Opinió

El greuge incessant

L'invent d'aquest
rescat amb els ingressos generats a les autopistes de Catalunya afegeix
un greuge a una manera d'entendre l'articulació de l'Estat que
és irracional i que penalitza els territoris més dinàmics

Durant molts anys la geo­gra­fia d'Espa­nya mar­cava una deli­mi­tació clara entre una part del ter­ri­tori sotmès a un règim d'auto­pis­tes de peatge i una altra part del ter­ri­tori total­ment, o gai­rebé, lliure d'auto­pis­tes de peatge i far­cit d'auto­vies finançades gene­ro­sa­ment amb fons euro­peus o amb els pres­su­pos­tos gene­rals de l'Estat. L'Espa­nya de peatge es con­cen­trava sobre­tot a Cata­lu­nya i s'este­nia cap al País Valencià pel cor­re­dor del Medi­ter­rani i cap al País Basc a través d'Aragó, la Rioja i Navarra en el cor­re­dor de l'Ebre. Aquesta geo­gra­fia de traç grui­xut i imper­fecte es va modi­fi­car fa uns anys quan l'Estat va deci­dir que havia arri­bat l'hora de com­ple­tar tot el sis­tema radial de Madrid amb una nova corona d'auto­pis­tes, en aquest cas de peatge.

Ara resulta que l'expe­ri­ment de les auto­pis­tes de peatge a l'àrea metro­po­li­tana de Madrid ha estat un gran fracàs i que no ha estat sufi­ci­ent la pro­visió que va fer el govern d'aten­dre direc­ta­ment, amb recur­sos pro­pis, el preu de les expro­pi­a­ci­ons per tal d'alleu­jar la càrrega dels con­ces­si­o­na­ris i asse­gu­rar, així, l'ano­me­nat equi­li­bri de la con­cessió.

El risc de fallida de tot aqueST sis­tema con­ces­si­o­nal metro­po­lità, fruit d'un error de càlcul i d'una ambició ter­ri­to­rial des­me­su­rada, s'ha fet del tot evi­dent. I davant d'aquest risc alguna veu auto­rit­zada ha aven­tu­rat l'ocurrència de con­si­de­rar el sis­tema d'auto­pis­tes en con­cessió per part de l'Estat un sis­tema de vasos comu­ni­cants, inter­de­pen­dent, que es com­pensi i que expressi d'una nova manera l'abús sis­temàtic de car­re­gar sobre els sec­tors més dinàmics i els ter­ri­to­ris més actius i pro­duc­tius la càrrega finan­cera del fracàs dels altres. Atès que el con­ces­si­o­nari és el mateix bus­quem a Cata­lu­nya, amb l'allar­ga­ment dels peat­ges de l'AP7, el meca­nisme de com­pen­sació de les pèrdues gene­ra­des per les noves con­ces­si­ons. Una nova manera de dre­nar recur­sos dels usu­a­ris de Cata­lu­nya cap a infra­es­truc­tu­res fetes i mal plan­te­ja­des fora del ter­ri­tori de Cata­lu­nya.

Con­fesso que sóc par­ti­dari dels peat­ges. Que sóc par­ti­dari del paga­ment per ús de les infra­es­truc­tu­res i que sóc un radi­cal par­ti­dari d'esten­dre al trans­port de tot Espa­nya el meca­nisme de l'euro­vi­nyeta. Sóc dels que cre­uen que quan l'any 2021 aca­bin les con­ces­si­ons de les auto­pis­tes de Cata­lu­nya, la majo­ria, tant si són de l'Estat com si són de la Gene­ra­li­tat, caldrà crear, com ja s'ha fet al País Basc, una soci­e­tat que exploti i man­tin­gui aques­tes auto­pis­tes amb un nou sis­tema de peat­ges que n'asse­guri la via­bi­li­tat per­ma­nent.

