Hem de resol­dre tots aquest pro­ble­mes, si és que volem seguir vivint... Sí, encara que sigui per seguir morint!”. Tan sols l'humor negre l'aju­dava a eva­dir-se de les seves inqui­e­tuds i mal­fi­an­ces.

La música de Mah­ler va expe­ri­men­tar una revi­fada extra­or­dinària a final del segle XX. No és estrany. Pocs artis­tes com ell han reflec­tit en la seva música la sen­sació de fini­tud d'un món que s'esva­eix. Mah­ler va morir ara ha fet just cent anys, el 18 de maig de 1911. Tan sols tres anys després escla­tava la pri­mera guerra civil euro­pea del segle XX, que posà fi a l'imperi Aus­tro­hon­garès, que era el món de Mah­ler. No gaire després, amb l'inter­ludi dels anys vint i el pre­ludi dels trenta, la mateixa guerra civil rebrotà el 1939. En arri­bar la pau, el 1945, Europa estava des­truïda i exhausta. La guerra freda i l'ombra impe­rial dels Estats Units per­llongà el miratge un temps. Però era tan sols una apa­rença. Els anys cin­quanta, Europa va cons­ta­tar a Indo­xina i Suez com s'havia esvaït la seva antiga hege­mo­nia mili­tar. I, ara fa qua­tre dies, una crisi econòmica que és con­seqüència, en bona mesura, de l'erosió dels valors que han bas­tit la civi­lit­zació euro­pea accen­tua la decadència d'Occi­dent i enceta el procés de desoc­ci­den­ta­lit­zació. Mol­tes pàgines de Mah­ler expres­sen aquest procés de decadència. Entre elles, la seva setena sim­fo­nia, que ha estat defi­nida com “una obra sarcàstica, des­car­nada, des­con­cer­tant, fantàstica (...), que porta un mis­satge de des­trucció de tots els mis­sat­ges”. Fill d'un temps, músic d'una època.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.