Opinió

Autonomisme putrefacte

Si alguna virtut té encetar un procés sobiranista és
la d'esbandir tota aquesta brutícia que
ha anat corcant
la societat catalana sota
el règim autonòmic

De vega­des és ine­vi­ta­ble pre­gun­tar-se per què, mal­grat la dis­cri­mi­nació, la injustícia, l'espo­li­ació i les humi­li­a­ci­ons que patim els cata­lans, con­ti­nuem dins un sis­tema polític, una comu­ni­tat autònoma espa­nyola, que només té el suport d'apro­xi­ma­da­ment una quarta part de la població. Una de les res­pos­tes pos­si­bles a aquest inter­ro­gant és que gran part de l'esta­ment polític i de les elits, inclo­ses aque­lles que diuen ads­criure's al cata­la­nisme, han tret tacada del saqueig i de la misèria moral que ha pro­pi­ciat l'auto­no­misme durant les dar­re­res dècades.

Aques­tes set­ma­nes, mal­grat l'enco­bri­ment de la majo­ria de mit­jans de comu­ni­cació, ha escla­tat a Reus un cas emblemàtic d'aques­tes irre­gu­la­ri­tats que evi­den­cien l'alt grau de putre­facció d'alguns sec­tors de les clas­ses diri­gents i que afec­ten amb caràcter trans­ver­sal diver­ses for­ma­ci­ons polítiques. Em refe­reixo a l'opaca gestió duta a terme per Josep Prat Domènech, fins fa pocs dies direc­tor gene­ral del con­glo­me­rat d'empre­ses públi­ques de Reus, Innova, el qual, a més d'exer­cir aquest càrrec, també era vice­pre­si­dent del grup sani­tari pri­vat USP Hos­pi­tals i pre­si­dent de l'Ins­ti­tut Català de la Salut. Prat és un dels arqui­tec­tes de la reforma sanitària, una de les prin­ci­pals ini­ci­a­ti­ves polítiques impul­sa­des pel govern d'Artur Mas.

El cas Prat, doncs, per bé que a pri­mer cop d'ull sem­bla que només tin­gui una rellevància local, adqui­reix una inne­ga­ble trans­cendència naci­o­nal perquè té relació amb el procés de des­ar­ti­cu­lació de la sani­tat i perquè evi­den­cia la impli­cació de diver­sos actors polítics més interes­sats a arra­par-se als pri­vi­le­gis del sis­tema que a plan­te­jar un pro­jecte trans­for­ma­dor de ser­vei a la ciu­ta­da­nia. En efecte, Prat havia actuat amb la cober­tura política tant de CiU, durant la seva època de direc­tor gene­ral del Ser­vei Català de la Salut (1998-2003) i en la seva par­ti­ci­pació actual en la reforma del sis­tema sani­tari, com del PSC, ja que va ser col·locat al cap­da­vant d'Innova en època de l'alcalde soci­a­lista de Reus, Lluís Miquel Pérez, i ha man­tin­gut la seva posició només fins fa unes set­ma­nes, amb l'alcalde con­ver­gent Car­les Pelli­cer. Cal dir que les con­seqüències de la gestió de Prat al cap­da­vant d'Innova també són impu­ta­bles a regi­dors de Reus d'altres par­tits que havien donat suport a les ini­ci­a­ti­ves escan­da­lo­sa­ment defi­citàries d'aquest hòlding públic en l'ante­rior man­dat, com va suc­ceir amb els repre­sen­tants al con­sis­tori d'ICV i d'ERC, par­tit que va acon­se­guir col·locar per­so­nal de con­fiança en les empre­ses que inte­gra­ven el con­glo­me­rat d'ens públics depen­dents de l'esmen­tat ajun­ta­ment.

