Articles

Vot marroquí

“No s'ha de practicar la intolerància amb l'excusa que els altres són intolerants. Així només es fomenta allò que es menysprea”

L'última reforma cons­ti­tu­ci­o­nal que han votat posi­ti­va­ment els mar­ro­quins pre­veu la pos­si­bi­li­tat que els estran­gers puguin votar en les seves elec­ci­ons locals. La Cons­ti­tució Espa­nyola té un arti­cle idèntic, cosa que sig­ni­fica que, una vegada s'hagin sig­nat els acords cor­res­po­nents entre tots dos països, els estran­gers mar­ro­quins resi­dents a l'Estat espa­nyol podrien votar i concórrer com a can­di­dats també a les elec­ci­ons locals.

La minis­tra d'afers estran­gers, la senyora Tri­ni­dad Jiménez, es feli­cita per aquest fet i vol acce­le­rar els tràmits. Si tot segueix el seu camí, és ben pro­ba­ble que en les pròximes elec­ci­ons muni­ci­pals un total de 600.000 mar­ro­quins –dels 800.000 que hi ha– puguin votar i ser votats. Sabem que en molts muni­ci­pis cata­lans (Roses, Lleida…) i mallor­quins aquest fet podria repre­sen­tar una mudança més o menys con­si­de­ra­ble. Recor­dem que no estem par­lant de votar després d'adqui­rir la naci­o­na­li­tat (per a la qual, en el cas del Mar­roc, calen deu anys de residència entre nosal­tres), sinó de poder votar només amb l'empa­dro­na­ment i la ins­cripció en el cens. La cosa agafa dimen­si­ons curi­o­ses a les ciu­tats (també auto­no­mies) de Ceuta i Meli­lla, on els mar­ro­quins podrien votar en unes con­tra­des de les quals, molt sovint, recla­men la sobi­ra­nia plena.

Pilar Rahola ha dei­xat escrit que lega­lit­zar aquest vot cons­ti­tu­eix una bomba de rellot­ge­ria. Per què? Rahola, que ha estu­diat el tema en un lli­bre recent, ens diu que és dins la comu­ni­tat mar­ro­quina on hi ha més pro­pensió al fana­tisme religiós, on fan pro­se­li­tisme la majo­ria dels imams inte­gris­tes sala­fis­tes, els quals exhi­bei­xen un furor accen­tuat al nos­tre país, ja que fins i tot aques­tes mos­tres d'intran­sigència han estat pro­hi­bi­des al Mar­roc.

Rahola argu­menta que és irres­pon­sa­ble per­me­tre aquest vot, i tot perquè els mem­bres d'aquesta comu­ni­tat sovint fins i tot des­co­nei­xen la nos­tra llen­gua i les nos­tres lleis; no estan inte­grats, afirma, i així es podria donar poder polític a uns líders amb inten­ci­ons poc o gens democràtiques. Què s'ha de fer?

Dema­nem-nos: quina és la solució al fana­tisme religiós? L'aïlla­ment? ¿Es com­bat el fana­tisme religiós amb la negació del vot a nivell local, o més aviat podria ser desit­ja­ble fer explícit un con­flicte que faríem bé de resol­dre com més aviat millor? És ben cert que hi ha un pen­sa­ment càndid que, pot­ser en nom de la cor­recció política, vol veure en l'altre –en el nou­vin­gut, i com més exòtic millor– el por­ta­dor d'uns valors supe­ri­ors que han de ser cele­brats i res­pec­tats sense crítica, però com­ba­tre aquest punt, cor­re­gir aquesta pro­pensió a tole­rar fins i tot les coses menys admis­si­bles –sem­pre que també ser­vei­xin de punta de llança con­tra la soci­e­tat libe­ral–, no sig­ni­fica que s'hagi de caure en l'extrem con­trari, és a dir, en la pràctica de la into­lerància amb bona consciència.

En aquesta reticència a con­ce­dir el vot als mar­ro­quins tro­bem molts tics men­tals que estem can­sats de sen­tir en la retòrica espa­nyo­lista. Espa­nya con­ce­deix drets polítics als cata­lans, però si aquests drets polítics van con­tra els interes­sos d'Espa­nya, després són imme­di­a­ta­ment rega­te­jats i reta­llats. Tots som iguals, però a l'hora de la veri­tat, ja ho sabem, sem­pre n'hi ha que són més iguals que els altres.

Ara topem amb el mateix: es tem que una comu­ni­tat pot posar en perill la democràcia, i el que es fa és lesi­o­nar aquesta mateixa democràcia tot rega­te­jant el dret de vot. La llei: només la llei pot cas­ti­gar les mos­tres de fana­tisme, la intran­sigència i l'abús de poder sobre els altres. A qui li impor­ta­ria, tenir al seu poble un bat­lle d'ori­gen mar­roquí? El que suposo que desit­gem és tenir un alcalde que sigui demòcrata, tole­rant i res­pectuós, que per­meti la igual­tat entre sexes i que faci polítiques pel bé comú, sense afa­vo­rir un credo sobre d'un altre. ¿Està un mar­roquí impe­dit per alguna cir­cumstància per arri­bar a pen­sar i actuar així?

Si aquest bat­lle hipotètic prac­tica la into­lerància, li caurà a sobre tot el pes de les lleis; per això vivim en un país democràtic. La democràcia és el remei con­tra el fana­tisme religiós, no l'exclusió ni el pre­ju­dici. Fixem-nos, també, que es pres­su­posa que els mar­ro­quins només defi­nei­xen la seva iden­ti­tat en funció de la religió, és a dir, que es vol pres­su­po­sar que ser mar­roquí equi­val a ser d'una deter­mi­nada manera i votar en un deter­mi­nat sen­tit. Però si es fa un cop d'ull a l'espec­tre par­la­men­tari del Mar­roc es veurà que els mar­ro­quins voten par­tits de tots els colors: hi ha vint par­tits amb repre­sen­tació al Par­la­ment, de cen­tre­dreta a cen­tre­es­querra, isla­mis­tes de totes les inten­si­tats –els extre­mis­tes en són fora­gi­tats–, libe­rals, eco­lo­gis­tes, comu­nis­tes post­mo­derns, etc.

Quan supo­sem que la iden­ti­tat mar­ro­quina es defi­neix només pel fet religiós, és quan només ens fixem en els imams i no en la plu­ra­li­tat que per força ha d'allot­jar una comu­ni­tat de resi­dents tan àmplia com la mar­ro­quina. Fins i tot con­ce­dint el dret al vot als mar­ro­quins, es podria aju­dar a tren­car aquest equívoc d'iden­ti­tat, ja que per força dins aquesta comu­ni­tat hi ha d'haver un vot plu­ral que aju­da­ria a donar una imatge d'hete­ro­geneïtat i d'iden­ti­tat múlti­ple (com la de qual­se­vol comu­ni­tat humana!).

No s'ha de prac­ti­car la into­lerància amb l'excusa que els altres són into­le­rants. Així només es fomenta allò que es menys­prea. El que s'ha de fer és res­pec­tar les lleis i per­se­guir els infrac­tors. Si cre­iem en les lleis de la democràcia libe­ral, hi hem de jugar fins al final, i no només quan ens interessi o quan no hi hagi res en joc. Si cre­iem que la llei libe­ral —la plu­ra­li­tat, la tolerància— cons­ti­tu­eix el millor sis­tema per viure junts, hem d'estar ben dis­po­sats a posar-ho a prova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.