Opinió

Eleccions i identitats

Contemplant el mapa la resposta
apareix nítida, en projectar-hi
la situació identitària de Catalunya
i Euskadi i la seva llengua pròpia

El resul­tat dels comi­cis d'aquest mes han cap­gi­rat el quid de la qüestió. Només cal tenir davant el mapa de l'Estat i veure com damunt del blau s'eri­geix potent un poble que s'estén del Piri­neu al Medi­ter­rani i es clou amb un magnífic riu. El poble és Cata­lu­nya. Amb menys volum, però amb brio, als mars del Nord un altre poble se separa de la resta de l'ano­me­nada pell de brau i té el nom d'Euskadi.

De què i qui­nes són les cau­ses d'aquest pano­rama dis­so­nant que omple tertúlies, arti­cles, xer­ra­des? Em sem­bla que cal­dria ini­ciar l'anàlisi al revés. N'hi ha prou a posar damunt d'una taula el mapa estès. Con­tem­plar-lo durant uns ins­tants i la res­posta apa­reix nítida, en pro­jec­tar-hi la situ­ació iden­titària d'aquests pobles i la seva llen­gua pròpia. La com­ple­xi­tat que es deriva de tot ple­gat. Perquè és cert. Som pobles dife­ren­ci­ats de la resta d'un estat que es vol nació única amb un cen­tre centrífug que aspira com un xucla­dor els pobles del seu vol­tant.

Un dis­tin­tiu a l'hora de votar a les Corts espa­nyo­les és el majo­ri­tari sen­ti­ment anti-PP que ens carac­te­ritza si el rela­ci­o­nem amb Espa­nya. ¿Com pot ser d'altra manera si el Par­tit Popu­lar basa els seus decàlegs ideològics en la llen­gua espa­nyola com a única llen­gua vehi­cu­lar de l'Estat espa­nyol (dit Espa­nya), que envia glo­bus sonda sobre la neces­si­tat d'eli­mi­nar les auto­no­mies; que ha posat al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal lleis tan anti­gues i efi­ca­ces –con­si­de­ra­des modèliques per Europa– que, com és el cas de la llei d'immersió lingüística, vul­ne­ren la volun­tat popu­lar mani­fes­tada en l'Esta­tut del 2006; que atia els cata­lans bus­cant-los les pes­si­go­lles en una pre­tesa segre­gació lingüística?

Abo­mi­nant la nos­tra cul­tura mil·lenària i la nos­tra llen­gua no pot pas tenir al seu cos­tat gai­res cata­lans encan­tats de la vida amb un grup polític ene­mic.

Segu­ra­ment si a Cata­lu­nya hi hagués dos grans par­tits com passa a Espa­nya –el PSOE i el PP–, bé prou es guar­da­ria el par­tit d'en Rajoy de dir segons què. Però ima­gi­nar aquesta situ­ació és com ima­gi­nar un món dife­rent. Cata­lu­nya té la gamma de par­tits que té per la com­ple­xi­tat de la seva soci­o­lo­gia: 1) un 50% de per­so­nes de parla cata­lana que sen­ten aquesta llen­gua com a llen­gua pròpia, sense com­pe­tir amb cap altra; 2) un segu­ra­ment 25% de per­so­nes que, per cir­cumstàncies fami­li­ars, domi­nen com a pròpies el català i el cas­tellà –amb més o menys inten­si­tat, com ha estu­diat la soci­o­lingüística–; 3) un altre 25% que són de llen­gua cas­te­llana. No entro en el mul­tiu­ni­vers de llengües que ciu­tats com ara Bar­ce­lona són capa­ces de deglu­tir. Només un par­tit que té clar el tema lingüístic català pot ser el par­tit que cohe­si­oni la cen­tra­li­tat del país. Diran que fins ara, la cen­tra­li­tat, la tenia el PSOE. No hem pen­sat que, segons les estadísti­ques, les coses estan can­vi­ant a favor del català o, si més no, a favor del cos­tu­mari –tan ric–, a favor d'un país que diries que molta gent acaba de des­co­brir? No hem pen­sat que una tarda de juliol un milió i mig de cata­lans vam omplir el cen­tre de la ciu­tat amb el crit d'“inde­pendència”?

Un altre fac­tor que pot fer bai­xar el vot del PSOE és el dels espa­nyols que viuen a Cata­lu­nya i voten en clau espa­nyola, aquesta població vota d'una manera molt sem­blant a Espa­nya. Amb dos par­tits cap­da­van­ters que dei­xen enrere el res­pec­ta­ble PC, si toca votar el PSOE voten el PSOE. Si toca votar el PP, voten el PP. La situ­ació, així i tot, no és pas tan clara. Dar­re­ra­ment, en els sec­tors ter­ri­to­ri­als on el vot PP-PSOE es man­te­nia ferm hi ha pene­trat molt de vot del ven­tall català: CiU, ERC, ICV. Serà pot­ser aquesta la res­posta a la pre­gunta que ens fèiem sobre la per­ti­nença o no a un país –Cata­lu­nya, en aquest cas–?

Tant se val. Sem­pre ens que­darà una incògnita que ens apor­ta­ria prou infor­mació: què vol dir en cada cas el vot en blanc, el vot nul i l'abs­tenció.

Hi ha una bona colla d'aquests vots que tenen cara i ulls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.