Mal­grat els indi­cis de mal­ver­sació, d'incom­pa­ti­bi­li­tats i d'abús de poder que envol­ta­ven aquesta xarxa d'interes­sos cre­ada a Reus (amb rami­fi­ca­ci­ons ter­ri­to­ri­als més àmplies en el sec­tor de la sani­tat), la capa­ci­tat del feno­men per esquit­xar per­so­nal polític de totes les pro­cedències va for­jar un pacte de silenci mediàtic sobre la figura de Prat que, és de justícia dir-ho, només ha estat esquer­dat pels arti­cles d'Alfons Quintà al Diari de Girona i per l'apa­rició de nous actors polítics, com el regi­dor de la CUP a Reus, David Vidal, que va inter­po­sar la denúncia con­tra Prat davant la fis­ca­lia de l'Audi­en­cia Naci­o­nal. Que la presència de Prat al cap­da­vant d'Innova estava tenyida d'ombres ja ho sug­ge­reix el fet que el gest de la CUP davant la justícia hagi moti­vat la dimissió del per­so­natge de la direcció gene­ral del hòlding públic i de la vice­pre­sidència del grup sani­tari pri­vat USP Hos­pi­tals (es manté, però, en la pre­sidència de l'ICS). La denúncia també ha pro­vo­cat la reve­lació del sou de Prat només com a factòtum d'Innova (un secret fins ara més ben pro­te­git que la retri­bució del rei): 280.000 euros anu­als, això sense comp­tar-hi d'altres con­cep­tes que Prat s'embut­xa­cava en les seves dub­to­sa­ment com­pa­ti­bles acti­vi­tats en el sec­tor pri­vat.

No deixa de cons­ter­nar com­pa­rar els pro­ble­mes de finançament que asset­gen la sani­tat púbica cata­lana men­tre els tecnòcra­tes que han sabut moure's durant tants anys sota la pro­tecció de la casta política han per­ce­but aques­tes retri­bu­ci­ons esgar­ri­fo­ses. Com és sabut, un cop va escla­tar la notícia a través de la denúncia a la fis­ca­lia, alguns mit­jans més (com ara El Punt Avui) han seguit la qüestió, però la mor­dassa encara se cenyeix sobre d'altres tute­lats pels poders fàctics que no tenen cap interès que s'alte­rin les estan­ca­des i fètides aigües de l'oasi català.

El cas Prat, tot espe­rant allò que pugui deci­dir la fis­ca­lia, manté força ana­lo­gies amb d'altres pràcti­ques tèrbo­les que han afec­tat bona part de l'espec­tre dels ges­tors de l'auto­no­misme. El patró és sem­blant: per­so­natge into­ca­ble al qual retia vas­sa­llatge el per­so­nal polític fos del par­tit que fos, cor­rup­te­les en l'admi­nis­tració de béns públics, silenci mediàtic i després, quan algú des­tapa el forat negre, des­es­pe­ració entre els còmpli­ces de la mal­ver­sació per fre­nar l'ona expan­siva. Podem citar el cas Millet, però també ens podem refe­rir al cas denun­ciat per Soli­da­ri­tat Cata­lana (un altre nou actor en l'esce­nari català, per cert) de les retri­bu­ci­ons de la Dipu­tació de Bar­ce­lona a càrrecs ces­sats, les ano­me­na­des mot­xi­lles, una infor­mació que l'actual pre­si­dent de la Dipu­tació, Sal­va­dor Esteve, de CiU, con­ti­nua qua­li­fi­cant de “secreta” i que demos­tra que el traspàs de poders d'una ins­ti­tució con­tro­lada abans pel tri­par­tit i ara per CiU-PP no ha sig­ni­fi­cat res pel que fa a la trans­parència.

Si alguna vir­tut té ence­tar un procés sobi­ra­nista és la d'esban­dir tota aquesta brutícia que ha anat cor­cant la soci­e­tat cata­lana sota el règim autonòmic. Un canvi que, pro­ba­ble­ment, només podrà ser acti­vat per aquells que no han par­ti­ci­pat del vell ordre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.