Opinió

llegir i Escriure

L'última alegria

Darrerament, les cartes de Julio Manegat traspuaven tristesa i amargor pel silenci que havia anat creixent entorn de la seva obra

Durant les meves vacan­ces de colum­nista s'ha mort, als 89 anys, l'escrip­tor i peri­o­dista Julio Mane­gat. Mal­grat les notòries divergències ideològiques, feia més de cin­quanta anys que érem amics. Vaig pre­sen­tar-lo a Girona com a dra­ma­turg i novel·lista el 1959, poc després d'haver-se edi­tat La ciu­dad ama­ri­lla, fina­lista del premi Pla­neta 1958. Després vam coin­ci­dir com a mem­bres del jurat del Premi de Peri­o­disme Manuel Bon­matí, ens vam tro­bar quan va tenir casa a Sant Gre­gori (Gironès) i ens car­tejàvem –ell en cas­tellà i jo en català– a propòsit d'algun del seus arti­cles publi­cats set­ma­nal­ment al Diari de Girona al llarg de vint-i-dos anys.

El 28 de setem­bre de 2009, en aquest mateix espai d'El Punt, vaig dir que, en la seva novel·la Spa­nish Show, de 1965, havia estat el pri­mer a des­criure literària­ment la trans­for­mació urbanística i humana de la Costa Brava. Va cor­res­pon­dre al meu elogi amb unes rat­lles emo­ci­o­na­des: “Ahora, cuando ni mi fami­lia me recu­erda como escri­tor, estas cosas se agra­de­cen mucho”. Però la història no es va aca­bar aquí, perquè, en una secció memo­rialística de la Revista de Girona vaig repro­duir un llarg i esplèndid frag­ment d'aque­lla novel·la rea­lista i profètica. I l'últim dia de l'any pas­sat, amb lle­tra tre­mo­losa que dei­xava tras­lluir una greu malal­tia, em va agrair que l'hagués tor­nar a recor­dar “en estos tiem­pos de olvido, sobre todo lite­ra­rios”. La seva carta, com l'ante­rior, tras­pu­ava tris­tesa i amar­gor pel silenci que havia anat crei­xent pro­gres­si­va­ment entorn de la seva obra. Tan­ma­teix, s'ho pre­nia amb resig­nació, paciència i una punta d'humor: “¿Sabes? Es curi­oso, pero hasta a mí, que nunca leo mis libros publi­ca­dos, me ha gus­tado la página de mi vieja novela”.

Mane­gat s'aco­mi­a­dava desit­jant-me un 2011 “con un poco de alegría y opti­mismo”. Em queda el dubtós con­sol d'haver-li pro­por­ci­o­nat, amb la repro­ducció d'aquell text, pot­ser l'última ale­gria literària de la seva vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.