Opinió

Autonomia i poder

No ser un estat i no poder actuar com a tal deixa molt poc marge per fer front a un dèficit com l'actual

Els àpats nada­lencs són bons per a fer con­versa. Les llar­gues sobre­tau­les per­me­ten par­lar de mol­tes coses, en un anar i venir d'argu­ments a mesura que cada comen­sal va ficant-hi culle­rada. Nadal i Sant Esteve no són dies per a debats forts. Al con­trari. Fins i tot els pit­jors adver­sa­ris polítics per Nadal no es bara­llen de la mateixa manera si són parents i han de com­par­tir tova­lles. Cal no alte­rar l'har­mo­nia per no inco­mo­dar a la majo­ria dels parents que, en qüesti­ons de política, no són tan radi­cal­ment par­ti­dis­tes com els que en viuen. En fi, que en aquest sen­tit tots els dies hau­rien de ser Nadal. Almenys per a mi. Estic segur que el país ani­ria millor i la política se'n bene­fi­ci­a­ria. I és que quan la gent parla amb tran­quil·litat del que passa al seu vol­tant, d'allò que per­cep i la pre­o­cupa, acos­tuma a ser força rao­na­ble. M'ho expli­cava un bon amic, que és d'ICV, i que té un cunyat que des de fa anys i panys vota CiU. I això que aquest amic meu és una mica com Dr. Jekyll i Mr. Hyde, perquè en públic defensa unes coses que en pri­vat està dis­po­sat a reconèixer que són impos­si­bles. I una d'aques­tes coses que aquest amic meu eco­so­ci­a­lista no defen­sa­ria mai en public –i ja és gros que només ho accepti en pri­vat!– és que cal con­te­nir, tal com li recla­mava el seu cunyat con­ver­gent, la des­pesa pública de la Gene­ra­li­tat si no es vol arri­bar a la fallida total.

Aquest amic meu d'ICV és d'aquells que diuen que el pro­blema del dèficit públic té una solució molt sen­zi­lla: apli­car un impost a les grans for­tu­nes i per­se­guir el frau fis­cal. És una fórmula clàssica de les esquer­res d'arreu del món. No dic que no fos una bona solució en un moment com l'actual, que és excep­ci­o­nal i reque­reix valen­tia, i atès que el frau fis­cal és força ele­vat a Cata­lu­nya. Però una mesura com aquesta té un pro­blema: el grau d'auto­no­mia del país no dota la Gene­ra­li­tat del poder per con­ver­tir en llei una ini­ci­a­tiva com ara apli­car un impost que tan sols pot impo­sar l'Estat. L'Agència Tri­butària de Cata­lu­nya és més que res un ens de gestió dels tri­buts pro­pis de la Gene­ra­li­tat –que no són tants– i també li cor­res­pon, segons les com­petències finan­ce­res fixa­des en el Títol VI de l'Esta­tut, “la gestió, la recap­tació, la liqui­dació i la ins­pecció dels tri­buts esta­tals cedits total­ment, i també aques­tes fun­ci­ons, en la mesura en què s'atri­bu­ei­xin, res­pecte als cedits par­ci­al­ment, d'acord amb el que esta­bleix l'arti­cle 204”. I quan con­sul­tes aquest arti­cle resulta que per des­ple­gar aquesta com­petència s'hau­ria de cons­ti­tuir, en el ter­mini de dos anys, cosa que no s'ha fet encara, un con­sorci, o un ens equi­va­lent, amb par­ti­ci­pació paritària de l'Agència Esta­tal d'Admi­nis­tració Tri­butària i de l'Agència Tri­butària de Cata­lu­nya. Un cop cons­tituït aquest con­sorci, ales­ho­res “es pot trans­for­mar –el con­di­ci­o­nal és a l'ori­gi­nal esta­tu­tari– en l'Admi­nis­tració tri­butària a Cata­lu­nya.” Més enllà de l'argot tècnic, que sem­pre és difícil d'inter­pre­tar, és clar que la per­se­cució del frau fis­cal no és exac­ta­ment una com­petència autonòmica. No ser un estat i no poder actuar com a tal deixa molt poc marge per fer front a un dèficit com l'actual. Tot i que avui dia ja sabem que dis­po­sar d'un estat no garan­teix la inde­pendència (tan sols cal pen­sar en Grècia i fins i tot en Itàlia), la debi­li­tat del poder autonòmic n'agreuja els efec­tes.

Hi ha arti­cu­lis­tes i opi­na­dors que fan com aquest amic meu d'ICV i recla­men ale­gre­ment a la Gene­ra­li­tat unes mesu­res que no es poden pren­dre ni que se'n tingués la intenció. El que no és nor­mal, però, és que polítics amb res­pon­sa­bi­li­tats al Par­la­ment o a les dipu­ta­ci­ons o als ajun­ta­ments s'apun­tin al fes­ti­val de pro­pos­tes ima­ginàries. Pot­ser el que els passa és el que expli­cava el peri­o­dista i pro­fes­sor Marçal Sin­tes (a qui des d'aquí vull feli­ci­tar pel seu nou encàrrec al cap­da­vant del CCCB) en l'arti­cle Reducció del símbol Gene­ra­li­tat (El Periódico, 27/12/11). Sin­tes hi retra­tava molt bé el “vici” català, que es va ence­tar amb Josep Tar­ra­de­llas en el seu exili a Saint-Mar­tin-le-Beau i va con­ti­nuar amb el pre­si­dent Pujol i fins i tot amb els dos pre­si­dents soci­a­lis­tes, de gene­rar la ficció que la Gene­ra­li­tat era una mena d'estat dins l'Estat. El poder dels símbols és molt gran. Ho ha expli­cat, com diu Sin­tes, Wal­ter Lipp­mann, i també Bene­dict Ander­son en un lli­bre magnífic que podem lle­gir en català: Comu­ni­tats ima­gi­na­des. Refle­xi­ons sobre l'ori­gen i la pro­pa­gació del naci­o­na­lisme (Ed. Afers, 2005). La força del sim­bo­lisme –que esdevé un potent soft­power– cohe­si­ona la comu­ni­tat naci­o­nal per suplan­tar les for­mes pri­mi­ti­ves d'asso­ci­ació. El pro­blema és que aquest sim­bo­lisme pot que­dar des­pu­llat per la crua rea­li­tat. És d'això que ens prevé Sin­tes quan escriu que l'acti­tud gasiva de l'Estat i la crisi econòmica poden degra­dar encara més el mite del semi-estat català i pro­vin­ci­a­nit­zar l'auto­go­vern.

La pro­posta de tran­sició naci­o­nal que va fer el pre­si­dent Artur Mas en el debat d'inves­ti­dura d'ara fa un any arrenca, pre­ci­sa­ment, del fracàs del procés esta­tu­tari i de la con­vicció que el cata­la­nisme del segle XXI ja no es podia dedi­car a rege­ne­rar Espa­nya. El cata­la­nisme d'avui dia té l'obli­gació de ges­ti­o­nar la rea­li­tat (i això fins i tot ho saben els d'ICV-EUiA, que en pri­vat fan com el meu amic) per enca­rar la neces­si­tat dels cata­lans de sor­tir de la crisi de la millor manera pos­si­ble, sense mal­me­tre el poder simbòlic de la Gene­ra­li­tat. L'objec­tiu final em sem­bla clar: arri­bar a cons­ti­tuir un estat, de la mateixa manera que hi acce­di­ran els esco­ce­sos, que ens pro­te­geixi i que ens ator­gui el poder de decisió en el con­text de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.