Opinió

La contraportada

El puzle de la mort

La UdG presenta la segona edició del postgrau de medicina forense, en què la quarantena d'inscrits treballarà els protocols d'actuació en catàstrofes

“«De què s'ha mort?» «Quan es va morir?» «Quina edat tenia?» La mort és un puzle, és màgica, un tsu­nami de sen­ti­ments.” Són pre­gun­tes i afir­ma­ci­ons de Narcís Bar­da­let. Amb trenta-tres anys d'experiència, Bar­da­let és un dels direc­tors de la segona edició del post­grau de la Uni­ver­si­tat de Girona (UdG) Medi­cina forense. Iden­ti­fi­cació de cadàvers i actu­ació en grans catàstro­fes, pre­sen­tat ahir al mig­dia a la seu de la Fun­dació de la UdG. Bar­da­let, metge forense i direc­tor de l'Ins­ti­tut de Medi­cina Legal de Cata­lu­nya (IMLC) a Girona, des­taca la feina que suposa la iden­ti­fi­cació d'un cadàver. “No pot ser que hi hagi cadàvers sense iden­ti­fi­car. La ciència no es pot per­me­tre aquest luxe.”

Bar­da­let i el degà de medi­cina de la UdG, Ramon Bru­gada, van dur la veu can­tant en la pre­sen­tació. El curs pas­sat s'hi van apun­tar met­ges foren­ses, odontòlegs, mos­sos d'esqua­dra, secre­ta­ris judi­ci­als, infer­mers, met­ges del ser­vei d'urgències. Aquest any podria pas­sar el mateix. “Tot­hom és impor­tant en la iden­ti­fi­cació d'un cadàver”, va des­ta­car Bru­gada. Bar­da­let va cele­brar que el post­grau es faci a la UdG, “la nos­tra”, i va comen­tar que la ciència no pot viure d'esquena ni a l'huma­nisme ni a la uni­ver­si­tat. “El món científic parla de pro­to­cols i, en les catàstro­fes, n'hi ha d'haver. Si no, seria xauxa”, va asse­nya­lar Bar­da­let, que és pro­fes­sor de cri­mi­no­lo­gia de la UdG.

La codi­rec­tora del post­grau i metge forense de l'IMLC, Anna Hos­pi­tal, i la coor­di­na­dora, María José Adse­rias, doc­tora en odon­to­lo­gia i lli­cen­ci­ada en bio­lo­gia, també van par­ti­ci­par en la pre­sen­tació. Tot­hom va des­ta­car l'alt nivell del pro­fes­so­rat d'un post­grau amb jor­na­des inten­si­ves (els diven­dres a la tarda i els dis­sab­tes, de les 9 del matí a les 9 del ves­pre). La pri­mera edició va incloure un simu­la­cre d'actu­ació en cas d'explosió d'un cotxe bomba, en què supo­sa­da­ment havien mort vuit per­so­nes. El post­grau, que comença el diven­dres 27 de gener i que durarà fins al juny, tindrà una qua­ran­tena de par­ti­ci­pants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.