Opinió

opinió

S'ha aixecat la veda

Per què el poble ha de mantenir la perversa vida familiar dels reis?

A les ciu­tats pas­sen des­a­per­ce­bu­des mol­tes coses de la vida diària que tenen a veure amb les rela­ci­ons huma­nes, per exem­ple la vida en comu­ni­tat, els cos­tums locals, les rela­ci­ons més enllà de les famílies, en el tre­ball i en les asso­ci­a­ci­ons cíviques, les afi­ci­ons, la pràctica dels esports o el veïnatge. Hom es tanca a casa i la tele­visió subs­ti­tu­eix –mala­ment, és clar– bona part d'aque­lles rela­ci­ons, afi­ci­ons, amis­tats i altres acci­ons que aju­da­ven a pas­sar la vida. Aquest llarg paràgraf que retira un xic a sermó tot ple­gat és per dir que la veda, en un poble, és per­ce­buda. En una ciu­tat, veda té poc sig­ni­fi­cat i segur que per a molts és una paraula sense sen­tit. S'ha d'acla­rir que veda és el temps durant el qual està pro­hi­bit de caçar, de pes­car o de pas­tu­rar. Així de sen­zill!

Quan Franco va veure que coro­nar-se rei ell mateix era massa fort, sortí amb quel­com amb què s'atre­via: ins­tau­rar la dis­per­sada monar­quia, des­ter­rada per les dues repúbli­ques i els brots de democràcia que havien ini­ciat la con­questa dels cors dels espa­nyols. És recor­dat el tea­tre que enginyà els anys de cul­tiu del reiet i la paciència infi­nita –per nas­sos– del que s'hau­ria de coro­nar. Rodejà el procés d'una veda total. Ningú s'atreví a fer mai ni la més petita crítica de l'afer o de les per­so­nes. O s'escri­vien llo­an­ces sense iro­nia, o es callava. Des­tro­nada la dic­ta­dura i ins­tau­rada la democràcia, havia variat ben poc el pro­ce­di­ment. Algun acu­dit i escrits amb més ganes de dir que en rea­li­tat de fer havien estat tot el que s'havia sen­tit, lle­git o vist. Seguia la mitja veda.

Vet ací que fa uns mesos l'actu­ació d'un dels gen­dres –l'altre s'ha fos– ha aixe­cat un munt de pols i ha moti­vat els mit­jans de comu­ni­cació al crit de: “S'ha aca­bat la veda!” A la vegada, hi ha algu­nes ins­ti­tu­ci­ons que sen­ten debi­li­tat per la monar­quia i s'hi arri­men com un pegat anti­ta­bac a l'anca. Lle­giu-hi la immar­ces­ci­ble fun­dació prin­ci­pesca giro­nina. El Congrés, que és l'altar major de la democràcia, diver­ses vega­des a l'any en dies asse­nya­lats exalta, dóna corda i fa mane­tes amb aquesta cosa tan anti­de­mocràtica com és la ino­pe­rant, cadu­cada i inser­vi­ble monar­quia borbònica, here­ditària, sense missió, meta, fina­li­tat, tasca o bé res­pon­sa­bi­li­tat, fruit del tes­ta­ment enve­ri­nat, maqui­nat pel dic­ta­dor amb deli­ris de gran­de­ses, auto­e­ri­git sal­va­dor de la pàtria. “Una, grande y libre”, adju­di­cant-li un premi de qua­ranta anys de dic­ta­dura i repe­tint allò de “¡Ni un hogar sin lum­bre, ni una casa sin pan!”, men­tre l'Espa­nya de la post­guerra moria de gana.

Per què el poble ha de man­te­nir esplèndi­da­ment la seva pri­vi­le­gi­ada i cada vegada més per­versa vida fami­liar? Ben rela­ci­o­nats amb molts països d'arreu del con­ti­nent, fruit dels seus cos­to­sos i inútils viat­ges, per què no es bus­quen feina tots en un paquet, gen­dre inclòs? No s'han pas de des­ter­rar segons l'antic cos­tum. Que se'n vagin en pau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.