Articles

l'avui i el punt inicien un

ambiciós projecte de diari unificat, local i global

Avui, la refundació

“Els reptes per a un projecte de refundació conjunta de l'Avui i El Punt són arriscats però potser inevitables i, certament, apassionants”

La història del diari Avui con­densa una bona síntesi de la tran­sició cata­lana des del final de la dic­ta­dura fins a les por­tes de la plena eman­ci­pació naci­o­nal. Avui, la capçalera degana de la premsa en català clou la seva crònica dels trenta-cinc anys d'aquesta tran­sició i pro­posa una refun­dació del seu iti­ne­rari gràcies a la fusió amb una altra capçalera de tra­jectòria sem­blant, El Punt.

L'Avui va gau­dir de bona premsa durant els anys poste­ri­ors al Sant Jordi del 1976, data de la fun­dació, i sem­pre ha exer­cit una certa influència entre les elits cata­la­nes de la política i la cul­tura. De fet, la història d'aquests 35 anys a Cata­lu­nya no es pot escriure sense acu­dir a les pàgines del diari, i en part per haver estat l'únic diari d'abast naci­o­nal en català. Aquest és un mèrit que posa més en evidència la manca de com­promís de les clas­ses diri­gents del país, fet que expli­ca­ria també perquè l'Avui no ha arri­bat a ser allò a què podia aspi­rar des de la fun­dació: el diari trans­ver­sal del cata­la­nisme polític i el diari naci­o­nal català de referència.

Les ope­ra­ci­ons de sal­vació del diari Avui merei­xe­rien una crònica par­ti­cu­lar, des que Con­vergència es cregué que tenia el deure d'asse­gu­rar la con­tinuïtat del diari, a finals dels anys setanta, fins a la recent com­pra per part d'Her­mes Comu­ni­ca­ci­ons. Durant els 23 anys de govern de Jordi Pujol, el diari no pogué des­pren­dre's de la tutela con­ver­gent. Això no treu que alguns dels seus diver­sos direc­tors i molts dels seus peri­o­dis­tes i col·labo­ra­dors no mal­des­sin per fer de l'Avui un diari naci­o­nal català inde­pen­dent. El pri­mer tri­par­tit hagué d'afron­tar el gran dilema: liqui­dar l'Avui o tro­bar nou empre­sari. En trobà dos de sol­vents, sí, però sense interès objec­tiu en un pro­jecte periodístic cata­la­nista: ni el grup Godó ni el grup Lara podien sin­to­nit­zar per raons òbvies amb la tra­jectòria del diari. L'acord de sal­va­ment in extre­mis només podia augu­rar la des­na­tu­ra­lit­zació del diari i la des­a­pa­rició. Gai­rebé ho acon­se­gui­ren.

La com­pra de l'Avui, el novem­bre del 2009, per part del grup gironí Her­mes Comu­ni­ca­ci­ons, edi­tora d'El Punt, era una de les poques sor­ti­des hono­ra­bles de super­vivència. El grup periodístic de Girona havia demos­trat durant trenta anys una gran solvència empre­sa­rial junt amb una idea de país i de peri­o­disme molt pròxima a la que havia ins­pi­rat l'Avui. Allò que pot­ser no van cal­cu­lar prou bé els seus direc­tius va ser la mag­ni­tud de la doble crisi que ja expe­ri­men­tava la premsa: la deri­vada de la digi­ta­lit­zació i dels nous mit­jans en xarxa, que amenaça la super­vivència del paper; i la crisi econòmica mun­dial que s'abra­ona també sobre la premsa en forma de pèrdua de publi­ci­tat i de com­pra­dors. En aques­tes cir­cumstàncies, la com­pra de l'Avui era un gest meri­tori, però teme­rari. Com han mani­fes­tat rei­te­ra­da­ment els direc­tius d'Her­mes al llarg d'aquests vint mesos, la crisi ha estat molt més severa del que podien sos­pi­tar, cosa que els ha obli­gat a reduc­ci­ons dràsti­ques de plan­ti­lla i d'acti­vi­tats fins a la decisió de fusió de les dues capçale­res. Men­tres­tant, i afor­tu­na­da­ment per al català, la com­petència en el mer­cat s'agu­dit­zava amb l'apa­rició del nou diari Ara, i després amb la versió en català de La Van­guar­dia.

Estem, per tant, davant d'una etapa nova en molts sen­tits per a la premsa en català. Els rep­tes per a un pro­jecte de refun­dació con­junta de l'Avui i El Punt són arris­cats però pot­ser ine­vi­ta­bles i, cer­ta­ment, apas­si­o­nants. Si pot resul­tar per a molts de nosal­tres dolorós posar fi a una capçalera com la de l'Avui, volem espe­rar que això sigui en bene­fici d'un nou i ambiciós pro­jecte de diari uni­fi­cat, local i glo­bal, en paper i digi­tal. I en defi­ni­tiva, un pro­jecte de diari capaç de com­pe­tir al mer­cat i d'arri­bar a ser diari català de referència, man­te­nint el seu com­promís inequívoc amb els valors d'un peri­o­disme inde­pen­dent i de qua­li­tat al ser­vei de la llen­gua, de la nació i de les lli­ber­tats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.