Opinió

Nous aires d'Amèrica

La retòrica antiestatista és vigent en la majoria de debats i tertúlies, tant als Estats Units
com al Tea Party europeu

Tinc en una mà el nou lli­bre de l'expre­si­dent nord-ame­ricà Bill Clin­ton –en tra­ducció fran­cesa-, i a l'altra mà una acre­di­tació per anar a escol­tar el nou disc de Bruce Springs­teen a un hotel de París amb el mateix Boss comen­tant les seves noves cançons a un gra­pat de peri­o­dis­tes. Em sento molt afor­tu­nat i friso per escol­tar el disc sen­cer. El pri­mer sin­gle de Springs­teen és una decla­ració de prin­ci­pis en temps de crisi: We take care of our own (Ens cui­dem de nosal­tres matei­xos). Les imat­ges del vide­o­clip amb gent tre­ba­lla­dora als car­rers, de totes les edats i con­di­ci­ons, dis­po­sats a aju­dar-se i a plan­tar cara, són una ale­nada d'aire fresc davant l'onada d'indi­vi­du­a­lisme que ens ofega. Igual­ment, el títol del lli­bre de Clin­ton és també una invi­tació a l'opti­misme: Back to work (Posem-nos a tre­ba­llar un altre cop). És la pri­mera per­sona del plu­ral la que ens interessa dels seus adver­ti­ments. Avui, Clin­ton repre­senta per a molts ame­ri­cans els temps en què vivien millor. Hi havia menys atur, la inflació estava con­tro­lada i el dèficit pres­su­pos­tari no només estava sota con­trol, sinó que va arri­bar al superàvit. Bill Clin­ton, ara, rei­vin­dica la seva filo­so­fia política del pas­sat i pro­posa un futur millor. Després de trenta anys de libe­ra­lisme econòmic i de tants dis­cur­sos con­tra l'estat i l'admi­nis­tració, Clin­ton diu que el futur serà millor si hi ha un sec­tor públic fort que tre­ba­lla donant la mà a un sec­tor pri­vat també fort. Quan les tesis de Mar­ga­ret Thatc­her (rei­vin­di­cada ara fins i tot al cinema en un retrat tan super­fi­cial com indul­gent) i del Tea Party domi­nen l'opinió pública dels Estats Units i Europa, Clin­ton té una alter­na­tiva: “La ide­o­lo­gia anti­sec­tor públic ens cega.” I es fixa en l'exem­ple ale­many per recor­dar que “els països que millor se'n sur­ten al segle XXI són els que com­bi­nen una eco­no­mia sòlida amb un estat fort i eficaç”. Sense dei­xar cap dubte que la inde­pendència dels Estats depèn de no endeu­tar-se i tenir uns comp­tes sane­jats, Clin­ton des­taca la coo­pe­ració públic-pri­vat en la inversió en noves ener­gies: “Ale­ma­nya, on el sol bri­lla tan poc com a Lon­dres, ha pas­sat per davant dels Estats Units i s'ha con­ver­tit en el pri­mer pro­duc­tor i usu­ari de cèl·lules foto­vol­tai­ques. Com? Gràcies a sub­ven­ci­ons i a objec­tius defi­nits per l'admi­nis­tració. Fins i tot des­comp­tant el cost de les sub­ven­ci­ons, Ale­ma­nya ha acon­se­guit crear 300.000 nous llocs de tre­ball en aquest sec­tor.”

Clin­ton també parla de l'èxit dels dra­gons asiàtics, sobre­tot la Xina, per extreure'n una lliçó: no és el mer­cat sol, sinó un bon par­te­na­riat públic-pri­vat el que explica el seu èxit. “Volem un país on puguem tre­ba­llar tots junts per fer reviure el somni ame­ricà i recons­truir la nos­tra classe mit­jana?”. I és a la classe mit­jana que també es refe­reix Springs­teen quan es pre­gunta Whe­re­ver this flag's flown (On ha anat a parar aquesta ban­dera?). Aquí tenim una font d'ins­pi­ració per als nos­tres polítics euro­peus. Quan de les boques de Merkel, Sarkozy i Came­ron només sur­ten parau­les de sacri­fici i dolor. Quan Papa­di­mos, Monti i Rajoy només ofe­rei­xen plans de reta­lla­des i cap camí de sor­tida de la crisi. La millor senya­lit­zació ens arriba dels Estats Units. Amèrica surt al res­cat, amb Obama com a únic cap de govern amb un dis­curs pro­gres­sista homo­lo­ga­ble a casa nos­tra. Perquè durant trenta anys alguns soci­al­demòcra­tes han gua­nyat elec­ci­ons, però la bata­lla de les idees la van gua­nyar als anys vui­tanta Thatc­her i Rea­gan. La seva retòrica anti­es­ta­tista segueix vigent en la majo­ria de debats i tertúlies, tenyida d'un dis­curs lli­ber­tari i indi­vi­du­a­lista espe­ci­al­ment agreu­jat als Estats Units i també en el Tea Party euro­peu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.