Opinió

A tocar de la cruïlla

L'economització
pura de la vida
debilita
les estructures, democràtiques i públiques

Un dels pen­sa­dors que il·lumi­nen amb bri­llan­tor la situ­ació de crisi actual és el sociòleg, espe­ci­a­lista en antro­po­lo­gia econòmica, Karl Pola­nyi. Nas­cut a Viena l'any 1886, la seva for­mació va cen­trar-se en filo­so­fia i dret, dues bran­ques del saber fona­men­tals a l'hora de tenir un cri­teri clar sobre quin paper ha de tenir l'eco­no­mia en una soci­e­tat moderna. En obres com ara El sus­tento del hom­bre i Comer­cio y mer­cado en los impe­rios anti­guos, l'autor defensa la neces­si­tat d'una eco­no­mia ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zada. A grans trets ve a dir-nos que una de les con­seqüències de més de dos segles de libe­ra­lisme econòmic ha estat la “inde­pendència” de l'eco­no­mia de l'entra­mat ins­ti­tu­ci­o­nal, fet que hau­ria rele­gat la cosa política a un plànol rela­tiu. En aquest sen­tit, Pola­nyi rei­vin­dica el paper d'aquesta com a essen­cial a l'hora d'assu­mir el desen­vo­lu­pa­ment efec­tiu del sis­tema mer­can­til capi­ta­lista. De fet, els mer­cats van poder créixer i expan­dir-se gràcies a –i no a pesar de– una intensa política de regu­lació.

Cal dir que Pola­nyi anti­cipà l'actual crisi obser­vant la seva època –en fallida per la Gran Depressió– i en fa una anàlisi mig segle abans. En tot cas, una intuïció que topa de cara amb una Europa que ha cen­trat tot el seu esforç en el dogma de la reducció del dèficit. Ras i curt: després dels cants de sirena sobre la “refun­dació del capi­ta­lisme”, ara per ara, Europa i el món anglo­saxó –els Estats Units i la Gran Bre­ta­nya– se sot­me­ten com mai abans als mer­cats i llurs dictàmens. Tenim, doncs, la for­ta­lesa del diner en directa opo­sició a la ins­ti­tu­ci­o­na­li­tat democràtica, greu­ment ferida.

De manera crua un dels grans defen­sors de la idea d'Europa, George Stei­ner, ho explica així: “Fa vint anys els meus estu­di­ants volien dedi­car-se a la política i a la inves­ti­gació. Avui, però, les elits bus­quen el diner que tot ho com­pra.” Tan sols cal fer una ullada al paper de les huma­ni­tats després de Bolo­nya. Per tant, aquesta és una crisi de valors. I és que ningú qüesti­ona el man­tra que cal equi­li­brar els comp­tes públics a cop d'aus­te­ri­tat, això sense intro­duir abso­lu­ta­ment cap reforma subs­tan­cial en el model econòmic vigent.

Cal, doncs, rees­truc­tu­rar a fons el sis­tema. I això no serà pos­si­ble sense que la política deixi de creure en la famosa “mà invi­si­ble” d'Adam Smith –tan sovint malin­ter­pre­tat– per la qual, en un model teòric de com­petència per­fecta, l'eco­no­mia troba tota sola llur equi­li­bri intern. Cosa que Pola­nyi denun­cia i que s'ha pogut des­men­tir a bas­ta­ment en els dar­rers anys. Pre­ci­sa­ment –històrica­ment no és el pri­mer cop– perquè les ins­ti­tu­ci­ons polítiques s'han vist forçades a inter­ve­nir per res­ca­tar les ins­ti­tu­ci­ons finan­ce­res. De fet, si una cosa s'ha de recu­pe­rar és la política com a eina per a una fina­li­tat justa. Com? De cap manera cre­ant un mons­tre anti­de­mocràtic com el Grup de Frank­furt, ni tam­poc con­so­li­dant grups eli­tis­tes com el Club Bil­der­berg.

Retorno a Pola­nyi, en tant que l'aspecte ins­ti­tu­ci­o­nal resulta bàsic en l'eco­no­mia. I que aquesta no pot fun­ci­o­nar al marge de la rea­li­tat social. Tal com creia el pen­sa­dor vienès, “reduir l'esfera del gènere econòmic als fenòmens del mer­cat és esbor­rar de l'escena la major part de la història de l'home”. I és que obli­dar la dimensió social de l'eco­no­mia –i un exem­ple d'aital oblit el tro­bem en l'habi­tatge com a objecte d'espe­cu­lació sal­vatge– resulta con­tra­pro­du­ent, atès que l'eco­no­mit­zació pura de la vida debi­lita les estruc­tu­res, democràtiques i públi­ques, fins al punt que ara mateix Europa viu ins­tal·lada en la seva par­ti­cu­lar cruïlla: mer­cats i tec­nocràcia ver­sus ins­ti­tu­ci­ons i govern del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.