Vull recor­dar també que quan la insistència del govern de Cata­lu­nya i la plena dis­po­sició d'Aber­tis i Acesa van per­me­tre la sig­na­tura del con­veni que havia d'asse­gu­rar l'ampli­ació de l'AP7 a tres car­rils, des de Maçanet fins a la fron­tera fran­cesa i des de Mar­to­rell fins a Tar­ra­gona, amb eli­mi­nació dels peat­ges tron­cals i amb qua­tre car­rils per banda a la cir­cum­val·lació de Girona, la base de l'acord va ser el còmput dels trànsits i un compte final en aca­bar-se la con­cessió. Si s'havien satis­fet les pre­vi­si­ons, la inversió anava direc­ta­ment a compte dels majors trànsits i si aquests havien que­dat per sota de les pre­vi­si­ons s'havia de fer una liqui­dació al con­ces­si­o­nari. De moment l'obra és ja una rea­li­tat gai­rebé aca­bada, potent, capaç de gene­rar acti­vi­tat, fluïdesa i segu­re­tat. Però pesa sobre el con­junt de l'AP7 la hipo­teca d'una liqui­dació final quan toqui. Vam defen­sar aquest model per aca­bar d'una vegada amb l'endar­re­ri­ment històric, amb les cues en els dobles avançaments dels cami­ons i per crear un cor­re­dor potent en la tran­sició entre Cata­lu­nya i França. I ho vam fer con­vençuts que es tan­cava defi­ni­ti­va­ment un plet històric. El con­tra­sen­tit que Cata­lu­nya, que s'havia anti­ci­pat en la xarxa d'auto­pis­tes, patia la doble pena­lit­zació de l'anti­ci­pació. Seguir pagant i no tenir, com es demos­tra cla­mo­ro­sa­ment amb el tema de l'N-II, les inver­si­ons ade­qua­des dels pres­su­pos­tos gene­rals de l'Estat que eren des­vi­a­des gene­ro­sa­ment cap a ter­ri­to­ris teòrica­ment més neces­si­tats i menys ser­vits. Pagar per tenir a temps i seguir pagant pel fet de no tenir alter­na­tiva. Vet aquí un meca­nisme que recla­mava posar el punt i final a diver­ses dècades de greuge com­pa­ra­tiu entre l'Espa­nya de peatge i l'Espa­nya lliure de peatge que, en certa manera, recor­dava els mapes de les clas­ses de geo­gra­fia del bat­xi­lle­rat que ens feien dis­tin­gir entre l'España seca i l'España húmeda.

Ara l'invent d'aquest res­cat amb els ingres­sos gene­rats a les auto­pis­tes de Cata­lu­nya afe­geix un greuge a una manera d'enten­dre l'arti­cu­lació de l'Estat que és irra­ci­o­nal i que pena­litza els ter­ri­to­ris més dinàmics, amb una pressió fis­cal injusta que és dis­su­a­siva i ofega les poten­ci­a­li­tats d'aquests ter­ri­to­ris per inten­tar la reac­ti­vació impres­cin­di­ble de l'eco­no­mia. La vella tàctica de cen­tri­fu­gar el dèficit, blin­dar les estruc­tu­res de l'Estat i afe­blir les capa­ci­tats de les eco­no­mies regi­o­nals esdevé un greuge afe­git al greuge inces­sant.

Costa de veure i de creure la tebior de les reac­ci­ons del govern de Cata­lu­nya davant d'agres­si­ons direc­tes que afec­ten el model de cor­re­dors, la via­bi­li­tat del sis­tema d'infra­es­truc­tu­res, el com­pli­ment de les com­pen­sa­ci­ons per la manca d'inver­si­ons de l'Estat pre­vis­tes a l'Esta­tut, els atacs a la línia de flo­tació del mateix sos­tre d'auto­go­vern fixat a l'Esta­tut de 2006, recor­re­gut i sen­ten­ciat, les agres­si­ons al model d'immersió lingüística, i ara el dre­natge de recur­sos gene­rats aquí per com­pen­sar els errors acu­mu­lats en altres llocs. Asso­ciar-se a aques­tes polítiques i, alhora, cons­truir un ima­gi­nari de tran­sició naci­o­nal basat en el dret a deci­dir, les con­sul­tes i el sobi­ra­nisme, plan­teja molts dub­tes sobre l'abast i les feble­ses d'aques­tes polítiques i obliga tot­hom a un exer­cici de sin­ce­ri­tat i trans­parència per dei­xar de mare­jar els ciu­ta­dans que patei­xen i veuen com les man­can­ces acu­mu­la­des es pretén resol­dre-les amb reta­lla­des line­als a les clas­ses mit­ja­nes i tre­ba­lla­do­res. Més ambició naci­o­nal, menys ambigüitats i full de ruta clar per a les qüesti­ons bàsiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.