Opinió

EL TEMPS QUE FUIG

Punt i coma

Les coses s'han de fer una mica ben fetes, i escriure també

En un prin­cipi era el Verb. I el Verb es mani­fes­tava a través de la paraula par­lada i escrita. La llen­gua oral i l'escrip­tura tenien canals, regles i usos dife­rents. Les carac­terísti­ques de l'ora­li­tat eren l'espon­taneïtat, la imme­di­a­tesa, la infor­ma­li­tat, sovint la incor­recció. Les de l'escrip­tura eren la reflexió, la for­ma­li­tat, la distància. Tot això va anar d'aquesta manera –com Déu mana– des dels orígens dels temps fins al nai­xe­ment del cor­reu electrònic. Aquí es va espi­fiar tot.

Pot­ser sou dels qui rebeu, escri­viu i res­po­neu molts cor­reus cada dia. Els cor­reus s'ali­men­ten els uns als altres: com més n'entren, més en sur­ten; com més n'escrius, més en reps. Hi ha la idea, que és una ser­vi­tud nefasta, que el cor­reu s'ha de con­tes­tar de pressa. Que tot el que reps per cor­reu és urgent. Els cor­reus cre­men a la pan­ta­lla i te'ls has de treure de sobre. Un cor­reu d'ahir per con­tes­tar és una taca a l'expe­di­ent pro­fes­si­o­nal. O sigui que, efi­ci­ents com som, ens posem a con­tes­tar i escriure cor­reus a tota pas­ti­lla. A raig: sense pen­sar, sense relle­gir, sense cor­re­gir. Enviem els cor­reus amb fal­tes. Amb fra­res. No s'entén el que volem dir. Escri­vim amb un coet al cul, fem els cor­reus com els bur­ros els pets i ZAZ! pre­nem la tecla enviar. I ales­ho­res ja no hi ha res a fer.

Pot­ser no cal guar­dar els cor­reus al calaix uns quants mesos, com s'ha de fer amb les novel·les: no seria pro­duc­tiu. Però dos o tres minuts... Els minuts que tar­des a relle­gir el que has escrit, a cor­re­gir l'orto­gra­fia (amb el cor­rec­tor!), a cons­truir i a orde­nar bé les fra­ses, i a posar-hi algun signe de pun­tu­ació. No dic pas un punt i coma, que això ja és per nota, dic una sen­zi­lla coma aquí, una coma allà, un punt al mig...

Mes­tre Fabra, que segur que s'ho mira des de dalt, ho agrai­ria molt. Perquè les coses s'han de fer una mica ben fetes, i escriure també. La meva iaia, quan érem petits, sem­pre ens ho deia: “Mai­nada, feu-ho bé, que mala­ment ja hi surt!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.