Opinió

opinió

Era tan maco!

Tan maco que era i cap de nosal­tres ho tor­narà a viure. La vida ale­gre de les cinc últi­mes dècades del segle XX va ser una explosió dels pobles àvids de pau que, en poc temps, trans­for­ma­ren la indústria, apli­ca­ren l'electrònica arreu, tec­ni­fi­ca­ren l'agri­cul­tura, produïren a nivells impen­sats i asso­li­ren el món per mer­cat. Països com ara Ale­ma­nya i Rússia, Angla­terra i França, cas­ti­gats per la Segona Guerra Mun­dial, s'afe­gi­ren a la resta. Havia nas­cut una revo­lució pacífica. Es puja­ren més esca­lons del progrés que en els dos segles pas­sats. La resta de països de l'est d'Europa, ini­ci­a­ren len­ta­ment la recu­pe­ració.

Els nego­cis més rars fun­ci­o­na­ven prou bé. La ima­gi­nació trans­for­mada en empresa, amb poques excep­ci­ons, era fac­ti­ble i ren­ta­ble. La banca explotà i el diner començà a volar com les fulles seques. A Cata­lu­nya, gai­rebé tot­hom era ric ben entès. No pas ric de milers de mili­ons, els quals, a par­tir d'una xifra per gau­dir-los, no ser­vei­xen de res. Mai en la història dels pobles hi havia hagut tan poca diferència entre les clas­ses soci­als. De fet s'obli­da­ren i sols qua­tre aristòcra­tes senils volien viure a part.

Com fre­nar les clas­ses mit­jana i tre­ba­lla­dora for­mada i edu­cada? A l'avió, en un res­tau­rant de nivell o com­prant l'últim crit de la moda a Bar­ce­lona, hom podia tro­bar-hi la filla de la car­nis­sera o el matri­moni del pis de sota: ell és paleta. El crèdit, paraula màgica, ho envaí tot. “Només volen 15 mili­ons per a la com­pra del pis? Facin 25 i els bai­xa­rem mig punt!”, deia un d'una caixa. “Vols fer unes naus de llo­guer en un ter­reny teu a Sant Gre­gori? Cap pro­blema. Amb 150 o 200 mili­ons per començar en fareu prou?” L'inver­sor es pixava. “Res d'ava­la­dor. Essent teu el ter­reny, n'hi ha de sobres! Porta l'escrip­tura.” Amb les naus a mig fer, el pro­mo­tor ava­lava la nena que volia com­prar una boti­gueta. Amb aquesta encara sense obrir, la nena garan­tia una amiga que es casava i volia un cotxe. Així es fabri­ca­ven rics. Els de veri­tat garan­tien mit­jos rics i aquests, els amics. Amb els grans nego­cis pas­sava el mateix, amb xifres més grans. “Josep, sé del cert que amb l'ope­ració que et vaig dir”, feia un apo­de­rat, “hi entra en (un de molt gros). Si cal, ven pro­pi­e­tat i com­pra paper: hi haurà pastís!” Un pre­si­dent d'enti­tat de crèdit: “Oye, majo, los ame­ri­ca­nos vie­nen fuer­tes. En un año qui­e­ren fabri­car automóviles. Ya somos su banco. Ponte dis­cre­ta­mente a com­prar nues­tras acci­o­nes. Al anun­ciar la ope­ración subirán un cojón. A medias como siem­pre. Man­daré un pagaré tan grande como pueda. ¡Un abrazo para ti y Chelo!” D'això en deien los nego­cios. A Sin­ga­pur, Honk Kong, París, Lon­dres i Nova York, en un altre nivell, tenien l'olla de les unces d'or. No podia durar. El crèdit cent vega­des supe­rior al patri­moni que el recol­zava era com una torre dels cas­te­llers: no es comprèn com s'aguanta. De sobte a l'enxa­neta li agafà por i la pinya i els dosos no pogue­ren resis­tir: la torre va fer lle­nya. Al caos ha seguit la rea­li­tat i passa, però, que aquesta ha tor­nat manca, coixa i guerxa. És irre­co­nei­xi­ble! Adéu, vacan­ces a les Mal­vi­nes! Cace­res a les Cas­te­lles! Dinars de nego­cis al Via Venetto o Ca l'Isi­dre. Estre­nes de revis­tes a Lon­dres! Nits d'òpera al Liceu! Bou­ti­ques de moda a Bar­ce­lona i París! Esquia­des a Suïssa! Pes­que­res de salmó a Alaska! Caviar de Beluga a 265 € els 50 grams! Adéu, cran­ques del Car­ba­lleira, adéu! No us obli­da­rem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.