Opinió

LA GALERIA

Temps de rebaixes

El govern força una baixada del preu de l'habitatge i n'atenua la sobrevaloració sense que repercuteixi en el venedor

Diuen que qual­se­vol frase breu sobre eco­no­mia és intrínse­ca­ment falsa, i pot­ser no és cap exa­ge­ració. Les por­ta­des de diari que ens han ter­ro­rit­zat aquest mes d'agost i des de fa tres anys són difícils de pair: pri­mer perquè fan por i, segon, perquè no s'ente­nen. Quins són els meca­nis­mes sub­ter­ra­nis que mouen els mer­cats finan­cers? Qui o què diri­geix aquests mis­te­ri­o­sos atacs al deute sobirà que fan que ens hipo­te­quem encara més d'un dia per l'altre? Com és que hem d'estal­viar i alhora con­su­mir perquè no s'aturi encara més la màquina?

L'eco­no­mia sem­bla més pròxima a la metafísica que a les ciències empíriques. Quan­tes expres­si­ons noves hem hagut d'apren­dre, ara que ja ens pensàvem que en sabíem, que ja n'havíem après amb les vaques gras­ses, ara que en cada ciu­tadà s'hi ama­gava un petit eco­no­mista que sabia per­fec­ta­ment quina inversió era l'opor­tuna! “El totxo no baixa mai”, deia tot­hom. Ara, tot­hom diu: “Ja es veia a venir, això”.

La com­ple­xi­tat de la cosa és tanta que el govern, que pri­mer va negar la crisi i va rega­lar 400 euros a tot­hom sense excepció, ara ha deci­dit rebai­xar l'IVA per la com­pra d'un habi­tatge, també sense excepció, tretze mesos després d'apu­jar-lo. La pre­gunta és si a la per­sona que pot assu­mir o que està dis­po­sada a assu­mir una com­pra de 200.000 euros la frena real­ment una diferència de 8.000. El pro­blema de l'habi­tatge (a banda de la sobre­va­lo­ració) és el finançament (els bancs pri­o­rit­zen el finançament a la sor­tida dels seus estocs) i la venda de l'habi­tatge del com­pra­dor, en cas que en tin­gui. Qui accepta un altre habi­tatge com a part del paga­ment? Qui s'arrisca a com­prar abans de ven­dre'l pel seu compte o al revés?

El cas és que el govern força una bai­xada del preu de l'habi­tatge i n'ate­nua la sobre­va­lo­ració sense que reper­cu­teixi en el vene­dor (que en la mei­tat dels casos és un banc) a costa, pre­vi­si­ble­ment, de per­dre ingres­sos en un moment de reta­lla­des i sense tenir en compte ni la situ­ació econòmica del com­pra­dor ni les carac­terísti­ques de l'habi­tatge que es com­pri. És l'estil erràtic d'aquest govern en tota la gestió de la crisi a còpia d'emplas­tres i jocs de mans, però deuen ser ren­di­bles perquè els aspi­rants ja han vol­gut con­tra­res­tar els rèdits que la mesura pugui donar anun­ci­ant-ne la pro­lon­gació durant tot el 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.